vineri, martie 29, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Școli fără autorizații ISU și fără pază

Zeci de unități de învățământ din județul Dolj nu dețin autorizații de securitate la incendiu. Situația a fost prezentată, marți, de reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Dolj, în cadrul unei conferințe de presă.

Potrivit acestora, 55 de unități de învățământ din județ, dintre care 50 de stat și 5 private au corpuri de clădire pe care le folosesc deși pentru acestea nu există autorizație de securitate la incendiu.

În urma controalelor de prevenire desfăşurate anterior au fost identificate un număr de 55 unităţi de învăţământ care sunt utilizate fără a deţine autorizaţie de securitate la incendiu. Dintre acestea, avem 24 de grădinițe, 26 de școli primare/generale și 5 licee”, a explicat col. Adrian Păduraru, șef Inspecție Prevenire în cadrul ISU Dolj.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Acesta a mai precizat că se depun eforturi, împreună cu Inspectoratul Școlar Județean Dolj ca și aceste unități de învățământ să obțină autorizația de securitate la incendiu, până la începerea noului anului școlar.

Termenul pentru obținerea autorizației de securitate la incendiu a fost prorogat pana la data de 30 septembrie 2017, iar cei care depun documentația până la acea dată, nu vor fi amendați dacă primesc efectiv autorizația până la finalul anului.

Pe de altă parte, 128 de unități de învățământ din județul Dolj nu beneficiază de pază. Situația a fost prezentată, miercuri, de reprezentanții Inspectoratului de Poliție al Județului (IPJ) Dolj, în cadrul ședinței Colegiului Prefectural.

Din totalul unităţilor de învăţământ care funcţionează în judeţul Dolj, 463 sunt asigurate cu o forma de paza/securitate, respectiv 78,2,%, conform prevederilor Legii nr.333/2003R, după cum urmează: 7 numai cu pază umană; 187 numai cu sisteme de supraveghere video; 269 atât cu pază umană cât și cu sisteme de supraveghere video.

Un număr de 128 nu sunt asigurate cu pază umană şi/sau sisteme de supraveghere video, respectiv 21,8%.

Deasemenea, s-a constatat faptul că 11 unităţi şcolare nu sunt prevăzute cu gard împrejmuitor, dintre care 2 sunt situate în mediul urban şi 9 în mediul rural, iar 26 de unităţi şcolare sunt amplasate într-o zonă iluminată necorespunzător, dintre care 2 se găsesc în mediul urban şi 24 în mediul rural. Totodată, 17 unităţi şcolare sunt amplasate întro zonă periferică/izolată, dintre ele 6 fiind situate în mediul urban şi 11 în mediul rural”, se arată într-un raport al IPJ Dolj.

Lipsa pazei încurajează și infracționalitatea școlară.

În ceea ce priveşte infracţionalitatea şcolară , în trim. II 2017, au fost sesizate 10 (+1) fapte de natura penală, 9(0) comise comise în incinta unităţilor şcolare şi una(+1) comisă în zona adiacentă.

Pe genuri situaţia se prezintă astfel: 2 infracţiuni de lovire şi alte violenţe (art. 193 CP), 6 infracţiuni de furt(art. 228-230 CP), 1 infracţiune de distrugere(art. 253-255 CP) şi o infracţiune de nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor(art. 342 CP)”, se mai arată în raportul IPJ Dolj.

Politica