marți, aprilie 23, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Vremea rea a făcut ravagii în Gorj

Acoperișuri luate de vânt, mașini distruse sau blocate în intersecții, centrul urbei sub ape, solarii și culturi de vii grav afectate, panică în rândul oamenilor, de toate acestea au avut parte gorjenii în după-amiaza zilei de miercuri. După un prim bilanț, cele mai mari pagube au fost înregistrate în orașul Târgu-Cărbunești, acolo unde un bărbat a fost la un pas de a deveni victima unui acoperiș de bloc care i-a aterizat în dormitor.

În Târgu Jiu, primul semn că vor urma clipe de groază a fost dat de sirenele ce se folosesc în astfel de situații. La scurt timp, a urmat o ploaie torențială care, în nu mai puțin de 20 de minute, a creat panică printre cetățeni, mai ales pentru cei prinși în trafic. Centrul municipiului Târgu Jiu, Parcul Central și piața din buricul urbei au fost, practic, sub ape. Șoferii au rămas blocați în intersecții și în parcarea din Piața Centrală, transformată într-un adevărat lac de acumulare. Și, ca de fiecare dată când plouă ceva mai serios, subsolurile au fost inundate, cunoscut fiind faptul că sunt cartiere unde canalizarea nu face față.

tg-jiu-i-undatii

Bucăți din acoperiș i-au aterizat în pat

Policlinica Buna Vestire Craiova

Cel mai afectat, însă, de vijelie a fost orașul Târgu Cărbunești. Aici, au fost doborâți un stâlp de telefonie, un element de construcție, mai mulți arbori, au fost avariate mașini, iar acoperișurile a trei imobile au fost complet distruse de vântul puternic. Prefectul de Gorj, Ciprian Florescu, și președintele Consiliului Județean Gorj, Cosmin Popescu, au ajuns și ei în orașul Târgu Cărbunești. Aceștia au stat de vorbă și cu un bărbat care a trăit un adevărat șoc când s-a trezit în pat cu bucăți dintr-un acoperiș de bloc. Gorjeanul locuiește la etajul al patrulea al unui imobil. Acoperișul blocului a fost luat de vânt, parte din el ajungând în dormitor. Omul doar ce se trezise, speriat de un tunet, și apucase să se ridice din pat, când a văzut acoperișul intrând pe geam.

„Doar ce mă ridicasem din pat de câteva secunde, că m-am speriat de un tunet. Dacă mai rămâneam, acum eram mort. Fetița mea de 11 ani doar ce plecase și ea din casă”, a spus Ion Anițescu din Târgu Cărbunești. Alte trei acoperișuri au fost complet distruse, unul dintre acestea fiind cel de la Administrația Financiară din localitate.

Grădini acoperite cu „piatră cât oul de găină”

Pe lângă vânt puternic și ploi torențiale, în Gorj a mai căzut și grindină. Gheața a acoperit comune întregi, situații foarte grave fiind în zona Novaci – Baia de Fier – Polovragi – Bengești Ciocadia. Aici, după cum au spus localnicii, piatra a avut dimensiuni foarte mari, străzile și curțile fiind acoperite de un strat de grindină. Drumurile locale au devenit greu sau imposibil de practicat, iar grădinile au fost acoperite cu „bulgări cât oul de găină”.

gridnina-3

„Totul este jos, toată munca noastră s-a dus”

Cel mai mare necaz al oamenilor este că toate culturile de viță de vie au fost distruse chiar acum, în perioada culesului.

„Nu a mai rămas nimic, nici măcar câteva boabe de struguri. Totul este jos, toată munca noastră s-a dus. Voiam să culeg la sfârșitul săptămânii”, a spus un localnic din Polovragi.

La ceas de bilanț

Nici cei care au solarii nu au scăpat de furia naturii. Foliile au fost făcute praf, susținerea metalică smulsă din pământ, plantele fiind automat distruse în totalitate. Potrivit reprezentanților Direcției Agricole Gorj, au fost și cazuri în care culturile au scăpat, fiind afectate doar solariile. Este cazul unei familii din Zorlești care are un proiect cu finanțare europeană pentru tomate.

Urmează ca autoritățile locale din fiecare comună sau oraș să facă un bilanț al pagubelor. Rămâne de văzut dacă administrațiile locale se vor implica și financiar sau material în vederea sprijinirii gospodăriilor care au suferit pierderi.

Politica