vineri, martie 29, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Ministrul Mediului, în control, în Vâlcea. Incendiul de la Măldărești, de nestins

Ministrul Mediului, Graţiela Gavrilescu, a trimis corpul de control la Agenţia pentru Protecţia Mediului şi la Garda Naţională de Mediu Vâlcea, după ce în spaţiul public au apărut acuzaţii că cele două instituţii sunt primele care nu au respectat legea în cazul depozitului de deşeuri de la Măldăreşti, unde în urmă cu bine de o săptămână a izbucnit un incendiu pe care pompierii nu au reușit să îl stingă.

Graţiela Gavrilescu a declarat, marţi, la Râmnicu Vâlcea, că nu va ezita să demită conducerile celor două instituţii, în cazul în care vor fi descoperite nereguli.

Pentru că au fost tot felul de semnale date ieri şi văzând şi astăzi că sunt comentarii că Garda de Mediul locală Vâlcea sau Agenţia de Protecţie a Mediului Vâlcea nu au respectat ele înseşi legea, am considerat să trimit, astăzi, şi la APM şi la GNM, Direcţia de Control de la Ministerul Mediului. La ora actuală, sunt la Agenţia de Protecţie a Mediului Vâlcea şi vreau să vă spun tuturor că, în urma raportului care va fi încheiat de corpul de control şi în funcţie de măsurile pe care ei mi le vor propune, nu voi ezita să iau hotărâri care să fie punctuale, chiar dacă este vorba ca anumite persoane să plece din funcţie. Pe mine mă interesează, ca ministru, ca cetăţean român, ca legea să fie respectată. Siguranţa cetăţeanului primează. Sănătatea cetăţeanului este mai importantă decât toate legile de pe faţa pământului”, a declarat ministrul Mediului.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Graţiela Gavrilescu a asigurat că nu există depăşiri ale valorilor de radioactivitate şi nu se pune problema ca populaţia să fie evacuată din zonă.

Vizavi de radioactivitate, aş vrea să vă spun că anul trecut s-au mai făcut determinări şi a fost prezentat un proces verbal din care reiese că nu au fost depăşiri şi că nu s-au înregistrat niciun fel de probleme. Aşa că, încă o dată, transmit populaţiei din Măldăreşti că nu este problema de a fi pusă într-o situaţie în care să fie evacuaţi sau să li se întâmple alte nenorociri”, a declarat ministrul Mediului.

Incendiul de la groapa de gunoi a izbucnit încă din data de 20 august. Sunt focare la adâncime mare şi nu s-au putut lichida, până în momentul de faţă, au spus reprezentanții ISU Vâlcea, care au dus la fața locului, până în prezent, peste o sută de maşini cu apă au fost duse acolo, până în prezent.

Colegii mei dau la o parte gunoiul şi dau cu apă acolo unde sunt focarele. Vom continua intervenţiile până când incendiul va fi lichidat. Nu ştim, însă, când”, a declarat Cătălin Popescu, purtător de cuvânt al ISU Vâlcea.

Sunt afectate opt localităţi pe o suprafaţă de circa 30 kilometri, printre care oraşul Horezu, fumul de la incendiu făcând aerul greu respirabil.

Localităţile din apropiere sunt afectate din cauza fumului. Groapa de gunoi este în apropierea oraşului Horezu”,  a mai declarat Popescu.

El a adăugat că un alt incendiu a izbucnit la Măldăreşti, tot în acest an, în martie, dar s-a reuşit lichidarea încă din prima zi, în câteva ore.

Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Vâlcea a declarat stare de alertă în localitatea Măldăreşti, iar autorităţile au decis ca metoda de intervenţie să fie schimbată şi să se acopere cu pământ zona incendiată.

Politica