Fostul primar din Malu Mare rămâne sub control judiciar

Tribunalul Dolj a hotărât, ieri, definitiv, că fostul primar al comunei doljene Malu Mare, Alexandru Dicu, contabila Primăriei, și celelalte trei persoane reținute luna trecută într-un dosar de abuz în serviciu rămân sub control judiciar 60 de zile. Instanța a respins contestația procurorilor împotriva Judecătoriei Craiova care a luat hotărârea de a-i plasa pe inculpați sub control judiciar. Potrivit anchetatorilor, fostul primar, sprijinit de ceilalţi patru inculpaţi, ar fi prejudiciat bugetul local cu peste 800.000 lei, prin încheierea unor contracte de achiziţii publice cu încălcarea prevederilor legale sau decontarea unor lucrări fictive sau parţial executate.

Reamintim că, joi, 17 august a.c., în cadrul activităţilor efectuate într-un dosar penal înregistrat la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Craiova şi aflat în lucru la I.P.J. Dolj – Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice, ofiţeri din cadrul serviciului au efectuat 7 percheziţii domiciliare în localităţile Craiova, Malu Mare, Cârcea, Filiaşi şi Băileşti din judeţul Dolj, Pantelimon, judeţul Ilfov şi Drăgăneşti-Olt, judeţul Olt, la locuinţele unor persoane suspectate de comiterea mai multor infracţiuni de abuz în serviciu, complicitate la abuz în serviciu, înşelăciune şi infracţiuni de fals.

Din cercetările efectuate până în prezent, s-a stabilit că, în perioada 2009-2012 au fost încheiate contracte de achiziţii publice directe de servicii, produse şi lucrări cu mai multe societăţi cu sediul în Craiova, Băileşti şi Drăgăneşti-Olt, ocazie cu care au fost acceptate la plată facturi reprezentând achiziţii de bunuri şi materiale, lucrări de pietruire şi reabilitare drumuri, lucrări amenajare şi dotare părculeţ comunal, bunurile fiind achiziţionate la preţuri supraevaluate şi, de asemeanea, lucrările au fost supraevaluate sau nu au fost executate în realitate”, au anunțat, la momentul respectiv, reprezentanții IPJ Dolj.

Policlinica Buna Vestire Craiova

De asemenea inculpatul Alexandru Dicu, primarul comunei Malu Mare în perioada vizată de cercetări, la datele de 19.12.2011, respectiv 24.09.2012, pentru obţinerea tranşelor de finanţare aferente contractului pentru finanţare nerambursabilă încheiat cu Administraţia Fondului pentru Mediu – Direcţia Implementare Proiecte, în vederea realizării obiectivului de investiţie „Înfiinţare parc comunal – comuna Malu Mare, judeţul Dolj”, a înaintat Administraţiei Fondului pentru Mediu documente justificative care atestau în fals efectuarea anumitor lucrări care nu au fost executate în realitate sau au fost executate parţial, parte din cantităţile de materialele utilizate fiind supradimensionate, documente pe care le-a atestat şi aprobat în calitate de reprezentant al localităţii Malu Mare.

Procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Craiova au mai descoperit că, în cazul obiectivului „Înfiinţare parc comunal – comuna Malu Mare, judeţul Dolj”, decontarea lucrărilor s-a efectuat în baza unor situaţii de plată în care au fost înscrise cantităţi de materiale mult mai mari decât cele utilizate în realitate. Situaţiile de plată atestă faptul că a fost achitată în plus, şi în mod nejustificat, suma de 519.808,92 lei. În cazul achiziţiilor de produse efectuate în perioada 2009 – 2012 (plăcuţe numere case şi nomenclatură stradală, pichete incendii, panouri avertizare, panouri intrare/ieşire localitate, staţii de autobuz) s-a achitat în plus şi în mod nejustificat suma de 61.885,84 lei către S.C. Mitdur Service S.R.L., administrată de inculpatul Constantin Petrache şi, respectiv, suma de 135.360,43 lei către S.C. Silvia Metal S.R.L., din Băileşti, reprezentată de inculpatul Gheorghe Ardeleanu. În ceea ce priveşte obiectivele de investiţie ,,Reprofilare drumuri locale în comuna Malu Mare, sat Preajba, Judeţul Dolj”,  respectiv strada Trandafirilor, strada Narciselor, strada Liliacului, Aleea III, Aleea IV şi Aleea V; Pietruire drumuri locale în comuna Malu Mare, sat Preajba, Judeţul Dolj, respectiv strada Bujorului, aleea I şi aleea II, executate în anul 2012 de societatea comercială al cărei  reprezentant a fost inculpata Florentina Stoian, expertiza tehnică în specialitatea drumuri şi poduri efectuată în cauză a stabilit că s-a produs, în dauna bugetului local, un prejudiciu de 105.321,66 lei. Plăţile pentru cele trei societăţi au fost efectuate de inculpata Rodica Cotea, contabil în cadrul Primăriei comunei Malu Mare şi persoană responsabilă cu viza de control preventiv, prin emiterea unor ordine de plată fără a verifica existenţa obligaţiei de plată prin documentele justificative din care să rezulte plata, după cum au mai precizat anchetatorii.

În urma celor şapte percheziţii, oamenii legii i-au ridicat şi adus la sediul I.P.J. Dolj pe fostul primar, Alexandru Dicu (ridicat de pe litoral, unde îşi petrecea concediul), Rodica Cotea, Florentina Stoian, Constantin Petrache şi Gheorghe Ardeleanu, în vederea audierii. În urma probatoriului administrat şi analizat cu procurorul de caz, s-a luat măsura reţinerii pe bază de ordonanţe de reţinere pe 24 ore a celor cinci inculpaţi. Prejudiciul total în acest dosar este de 822.000 lei, din care, în cursul urmăririi penale, poliţiştii au reuşit să recupereze suma de 500.000 lei în numerar, pentru diferenţa de 322.000 lei fiind instituite măsuri asigurătorii. Cei cinci au fost prezentaţi instanţei de judecată, care a respins propunerea de arestare preventivă, plasându-i sub control judiciar, iar procurorii au făcut contestație, respinsă, ieri, de Tribunalul Dolj: „respinge contestaţia formulată în baza dispoz. art.204 Cpp, de Parchetul de pe lângă Judecătoria Craiova, împotriva încheierii nr.86 din 18.08.2017 pronunţată de Judecătorul de Drepturi şi Libertăţi al Judecătoriei Craiova, ca nefondată. Respinge contestaţia formulată în baza dispoz. art.204 Cpp, de inculpata Stoian Florentina împotriva încheierii nr.86 din 18.08.2017 pronunţată de Judecătorul de Drepturi şi Libertăţi în dosarul nr.23511/215/2017 al Judecătoriei Craiova, ca nefondată Cheltuieli judiciare rămân în sarcina statului. Definitivă. Pronunţată în Camera de Consiliu, azi 05 septembrie 2017”, se arată în hotărârea instanței. Cercetările vor continua, însă cu inculpații în stare de libertate.

Populare

Recomandări

Avertizare MAE pentru românii care merg în Bulgaria, Grecia sau Turcia

Ministerul Afacerilor Externe a emis o informare pentru cetățenii...

FOTO/ Proteste la Penitenciarele din Craiova. Polițiștii au refuzat să intre la programul de lucru

Polițiștii de penitenciare au refuzat, în această dimineață, să...

A comandat haine de 620 de lei. A primit bidoane goale și îmbrăcăminte uzată

În loc de hainele comandate a primit bidoane goale...

Un minor a furat o mașină, apoi a abandonat-o

Un minor de 17 ani, din satul gorjean Pocruia,...