miercuri, aprilie 24, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

“Copilul cu două mame” și granița din cimitir

Situaţie incredibilă în judeţul Dolj. Un primar se luptă să reîntregească teritoriul oraşului pe care îl gospodăreşte, după ce, în urmă cu mai mulţi ani, doi angajaţi de la Cadastru s-au gândit să dea o parte din pământul localităţii unei comune învecinate. Odată cu pământul, comuna cu pricina s-a trezit şi cu un liceu. În plus, graniţa dintre cele două localităţi trece acum printr-un cimitir.

img_20170728_125403

Oraşul Dăbuleni avea odată liceu agricol. Odată, pentru că, de câţiva ani, unitatea de învăţământ a fost trecută la comuna învecinată, Călăraşi, ca structură. Clădirile şcolii aparţin însă, în continuare Primăriei Dăbuleni, pentru că nu au fost niciodată predate comunei învecinate. Grupul şcolar „Petre Baniţă” este acum precum un copil cu două mame. Mai mult, graniţa dintre cele două localităţi trece printr-un cimitir. Cum s-a ajuns aici? Prin dezinteres şi încălcarea legii, spune primarul oraşului Dăbuleni, Aurel Băjenaru.

Pe 3 septembrie 2003, primarul comunei Călăraşi, Vergică Şovăilă, cerea Oficiului Judeţean de Cadastru, Geodezie şi Cartagrafie Dolj să stabilescă hotarul din partea de est a teritoriului administrativ dintre localitate şi oraşul Dăbuleni.

Policlinica Buna Vestire Craiova

La 22 septembrie primea şi un răspuns de la Cadastru, în care se arată că pe 17 septembrie la faţa locului se deplasaseră doi ingineri ai instituţiei, care în urma discuţiilor cu Şovăilă şi fostul primar din Dăbuleni, Nicolae Drăgoi, au hotărât delimitarea terenului. În urma delimitării, liceul Petre Baniţă a fost trecut în comuna Călăraşi, la fel ca şi o parte din cimitir, ambele aparţinând anterior oraşului Dăbuleni. Delimitarea are la bază o „schiţă hotar” fără alte lămuriri, după cum chiar cei de la Cadastru au recunoscut. În instanță însă, documentul a fost decisiv.

“Probleme privind hotarul dintre Călărași și Dăbuleni au apărut în 2003. Din păcate nu au fost cunoscute la acea vreme, ci mai târziu, pentru că s-a lucrat un pic, așa, pe nevăzute. La inițiativa administrației locale Călărași s-a întocmit o documentație care din punctul nostru de vedere este falsă, nu are acoperire în realitate și putem demonstra acest lucru inclusiv cu înscrisuri de la OCPI prin care ne comunică faptul că la baza acelei schițe plan nu a stat nicio parte argumentativă, nicio parte în care să fie descrise și punctele de hotar și reperele. Din păcate această schiță plan făcută fără nicio acoperire legală a stat și la baza pronunțării unor hotărâri judecătorești care s-au bazat pe o expertiză tehnică ce la rândul ei s-a bazat doar pe această schiță plan. O schiță plan care stabilește hotarul dintre Călărași și Dăbuleni prin mijlocul cimitirului uman Dăbuleni. Parcă lumea a fost legată la ochi, toate autoritățile deliberative au fost legate la ochi”, a povestit primarul orașului Dăbuleni, Aurel Băjenaru.

img_20170728_125459

Edilul afirmă că a situația este una dramatică pentru locuitorii orașului.

“L-aș ruga pe domnul expert Momârleanu, i-aș ruga pe domnii judecători Grecescu și Ilie Carmen, care au judecat cauza, să vină să stabilească dumnealor hotarul, să-i convingă pe oameni că hotarul între Călărași și Dăbuleni e prin mijlocul cimitirului. Să vedem cum justifică oamenilor care știu că de o viață întreagă, hotarul dintre Călărași și Dăbuleni a fost la limita intravilanului comunei Călărași, acolo unde a existat o moară, care în 1951 a fost rechiziționată și demolată prin 1977-1978, când la Dăbuleni a venit președintele BERD McNamara. Ceea ce se întâmplă este dramatic pentru oamenii din Dăbuleni pentru că a pierdut pe de o parte din teritoriul administrativ-teritorial care din totdeauna a fost al lor și toate titlurile de proprietate sunt eliberate de Primăria Dăbuleni, pentru oameni din Dăbuleni, pe terenul care a aparținut Dăbuleniului și care acum sunt ale Călărașului, iar pe de altă parte, drama este aceea că prin documente fictive, mincinoase, prin lucrături, inginerii, de tot felul, s-a ajuns ca Dăbuleniul faptic să nu mai aibă Liceul Agricol Dăbuleni, devenit apoi Grup Școlar Agricol, apoi Liceul Tehnologic “Petre Baniță” Dăbuleni. Am zis faptic, pentru că scriptic e al nostru. Urmare a unei hotărâri a Consiliului Local Dăbuleni este cuprins în domeniul public al Dăbuleniului, cu toate documentațiile și avizele necesare este trecut în anexa 28 la pozițiile 119, 126 din Hotărârea de Guvern 695 din 2002, dar, în 2009, prin Hotărârea de Guvern 189 e trecut și în domeniul public al Călărașului deși însuși Ministerul Administrației și Internelor ne comunică faptul că nu au fost abrogate prevederile din ordonanță potrivit cărora aceste imobile sunt în domeniul public al Dăbuleniului. Ministerul de Interne ne-a invitat la un protocol de predare-primire al acestor imobile către Consiliul Local Călărași, deci dacă vrem, protocol care niciodată nu s-a realizat. Hotărârea C.L. Călărași a avut la bază o corespondență tendențioasă, dirijată, cu Ministerul Educației de la acea vreme care a interpretat Hotărârea de Guvern din 2009 ca fiind una care stabilește proprietatea Consiliului Călărași asupra acelor imobile. Or, ne comunică și Secretariatul General al Guvernului, în 2017, că prin Hotărârea de Guvern nu se consfințesc drepturi de proprietate. Ca atare, Dăbuleniul n-a pierdut niciodată proprietatea asupra acestor imobile”, mai spune primarul din Dăbuleni.

Deși a pierdut până acum, în instanță, primarul spune că este hotărât să continue să lupte pentru a reîntregi orașul. O va face însă la instanțe din alte județe.

“În niciun caz nu am încredere în instanțele din Craiova și o spun răspicat deși am fost colegi cândva. Ne vom adresa instanțelor cu acțiune în revendicare, dar vom cere strămutarea judecării cauzei pentru că așa cum v-am spus în instanțele din Dolj nu mai avem încredere.

În ce privește grănițuirea eu n-am înțeles un lucru, poate mă ajută colegii judecători să înțeleg. Dacă hotarul se stabilește prin lege, că așa spune Constituția, cum a putut să stabilească OCPI-ul? Ne poate explica vreun judecător de ce expertul Momârleanu a luat în considerare doar o schiță plan, fără nicio documentare și a ignorat orice document depus de Primăria Dăbuleni, atât înainte de aparția Legii 2 din ’68, cât și după apariția ei? Ne poate spune vreun magistrat de la Craiova care a fost implicat în judecarea cauzelor ce semnificație au acte originale întocmite de direcțiile de sistematizare, de centrele de cartagrafiere, după 1968, după apariția Legii 2? Reprezintă ele documente oficiale care au putere probatorie sau nu? Am depus toate înscrisurile necesare, însă toate au fost ignorate fără a se motiva de ce nu li se dă putere și s-a mers doar pe o schiță plan făcută mincinos de doi funcționari ai OCPI-ului. Practic doi funcționari, printr-un act mincinos reușesc să creeze un prejudiciu material și moral, cu consecințe care, după părerea mea, nu pot fi cuantificate. S-a judecat nu profesional ci în mod amator. Din păcate unul dintre judecători a fost subalternul meu pe vremea când eram procuror, mi-a demonstrat că e greu să fi judecător dacă ai probleme și atunci când desfășori și cealaltă activitate a magistraturii”, a mai declarat Aurel Băjenaru, primarul orașului Dăbuleni.

Acesta a mai afirmat că este decis să meargă până la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului.

Politica