joi, aprilie 25, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Marian Jean Marinescu: „România trebuie să susțină înființarea centrelor de migrație legală”

Europarlamentarul liberal Marian Jean Marinescu a susținut o conferință de presă, joi, la sediul cabinetului său din Craiova. Două dintre subiectele aduse în atenție au fost problema migrației și intrarea României în spațiul european Schengen.

Migrația este unul dintre fenomenele serios dezbătute la nivel european, mai cu seamă la ora actuală. Potrivit europarlamentarului Marian Jean Marinescu, vor fi alocați bani și pentru acest segment, unul dintre obiective fiind înființarea unor centre de migrație legală.

Problema refugiaților, a migrației, este foarte discutată în Uniune. Una dintre nevoile care se impune a fi acoperită cu viitorul buget european este și aceasta. Sunt necesari bani pentru migrație, ceea ce înseamnă că trebuie acoperite mai multe direcții. Nu trebuie să ne uităm doar spre Turcia. Este și Africa, sunt toate acele țări care reprezintă sursă pentru migrație. O altă direcție o reprezintă centrele de migrație legală, centre făcute în special în partea nordică a Africii”, a menționat Marinescu.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Să cerem ajutor pentru un canal legal de migrație?!”

România nu poate solicita un sprijin direct cu privire la problema migrației, după cum susține europarlamentarul liberal.

Noi, ca țară, nu putem să cerem un ajutor direct. Ce să solicităm noi? Să cerem ajutor pentru un canal legal de migrație?! România trebuie să susțină înființarea centrelor de migrație legală care automat înseamnă un canal de migrație legală, dar în afara teritoriului european. Eu cred că acum se testează această rută. Ar trebui să îl întrebăm pe Erdogan ce face. Dacă țineți minte, chiar anul trecut, cum era o problemă cu Uniunea, cum dădea drumul la bărci. Ar fi bine să fie și el întrebat ce face cu aceste bărci. Traficanții se cunosc foarte bine în Turcia, așa că pot fi blocați oricând și fără probleme. Consider că este necesar ca România să discute foarte serios cu Turcia. Cea mai bună soluție în astfel de cazuri este să oprești bărcile la mal, dar la malul de unde pornesc, nu la malul unde ajung. Ar fi bună soluția, în primul rând pentru a fi protejați cei care sunt în bărci. Deocamdată la noi nu s-a întâmplat vreun accident, dar pe Marea Mediterană au fost foarte multe”, a explicat Marinescu.

Este nevoie de o ofensivă diplomatică a României foarte aplicată”

Legat de intrarea României în spațiul european Schengen, europarlamentarul a readus în atenție importanța realizării acestui obiectiv, fiind necesară derularea unei activități diplomatice la nivel de guvern. La ora actuală, cheia este la Consiliului Justiției și Afacerilor Interne.

Referitor la spațiul Schengen, au fost noi discuții. Comisia Europeană a spus în permanență că România trebuie să intre în Schengen. Din păcate, la ora actuală, Comisia Europeană nu mai are niciun fel de implicare. Aceasta a avut o implicare până în momentul în care Parlamentul a votat raportul, în 2011. În prezent, doar Consiliul Justiției și Afacerilor Interne poate decide. Este nevoie de o ofensivă diplomatică a României foarte aplicată, foarte puternică pentru a se realiza intrarea în spațiul Schengen. Eu cred că există argumente în acest sens. De exemplu, pot intra ambele state în Schengen, România și Bulgaria, și a doua zi să se introducă verificarea la frontiere. Politic ar putea fi un semnal extraordinar de bun pentru cele două țări. De asemenea, putem intra cu aeroporturile, unde nu cred că este un pericol foarte mare pentru migrație. Și mai este un lucru! Cred că am putea să negociem să se intre cu transporturi de marfă. Spun acest lucru pentru că sunt cozi interminabile la granițe, fie că vorbim de granița dintre România și Bulgaria, fie de cea dintre noi și greci sau ungari. Pentru România ar fi un lucru foarte benefic. Pentru a se întâmpla acest lucru este nevoie de activitate diplomatică la nivel de guvern”, a mai spus europarlamentarul liberal.

Am venit cu ideea ridicării frontierelor externe. Asta îți arată forța”

Marian Jean Marinescu nu pare a fi de acord cu poziția lui Ioan Mircea Pașcu la decizia Austriei, Germaniei și Olandei ca România să nu intre în Schengen. Pașcu este și el europarlamentar, fiind de părere că România ar trebui să dea o lecție acestor țări: să primească refugiați și ulterior să îi direcționeze către cele trei state.

Această soluție este similară cu creșterea salariilor fără să ai bani. În urmă cu șase ani când aveam termen de intrare în Schengen, eu am făcut o propunere, doar că nu a devenit aplicabilă. Am venit cu ideea ridicării frontierelor externe. Asta îți arată forța, dacă ar fi posibil de făcut. Noi spunem că avem frontierele externe securizate și că ridicăm frontiera de la bulgari și de la unguri, că nu vrem să mai cheltuim bani cu ele. Se pare, însă, că există niște acorduri internaționale care nu îți permit acest lucru. Ar fi, însă, o lecție pentru cei din exterior care doar din motive de politică internă nu acceptă să intrăm în Schengen”, a conchis Marinescu.

Politica