joi, aprilie 18, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Militarii craioveni și polonezi – mobilizare pentru donare

Militarii polonezi, aflați în Craiova pentru a se instrui alături de partea română (Brigada Multinațională Sud Est ), au avut inițiativa organizării unei campanii de donare de sânge, primind răspuns afirmativ și din partea colegilor doljeni. La acțiune participă nu mai puțin de 200 de persoane, prima zi a campanie fiind ziua de ieri. Și astăzi se mai donează, gestul militarilor fiind de mare ajutor Centrului de Transfuzii Craiova, care în prezent se află într-o perioadă critică din punct de vedere al stocului de sânge.

Unul dintre donatorii din rândul militarilor polonezi are 26 de ani și deja a donat de 14 ori. Răspunde pozitiv la toate campaniile de acest fel și o va face în continuare. „Prima dată mi-a fost teamă. Acest lucru s-a întâmplat în Polonia, în urmă cu mult timp. Acum sunt familiarizat cu astfel de acte. Am donat deja de 14 ori, prima dată la 18 ani. Este important să donăm pentru că ajutăm oameni. Este nevoie de gesturi de acest fel și sper ca tot mai multe persoane să se implice”, a menționat Jacek Rok, radio-telefonist în cadrul contingentului de militari din Polonia.

Acesta este scopul nostru principal, să ajutăm”

Policlinica Buna Vestire Craiova

La rândul ei, poloneza Julia Malicka, a vrut să doneze sânge dar a fost împiedicată de mici probleme medicale.

Cel mai important pentru noi este că putem fi aici, că putem ajuta oameni donând sânge. Acesta este scopul nostru principal, să ajutăm. Ne bucurăm foarte mult că putem face acest lucru. Ideea a venit pe de o parte de la contingentul nostru, pe de altă parte de al miliatrii români. Este foarte bine că am putut să colaborăm în acest sens. Eu am vrut să donez dar au fost ceva probleme cu hemoglobina și nu s-a putut. Vom mai dona, probabil, până când vom pleca și cu siguranță atunci voi reuși. Din partea noastră, a contingentului polonez, în prima zi, au fost stabilite 40 de persoane și în continuare vor mai fi”, a spus Julia Malicka, militar din Polonia.

Trebuie să conștientizăm că și noi putem salva vieți”

Foarte mulți donatori au fost și din partea militarilor români, sublocotenentul Alina Bizău fiind unul dintre ei. Tânăra a participat la atât de multe astfel de acțiuni, încât nu le mai știe numărul.

Am fost informați de către conducere, cu privire la această campanie și, ca de fiecare dată, am răspuns pozitiv. Am dat curs fiecărei acțiuni de acest fel, pierzând numărul participărilor mele. Trebuie să conștientizăm că și noi putem salva vieți, efectiv printr-un asemenea act umanitar”, a spus Bizău.

Inițiativa a pornit de la soldații polonezi”

Ideea de donare de sânge a venit din partea militarilor polonezi, campania derulându-se doar în municipiul Craiova.

Inițiativa a pornit de la soldații polonezi și noi am dat curs. Sunt aproximativ 200 de persoane care donează, miliatri polonezi și români, acțiunea fiind derulată doar în municipiul Craiova”, a precizat căpitanul Mihai Stăncioiu.

Gură de oxigen pentru Centrul de Transfuzii Craiova”

În prezent, situația stocului de sânge de la Centrul de Transfuzii Craiova este alarmantă, după cum a anunțat directorul instituției, Adriana Turculeanu.

Ideea a venit din partea militarilor, de această dată. Este un gest deosebit, o gură de oxigen pentru Centrul de Transfuzii Craiova. Centrul are mare nevoie de sânge, când situația stocului este una delicată. Le mulțumim soldaților polonezi. Faptul că au donat este un gest de o ținută morală deosebită. Avem nevoie de sânge, acesta este mesajul pentru toți concetățenii”, a menționat Turculeanu. Comparativ cu anul trecut, în 2017 numărul donatorilor doljeni s-a înjumătățit, de la 1200 persoane donatoare/lună, la 600.

Politica