joi, aprilie 25, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Portul Comercial Corabia şi cel Turistic şi de Agrement, nefuncţionale din cauza nivelului foarte scăzut al Dunării

Portul Comercial Corabia şi cel Turistic şi de Agrement, realizat cu o investiţie europeană de peste 2,5 milioane de euro, sunt nefuncţionale din cauza nivelului foarte scăzut al Dunării şi al bancurilor de nisip formate în zona de circulaţie a ambarcaţiunilor. Primăria din localitate a solicitat, fără succes până acum, intervenţia autorităţilor din transporturi; aproximativ 750.000 de metri cubi de nisip ar trebui dragaţi din zonă, costurile ridicându-se la aproximativ trei milioane de euro.

Purtătorul de cuvânt al Primăriei Corabia, Dan Olteanu, a declarat că în zona oraşului Corabia nu s-au mai efectuat dragaje şi lucrări de decolmatare de peste 25 de ani, fapt ce a determinat depunerea de nisip, formarea de bancuri în zona de circulaţie a ambarcaţiunilor, fie că e vorba de barje comerciale sau vase turistice.

Din acest motiv, în prezent, atât Portul Comercial Corabia, cât şi Portul Turistic şi de Agrement, realizat cu fonduri europene, sunt blocate.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Portul Comercial Corabia, folosit de obicei pentru transportul fluvial al produselor agricole, este în continuare nefuncţional din cauza nivelului foarte scăzut al Dunării. Portul Turistic şi de Agrement Corabia, un proiect european de peste 2,5 milioane de euro este nefuncţional din cauza formării unei insule de nisip chiar la intrarea în port”, a declarat Dan Oltean.

Cele mai mari pierderi sunt înregistrate, însă, de societăţile comerciale care deţin silozuri în Portul Corabia şi care se află în imposibilitatea de a transporta cerealele, pe Dunăre.

Importanţi agenţi economici care îşi desfăşoară activitatea prin Portul Corabia se află în imposibilitatea transferului produselor agricole – seminţe, cereale, oleaginoase etc., pe barjă şi transportul acestora pe Dunăre, pierderile acestor societăţi depăşind 30 de milioane de euro pe an”, a mai afirmat Dan Oltean.

Acesta a adăugat că Primăria Corabia a sesizat de nenumărate ori instituţiile care pot interveni pentru soluţionarea acestor situaţii – Compania Națională Administrația Porturilor Dunării Fluviale (CN APDF) Giurgiu,Administraţia Fluvială a Dunării de Jos (AFDJ) Galaţi, Ministerul Transporturilor, Guvernul României, solicitări care au rămas fără rezultat.

În conformitate cu prevederile Hotărârii de Guvern 384 din 2003 privind modificarea şi completarea Hotărârii de Guvern 520 din 1998 privind înfiinţarea CN APDF Giurgiu, în obiectul de activitate al acesteia figurează: asigurarea reparării, întreţinerii şi menţinerii caracteristicilor tehnice minime ale infrastructurii de transport naval şi dragajul de întreţinere pentru asigurarea adâncimilor, în porturi şi pe căile navigabile”, mai spune reprezentantul Primăriei Corabia.

Şi de această dată, autorităţile locale din Corabia au trimis o sesizare către Ministerul Transporturilor, către APDF, AFDJ, şi către Prefectura Olt.

Problema nu este neapărat cauzată de seceta din acest an, ci persistă de mai mulţi ani. Acum s-a acutizat pentru că a fost un an foarte secetos, în zona noastră”, mai spune Dan Oltean.

Potrivit autorităţilor locale, costurile pentru lucrările de dragare şi colmatare a Dunării, în zona Portului Corabia, se ridică la aproximativ trei milioane de euro.

S-au făcut măsurători la nivelul Portului Comercial Corabia şi a Portului Turistic şi de Agrement şi s-a constatat că trebuie scoşi aproximativ 750.000 metri cubi de nisip, fiind nevoie de trei milioane de euro pentru o astfel de lucrare”, a mai declarat Oltean.

Prefectura Olt, una dintre instituţiile sesizare de autorităţile din Corabia, a sesizat, la rândul ei, autorităţile centrale.

În urma solicitării Primăriei Corabia, s-a întâlnit Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă şi, în urma analizei situaţiei, s-a stabilit să se înainteze solicitarea către Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă şi către Ministerul Transporturilor. Este vorba despre disfuncţionalităţi în Portul Corabia atât din punct de vedere al agrementului cât şi din punct de vedere al desfăşurării unor activităţi ale societăţilor comerciale, acolo”, a declarat purtătorul de cuvânt al Prefecturii Olt, Monica Ţone.

Politica