vineri, martie 29, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Gestiunea stocurilor de apă grea, preluată de o nouă instituție

Gestiunea stocurilor de apă grea va fi preluată de la Regia Autonomă pentru Activități Nucleare (RAAN) Drobeta Turnu Severin de o nouă instituție înființată de Guvern prin ordonanță de urgență. Este vorba despre Centrul Național de Management al Apei Grele (CNMAG), care va avea sediul în satul Răscolești, unde funcționează în prezent Sucursala Romag Prod a RAAN, în apropiere de combinatul chimic de la Halânga, unde se producea apă grea.

Noua instituție, aflată în subordinea Ministerului Energiei, va prelua gestiunea stocurilor de apă grea în valoare de circa 5 miliarde lei ale României, necesare centralei nucleare de la Cernavodă, în condițiile în care RAAN, aflată în faliment, nu-și mai permite să acopere costurile acestei activități, scrie profit.ro.

Centrul Național de Management al Apei Grele va fi finanțat integral de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Energiei, și va avea maximum 80 de posturi care vor putea fi ocupate de actualii angajați ai RAAN, după cum a transmis ministerul.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Lucrăm la acest proiect încă din primul trimestru al anului, pentru că această resursă este deosebit de importantă pentru producerea energiei nucleare în România, dar și în negocierile cu partenerii chinezi pentru rectoarele 3 și 4 de la Cernavodă”, a declarat ministrul Energiei, Toma Petcu.
În prezent, la rezerva de stat se află, în custodia RAAN, o cantitate de apă grea a cărei valoare este de aproximativ 5 miliarde de lei, mai scrie profit.ro, care arată că aproximativ jumătate din aceasta va reprezenta aportul în natură al statului român la constituirea societății care va opera reactoarele 3 și 4 de la Cernavodă, iar restul va fi achiziționat de Nuclearelectrica din venituri proprii, pentru consum tehnologic.

Potrivit sursei citate, noua structură va prelua în depozit cantitățile de apă grea achiziționate la rezerva de stat, inclusiv obligația de depozitare și menținere a calității acestei resurse în baza unui contract de depozit, care va fi încheiat cu Administrația Națională a Rezervelor de Stat și Probleme Speciale (ANRSPS), precum și cantitățile de apă grea produse și aflate în proprietatea RAAN, altele decât cele achiziționate la rezerva de stat.

Producția de apă grea a uzinei Romag Prod din cadrul RAAN a fost oprită încă din vara lui 2015, iar RAAN a intrat în faliment în 2016. RAAN se află în insolvenţă din septembrie 2013, după ce acumulase datorii de 680 de milioane de lei. Alte datorii, de peste 70 milioane lei, s-au acumulat pe perioada insolvenţei.

Stocul de apă grea al Romag Prod a fost transferat juridic în patrimoniul ANRSPS. A rămas însă depozitat pe platforma uzinei din Drobeta Turnu Severin.

Politica