joi, martie 28, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Dosarul Țundrea: Gheorghe Avram, adevăratul criminal, eliberat condiționat

Gheorghe Avram, bărbatul condamnat pentru uciderea unei minore de 14 ani în anul 1992, a fost eliberat condiționat, a decis Tribunalul Gorj. Pentru această crimă, Marcel Țundrea a fost închis pe nedrept timp de 12 ani.

Tribunalul Gorj a decis, definitiv, admiterea propunerii Comisiei pentru liberare condiționată din cadrul Penitenciarului Târgu Jiu și a respins contestația formulată procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Gorj. Gheorghe Avram a fost eliberat în cursul după-amiezii de marți.

„Admite propunerea Comisiei pentru liberare condiționată din cadrul Penitenciarului Târgu-Jiu de liberare condiționată a condamnatului Avram Gheorghe, deținut în Penitenciarul Târgu-Jiu. Dispune liberarea condiționată a condamnatului Avram Gheorghe, aliat în executarea pedepsei de 25 ani închisoare”, se arată pe portalul instanțelor de judecată.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Conform Agerpres, Gheorghe Avram, bărbatul acuzat de uciderea minorei Mioara Gherasie în vara anului 1992, crimă pentru care Marcel Țundrea a fost închis 12 ani pe nedrept, a fost condamnat, în 2014, de Tribunalul Gorj la 22 de ani de închisoare.

Potrivit unor surse judiciare, decizia de liberare condiționată a fost motivată de vârsta deținută și cumularea pedepsei pentru crima din 1992 cu alte pedepse aferente unor alte condamnări pe care le-a mai avut Gheorghe Avram.

Gheorghe Avram a fost găsit responsabil pentru crima din 1992 după ce anchetatorii au apelat la o constatare tehnico-științifică genetică, ce a confirmat faptul că profilul genetic al lui Gheorghe Avram este identic cu profilul genetic extras din probele prelevate de pe corpul fetiței.

Procurorii au realizat o nouă expertiză ADN, menită a aduce lămuriri suplimentare în cauză, care a arătat existența unui „profil genetic unic complet aparținând unei persoane de sex masculin”.
În anul 1992, Mioara Gherasie de 14 ani din localitatea Pojogeni a fost violată și apoi ucisă. Anchetatorii din județul Gorj l-au reținut atunci pe Marcel Țundrea ca autor al faptelor, el fiind condamnat la 25 de ani de închisoare, din care a efectuat 12.

În anul 2004, în baza unei cereri de revizuire formulată de Țundrea, prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Gorj, Emil Moța, a cerut efectuarea testului ADN.

Rezultatul i-a fost favorabil lui Marcel Țundrea, care a reușit să iasă din pușcărie, el susținându-și mereu nevinovăția și indicându-l pe adevăratul autor încă de la începutul anchetei, Gheorghe Avram. În anul 2007, Marcel Țundrea a murit din cauza bolilor contractate în închisoare, decesul său survenind înainte ca judecătorii Înaltei Curți de Casație și Justiție să pronunțe sentința definitivă de nevinovăție.

Politica