joi, martie 28, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Biblioteca „Virgil Carianopol” Caracal, restaurată cu peste 10 milioane de lei

Biblitoeca „Virgil Carianopol” din Caracal va fi reabilitată și va dispune de o ludotecă, un atelier de conservare a cărții şi o sală multimedia, iar în curtea interioară va fi amenajată o sală de spectacole.

Primarul municipiului Caracal, Liviu Radu, a semnat, la sfârşitul săptămânii trecute, contractul de finanţare a proiectului de reabilitare a bibliotecii.

Finanţarea proiectului este nerambursabilă, din fonduri europene prin Programul Operaţional Regional 2014-2020, Axa prioritară 5, în valoare de 102 miliarde de lei vechi. Proiectul vizează restaurarea, consolidarea, echiparea şi dotarea Bibliotecii în vederea promovării şi valorificării durabile a patrimoniului cultural. Durata de realizare este de 33 de luni.

Policlinica Buna Vestire Craiova

În urma implementării proiectului, pe lângă secțiile „clasice” ale instituției, săli de lectură, secție pentru copii, secții pentru adulți, secție de carte în limbi străine, biblioteca va avea şi o ludotecă, un atelier de conservare a cărții şi o sală multimedia, iar în curtea interioară va fi amenajată o sală de spectacole.

Proiectul cu fonduri europene va permite şi dezvoltarea serviciilor de utilizare a calculatoarelor prin intermediul programului Biblionet.

De-a lungul timpului, biblioteca municipală a funcţionat în mai multe sedii. Primul dintre acestea a fost la parterul fostei Case Parohiale, din strada C. Poroineanu, ulterior Jean Dobrescu. Apoi, s-a mutat la parterul caselor Uţă, din strada Cuza Vodă. În 1958 a funcţionat în sediul fostului Palat al Justiţiei, unde era şi sediul Casei de Cultură şi cel al Consiliului Local pentru Cultură fizică şi Sport. În anul 1960 este mutată pe strada Borsec, iar în 1993 pe strada Carpaţi. Din anul 2002 instituţia funcţionează în sediul de pe strada Iancu Jianu, nr.18 A, o clădire de patrimoniu.

Fondul de carte al Bibliotecii Municipale se ridică astăzi la 75.000 de volume, distribuite în cele 5 secţii ale acesteia: sala de lectură, adulţi – beletristică, adulţi-carte de specialitate, copii şi filiala de cartier. În colecţiile bibliotecii se regăsesc publicaţii din secolul al XIX-lea din donaţiile lui Ilie Mărculescu şi Ilie Constantinescu, în limbile greacă, turcă, germană, franceză, engleză, ediţiile Princeps ale poeziilor lui Mihai Eminescu, Enciclopedia Britannica sau Tout L’Universe. Biblioteca mai dispune de o secţie de prelucrare carte şi de o sală a presei, care găzduieşte un important fond de periodice (ziare şi reviste). Anual instituţia organizează Festivalul Naţional de poezie Virgil Carianopol, iar periodic mese rotunde, expoziţii de carte, recenzii, întâlniri cu scriitori.

Politica