sâmbătă, octombrie 5, 2024

Ultima ora

Sport

Termo Craiova a renunțat la disponibilizări

Fără modificări în organigrama Termo Craiova! Cel puțin până în luna martie, anul viitor, salariații societății de termoficare din Craiova pot sta liniștiți, revenindu-se asupra deciziei de reducere a personalului. Momentan, încă se discută în vederea înființării unei societăți de termoficare, în care asociați să fie Complexul Energetic Oltenia și Consiliul Local Municipal Craiova.

Angajații societății Termo Craiova SRL își vor derula activitatea în condiții normale, factorii de decizie renunțând la ideea de a modifica organigrama în sensul desființării anumitor posturi. Această variantă a fost luată în calcul, cu ceva timp în urmă, ca urmare a problemelor financiare pe care societatea le are în prezent.

Cu siguranță, anul acesta nu va avea loc nicio disponibilizare. Este lucru sigur că, în 2017, niciun angajat al SC Termo Craiova SRL nu va rămâne fără serviciu. Până în martie 2018, din punct de vedere al personalului de aici, situația nu va suferi modificări”, a precizat viceprimarul Craiovei, Stelian Bărăgan.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Lucrurile merg într-un sens favorabil”

În ceea ce privește propunerea pe care autoritățile locale din Craiova au transmis-o către CEO, aceea de a deveni partener, alături de CL Craiova, într-o nouă societate cu un procent până la 50%, aceasta a fost supusă unor analize, urmând a se lua o decizie.

La ora actuală se poartă discuții cu CEO, după cum bine știți, se discută și la nivel de guvern, se efectuează un studiu de fezabilitate, tocmai pentru a vedea ce se va face cu acea societate nouă. Lucrurile merg într-un sens favorabil, dar mai sunt aspecte de evaluat”, a completat Bărăgan.

Beneficii pentru ambele părți contractuale

În cadrul unei conferințe de presă, chiar și edilul Craiovei, Mihail Genoiu, a adus în atenție această posibilă colaborare.

Fiecare parte îşi ia atribuţiile şi responsabilităţile de rigoare: CEO vizavi de tot ce înseamnă furnizarea de agent termic, conducte care sunt în oraşul Craiova şi reabilitarea lor, dar mai ales de un lucru care este foarte necesar: contorizare independentă. Fără o contorizare independentă nu poţi să ţii controlul banilor. Aceasta este modalitatea pe care am propus-o. CET 2 Craiova este concepută ca o centrală pe co-generare, pe energie electrică şi termică. Ea nu poate funcţiona de sine stătător ca furnizor de energie electrică, pentru că nu este rentabil. Şi atunci, singura ei viaţă este legată de această Termoficare Craiova. Deci trebuie să înţeleagă şi CEO şi CET 2 şi Termoficarea că numai împreună pot să depăşească acest nivel”, a declarat, în iulie, Mihail Genoiu.

Oferta autorităților craiovene este benefică și pentru CEO, după cum susține edilul. Genoiu a subliniat că un prim avantaj al acestei societăți ar fi ușurința accesării fondurilor europene pentru modernizare şi dezvoltare. Este cunoscut faptul că pentru a atrage astfel de fonduri, condiția impusă este ca producţia şi distribuţia de agent termic să se găsească într-o singură entitate juridică.

Cum a început povestea

Reamintim că reprezentanții Complexului Energetic Oltenia au anunţat în noiembrie 2012 că, începând cu luna aprilie 2013, CEO va prelua SC Termo SRL, fosta regie de termoficare din Craiova, transformată de Consiliul Local, în septembrie 2012, în SRL. La acea dată, firma de termoficare avea o datorie de circa 210 milioane de lei către producătorul de energie. Atât conducerea CEO din vremea respectivă, mai exact Laurențiu Ciurel, cât şi primarul Craiovei de atunci, Lia Olguţa Vasilescu, au fost de acord că prelurea fostei regii de termoficare a Craiovei de către Complexul Energetic Oltenia era singura variantă ca administraţia craioveană să scape de datoria istorică.

În luna iunie 2013, Consiliul Concurenţei a autorizat concentrarea economică ce s-ar fi putut realiza ca urmare a fuziunii prin absorbţie a Termo Craiova SRL (Termo Craiova) de către SC Complexul Energetic Oltenia SA (CE Oltenia). Analiza efectuată, din punct de vedere concurenţial, demonstra că operaţiunea de concentrare economică nu ridica obstacole, Consiliul Concurenţei emițând o decizie de neobiecţiune, constatând că, deşi operaţiunea cade sub incidenţa legii, nu există îndoieli serioase privind compatibilitatea cu un mediu concurenţial normal. Obiectivul nu a fost, însă, atins, până la ora actuală, din cauza refuzului categoric al Fondului Proprietatea, acţionar la compania energetică cu sediul în Gorj.

Politica