joi, martie 28, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Primăria, discuții cu BEI pentru cartierul de locuințe. Prețul pe metru pătrat ar putea crește

Primăria Craiova s-a întâlnit, miercuri, cu conducerea Băncii Europene de Investiții – Europa de Est, pentru a discuta, printre altele, posibilitatea realizării cartierului de locuințe împreună cu această instituție. Primarul Mihail Genoiu crede că este probabil ca prețul anunțat inițial de dezvoltatorul chinez, care nu a mai putut continua lucrarea, de 400 de euro/mp, să fie mai mare și că, în acest context, trebuie refăcute și listele de dosare pentru cei care se înscriseseră să cumpere o locuință în acest cartier.

Lucrarea la cartierul de locuințe de pe strada Caracal, rămas abandonat după ce firma Shandong Ningjian Construction Group nu a mai putut continua lucrarea, cerând mai multe păsuiri de la Primăria Craiova, vor fi continuate de către municipalitate. La momentul de față, există încă discuții vizavi de modul de abordare. În aceast context, reprezentanții municipalității au avut o întâlnire și cu persoane cu funcții de conducere din cadrul Băncii Europene de Investiții.

Am avut câteva runde de întâlniri cu comisia respectivă (din cadrul Primăriei, care se ocupă de problema cartierului – n.r.) și astăzi (miercuri – n.r.), la ora 11.00 ne reunim din nou. Sunt mai multe propuneri, toate duc înspre un lucru foarte precis, că investitorul ar trebui să fie primăria, și pe modelul spitalului filantropia, și acolo s-a lucrat pe un schelet deja existent. E puțin mai complicat pentru că aici trebuie să se găsească și modalitatea de vânzare, trebuie să vedem pe ce regim ne bazăm când vom face vânzarea acestor locuințe, cum și cui ne adresăm, sub ce formă, dar ce este cel mai complicat este finanțarea. Este o sumă destul de mare, chiar dacă ne gândeam să începem cu un pachet de blocuri pe care, după ce le vindem, să continuăm cu următorul, nu știu dacă timpul ne permite. Și, atunci, va trebui să avem o posibilitate de a finanța această activitate. În sensul acesta, astăzi, la ora 12.00, avem întâlnire cu echipa de conducere a Băncii Europene de Investiții pe Europa de Est, să vedem și dacă una din marele bănci poate să finanțeze o astfel de investiție”, a explicat primarul Craiovei, Mihail Genoiu.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Și dacă vrem noi, prețul nu poate să rămână același”

Acesta a spus că și construcția de blocuri ANL ar fi fost o soluție, dar locuințele se adresează tuturor, și nu este un proiect social. Legat de prețul atractiv de 400 euro/mp, anunțat, la începerea lucrărilor, de către compania Shandong Ningjian Contruction Group, primarul a menționat: Prețul, și dacă vrem noi să rămână același, nu poate să rămână același, pentru că Primăria nu are voie să vândă niciodată decât în urma unei evaluări, indiferent despre ce formă de vânzare vorbim (…) Sunt discuții, etape din discuții. Este probabil ca prețul să fie mai mare (de 400 euro/mp – n.r.), în mod sigur vor fi refăcute și listele cu dosare”.

Lucrările la cartier au început în luna martie 2015, iar până în luna ianuarie a acestui an, 2.028 de persoane depuseseră cereri pentru a cumpăra o locuință aici. 250 de locuințe sunt rezervate angajaților Ministerului Apărării Naționale, care au prioritate în contextul în care terenul pe care se construiește cartierul este preluat de la MapN. Reamintim că Guvernul României a aprobat, în luna ianuarie, o Hotărâre prin care s-a prelungit cu trei ani termenul iniţial asumat pentru construirea acestor 250 de locuințe prioritare din cartierul chinezesc de pe strada Caracal. Acestea ar fi trebuit să fie gata, aşa cum fusese stabilit iniţial, în luna ianuarie a acestui an, adică în termen de trei ani de la predarea terenului de la MApN către Primăria Craiova. Termenul, însă, a devenit 2020.

Proiectul are 23 de blocuri, cu circa 1.800 garsoniere şi apartamente. De asemenea, cartierul mai are prevăzute grădiniţă, magazine, farmacie, cabinete medicale, sală de fitness, dar şi piscină.

Conform datelor obținute de Jurnalul Olteniei în urmă cu mai multe luni, lucrările la cartierul de locuințe au fost începute la un număr de 17 scări de bloc, gradul de realizare al lucrărilor fiind cuprins între 4% şi 65%. Precizăm că gradul de execuţie de 65% vizează cele două scări de bloc ce ar urma să fie puse la dispoziţia MApN.

Politica