joi, aprilie 18, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Berea face bine. Dă de muncă românilor

Sectorul berii din România generează peste 85.000 de locuri de muncă în economia locală, un loc de muncă în producţia berii generează 16 locuri de muncă în sectoarele conexe, iar 1 din 5 locuri de muncă în domeniul HoReCa la nivel național este generat de producția berii. Totodată, contribuția sectorului berii la bugetul de stat, direct și indirect este de 530 milioane euro/an. Cifrele au fost prezentate, joi, la Craiova, în cadrul unei conferințe de presă.

p-8-dsc00450

Cu o tradiţie locală în fabricarea berii de aproape 50 de ani, Craiova este unul dintre pilonii sectorului berii din România, au afirmat reprezentanții Asociației Berarii României, alături de reprezentanți ai Primăriei din Craiova și ai companiei HEINEKEN România, prezenți la conferința de presă.

Impactul economic pozitiv al producției de bere din România se face simțit la nivelul tuturor activităților conexe, în special prin crearea de locuri de muncă. Sectorul HoReCa reprezintă o dovadă clară în acest sens nu doar din punct de vedere al numărului important de locuri de muncă datorate berii, dar și caracterului de protecție socială al acestor locuri de muncă, destinate în special tinerilor, persoanelor aflate la primul loc de muncă sau celor care se reintegrează în activitate după o perioadă de pauză. Potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică, în România, aproximativ 158.000 de persoane au un loc de muncă în industria ospitalității, 27.000 de locuri de muncă datorându-se producției locale de bere. Altfel spus, unul din cinci locuri de muncă din domeniul HoReCa este generat de sectorul berii din ţara noastră”, a declarat Julia Leferman, Director General, Asociația Berarii României.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Alte zeci de mii de locuri de muncă create la nivel național în activități conexe se datorează producției de bere din România, spun reprezentanții asociației. Din totalul de 85.000 locuri de muncă create la nivel național, aproximativ 28.000 de locuri de muncă sunt în sectorul retail, 10.000 locuri de muncă în agricultură, iar 24.500 în activități de distribuție.

Producția de bere din România, în care lucrează peste 5.400 de angajați, s-a poziționat drept un sector dinamic care generează contribuţii constante la bugetul de stat, mai precis, în anul 2016 contribuția exclusivă a membrilor Asociației Berarilor României fiind de 275 milioane de euro. Contribuția totală a sectorului berii la nivel național și local depăşeşte însă jumătate de miliard de euro, mai exact 530 milioane de euro, reprezentând taxe, impozite și contribuții sociale la bugetele de stat și locale.

În acest context, s-a reiterat faptul că întregul lanț de efecte economice pozitive se datorează celor două caracteristici esențiale ale producției de bere din România: un nivel zero al evaziunii fiscale și caracterul său profund național, datorat unei producții interne care acoperă peste 97% din consum și o pondere de peste 70% a ingredientelor locale în rețetele de fabricare a berii”, au transmis reprezentanții Asociației Berarii României.

Prezent la eveniment, administratorul public al Craiovei, Sorin Manda, a reamintit că fabrica de bere din oraș a creat peste 200 de locuri de muncă.

La nivelul Craiovei din 1970 suntem pe harta berarilor României cu o fabrică ce din 2003 a devenit parte a poveștii Heineken. Nu pot să nu menționez investițiile pe care administrația le-a făcut pentru revitalizarea centrului istoric al Craiovei, dar fără componenta din industria berii nu s-ar fi reușit pentru că sunt afaceri mici, de familie, iar producătorii de bere i-au ajutat foarte mult să pună pe picioare afacerile respective și să ofere servicii de calitate”, a declarat Sorin Manda.

În cei treisprezece ani de existență, Asociația Berarii României s-a impus atât la nivel local, cât şi internaţional, ca o voce comună a membrilor săi, reușind să transmită mediului de afaceri, consumatorilor și instituţiilor statului, valorile care îi guvernează deopotrivă.

Membrii asociației sunt importanți producători de bere din România: BERGENBIER SA, HEINEKEN România, UNITED ROMANIAN BREWERIES BEREPROD, URSUS BREWERIES și MARTENS, alături de microberăria CLINICA DE BERE. Împreună, cei șase producători furnizează peste 80% din cantitatea de bere consumată în România. Totodată, din Asociație fac parte și reprezentanți ai producătorilor de materii prime: SOUFFLET MALT ROMANIA și ASOCIAȚIA PRODUCĂTORILOR DE HAMEI.

Cele douăsprezece fabrici de bere, dintre care două microberării, aparținând membrilor Asociației sunt situate în Ploieşti, Constanța, Craiova, Miercurea Ciuc, Târgu-Mureş, Pan­telimon, Timişoara, Buzău, Braşov și Galați, iar cele două microberării sunt situate în Cluj-Napoca și Timișoara.

Începând cu anul 2008 Asociația Berarii României a devenit parte a marii familii a producătorilor de bere europeni, reprezentați prin organizația Berarii Europei, fondată în 1958, la Bruxelles. Membrii actuali sunt asociațiile naționale ale berarilor din statele UE, alături de Norvegia, Elveția și Turcia. Organizaţia reprezintă interesele a peste 6.500 de producători de bere din Europa în faţa diferitelor instituţii şi organizaţii internaţionale. Mai mult, Berarii Europei reprezintă şi apără interesele a 2,3 milioane de oameni care au locuri de muncă datorită producţiei şi vânzării berii.

Politica