joi, martie 28, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Primar din Mehedinți, cu familia la judecată

Primarul comunei mehedințene Obârșia de Câmp, Florea Stănaia, a fost trimis în judecată, în stare de libertate, de procurorii DNA Craiova, pentru că și-a ajutat familia să obțină nelegal fonduri europene.

El este acuzat de complicitate la infracțiunea de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente false, inexacte sau incomplete care are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, fals intelectual (19 acte materiale: 17 sub forma autoratului și 2 sub forma participației improprii),

De asemenea, în acest dosar ajung în fața instanței, Pandelică Elena Liliana, Dinoiu Leonard Daniel și Stănăia Cristina Raluca, toți fiind membri ai familiei primarului. Aceștia sunt acuzați de săvârșirea a două infracțiuni de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente false, inexacte sau incomplete care are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Potrivit anchetatorilor, în perioada 2011-2016, cu sprijinul primarului comunei, inculpat Stănaia Florea, inculpații Pandelică Elena Liliana, Dinoiu Leonard Daniel și Stănaia Cristina Raluca, persoane din familia acestuia, au depus cu rea-credință, la Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (A.F.I.R.) mai multe documente falsificate, în scopul de a obține în mod injust sume de bani în cadrul Măsurii 112 – „Instalarea tinerilor fermieri”, în condițiile în care aceștia nu îndeplineau condițiile de eligibilitate și nu dețineau în realitate suprafețele de pământ declarate.
“Astfel, printre altele, Pandelică Elena Liliana, Stănaia Cristina Raluca și Dinoiu Leonard Daniel au declarat în mod fictiv, că sunt membri ai unor familii de fermieri și că au lucrat mai mult de 50% din timpul de lucru în ferma familiei, cel puțin 12 luni înaintea instalării ca fermier pe cont propriu.
În acest fel, Pandelică Elena Liliana, Dinoiu Leonard Daniel și Stănaia Cristina Raluca au obținut în mod injust suma de 324.246 lei.
În perioada 2011-2016, pe lângă obținerea de fonduri europene prin Măsura 112-„Instalarea tânărului fermier”, inculpații Pandelică Elena Liliana, Stănaia Cristina Raluca și Dinoiu Leonard Daniel, cu complicitatea primarului localității Obârșia de Câmp, inculpatul Stănaia Florea, au obținut, de la APIA – Centrul Județean Mehedinți fonduri europene, în cadrul schemei unice de plată pe suprafață, sume de bani, utilizând, pentru susținerea cererilor, adeverințe emise de Primăria Obârșia de Câmp și tabele ce cuprindeau persoanele de la care arendaseră terenurile și suprafețele aferente, arendatori care nu recunosc încheierea respectivelor contracte.
Schema de plată unică pe suprafață reprezintă acordarea unei sume stabilită pe hectar plătibilă o dată pe an, decuplată total de producție (necondiționat de obținerea de producție)”, arată DNA.

Anchetatorii arată că o parte din documentele false, depuse de inculpați la A.P.I.A. (contracte de arendă, adeverințe, etc.), au fost puse la dispoziție de către Stănaia Florea, în calitate de primar al comunei Obârșia de Câmp, județul Mehedinți.
În acest fel, s-a obținut injust suma de 882.244 lei, aferentă cererilor de finanțare în cadrul schemei de plată unică pe suprafață, depuse de cei trei inculpați, rude ale primarului, însă prejudiciul total depășește un milion de lei.
“Cuantumul total al prejudiciului se ridică la 1.206.490 lei constând în
1.prejudiciul aferent celor 3 contracte de finanțare din cadrul Măsurii 112 – „Instalarea tinerilor fermieri” încheiate nelegal, în valoare totală de 324.246 lei. Suma reprezintă valoarea finanțării nerambursabile decontate beneficiarilor, respectiv Întreprinderea Individuală Stănaia I.Cristina-Raluca, Persoană Fizică Autorizată Pandelică V.EIena Liliana, Persoană Fizică Autorizată Dinoiu D. Leonard Daniel, sumă la care se adaugă dobânzi și penalități calculate până la achitarea integrală a prejudiciului.
2.prejudiciul aferent în cadrul schemei unice de plată pe suprafață, în valoare de 882.244 lei, la care se adaugă accesorii reprezentând dobânzi și penalități de întârziere calculate până la achitarea integrală a prejudiciului”, mai arată DNA.

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (A.F.I.R.) se constituie parte civilă în cauză cu suma totală de 324.246 lei, iar Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură – Centrul Județean Mehedinți se constituie parte civilă în procesul penal cu suma totală de 882.244 lei, la care se adaugă accesorii reprezentând dobânzi și penalități de întârziere calculate până la achitarea integrală a prejudiciului.
Procurorii au pus sechestru asupra mai multor bunuri mobile și imobile ce aparțin inculpaților.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Mehedinți, cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

Politica