joi, aprilie 25, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Cancerul bronhopulmonar, în dezbatere, la Craiova

Tușești de multă vreme? Ai frecvent dureri în piept sau suferi de pneumonii și bronșite repetate? Acestea sunt minime simptome respiratorii ce pot anunța cancerul bronhopulmonar.

Despre această afecțiune se va discuta, pe 20 septembrie, la Universitatea de Medicină și Farmacie Craiova, în cadrul celei de-a III-a ediții a Conferinței Regionale de Cancer Bronhopulmonar, eveniment ce va fi coordonat științific de șef Lucr. Dr. Alin Demetrian, șef clinică chirurgie toracică, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova.

Prezentă în calitate de lector în cadrul evenimentului, dr. Dalida Mosorescu, medic primar Medicina de Familie va vorbi despre cancerul bronhopulmonar din perspectiva medicului de familie.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Cancerul bronhopulmonar este o boală ce poate fi cauzată de factori multipli, având șanse de vindecare prin intervenție chirurgicală doar în cazul diagnosticării precoce și printr-o abordare multidisciplinară în aplicarea tratamentului, arată organizatorii evenimentului care mai precizează că, în prezent, însă, nu există o metodă de screening eficientă pentru această afecțiune, fiind astfel important să acordăm atenție oricăror simptome.

Nu există simptomatologie caracteristică pentru cancerul bronhopulmonar. Minime simptome respiratorii pot anunța o malignitate. Medicul de familie are rolul de a sintetiza informațiile medicale, simptomele, semnele clinice, investigațiile, de a aborda pacientul în ansamblul său, de a-l orienta oportun în sistem și de a-i oferi ajutor în faza de îngrijire paleativă și terminală”, atrage atenția Dr. Dalida Mosorescu, Medic primar Medicina de Familie.

Dr. Dalida Mosorescu va prezenta, în cadrul evenimentului ce va fi găzduit de Universitatea de Medicină și Farmacie Craiova – sala Aula Magna, metodele de depistare și diagnosticare precoce a cancerului bronhopulmonar aflate la îndemâna medicului de familie.

Potrivit organizatorilor, în cadrul evenimentului vor fi dezbătute teme referitoare la afecțiunile pulmonare și provocările ce țin de diagnosticarea și tratarea acestui tip de cancer. Prezentă în calitate de lector la cea de-a III-a ediție a Conferinței Regionale de Cancer Bronhopulmonar Oltenia, Dr. Cristina Călărașu va vorbi despre factorii care influențează prognosticul pacienților diagnosticați cu cancer bronhopulmonar.

Cancerul bronhopulmonar este o problemă de sănătate publică majoră fiind asociat cu costuri terapeutice, impact psihosocial și mortalitate importante. Tumorile pulmonare primare sunt extrem de diverse ca prezentare clinică, aspecte histopatologice și răspuns la tratament, iar prognosticul acestora cuprinde 2 aspecte esențiale: supraviețuirea și calitatea vieții pacienților.  Calitatea vieții este un factor important ce influențează dorința pacientului de a efectua anumite terapii specifice, unii pacienți refuzând tratamentul citostatic sau chirurgical. Metodele de suport psihologic asociate și controlul simptomelor cresc eficacitatea terapiei și calitatea vieții”, a declarat Dr. Cristina Călărașu.

În cadrul evenimentului vor susține prezentări Prof. Univ. Floarea Mimi-Niţu, Universitatea de Medicină şi Farmacie Craiova, Şef Lucr. Dr. Michael Schenker, medic primar oncologie medicală, şi Șef Lucr. Dr. Mihai Olteanu – Universitatea de Medicină şi Farmacie Craiova și Dr. Elena Vlad, medic pneumolog la Spitalul de Urgenţă Târgu- Jiu. Coordonatorul ştiinţific al manifestării este Șef Lucr. Dr. Alin Demetrian, Șef clinică chirurgie toracică, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova.

 


Politica