joi, martie 28, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Pictorul gorjean Iosif Keber, celebrat la 120 de ani de la naștere

Consiliul Județean Gorj, Primăria Municipiului Târgu Jiu, Biblioteca Județeană „Christian Tell” Gorj și Muzeul Județean Gorj „Alexandru Ștefulescu” organizează vineri, 28 iulie, de la ora 10:00, o serie de activități, desfășurate sub titlul „Repere artistice gorjene”. Evenimentul este dedicat împlinirii a 120 de ani de la nașterea pictorului târgujian Iosif Keber.

Evenimentul va debuta la orele 10:00 pe Aleea Nemuritorilor din Centrul Municipiului Târgu Jiu, unde, cu susținerea Primăriei Municipiului Târgu Jiu, se va dezveli steaua dedicată pictorului Iosif Keber.

Proiectul de restaurare a casei pictorului, lansat

Policlinica Buna Vestire Craiova

Activitățile vor continua la Muzeul de Artă din Parcul Central al Municipiului Târgu Jiu, de la orele 10:30. Acolo, va avea loc o conferință de lansare a proiectului Conservarea, restaurarea și valorificarea turistică și culturală a Casei memoriale Iosif Keber” implementat de U.A.T. – Județul Gorj în baza contractului de finanțare nr. 170 din 11.07.2017. Proiectul este finanțat în cadrul Programului Operațional Regional 2014-2020, Axa Prioritară 5 – Îmbunătățirea mediului urban și conservarea, protecția și valorificarea durabilă a patrimoniului cultural, Prioritatea de Investiții 5.1 – Conservarea, protejarea, promovarea și dezvoltarea patrimoniului natural și cultural.

La ora 11:00 va începe colocviul „Omul și opera: Iosif Keber – 120 de ani de la naștere”, în cadrul căruia va fi evocată personalitatea pictorului, precum și vernisajul expoziției Moștenirea Keber”, unde vor fi expuse lucrări ale autorului din colecțiile Muzeului de Artă și ale Bibliotecii Județene “Christian Tell” Gorj.

Pe parcursul derulării evenimentului, voluntarii Centrului Europe Direct Gorj vor distribui cartea poștală „Iosif Keber în memoria colectivă”, prin care organizatorii își propun să readucă în memoria comunității, artistul și generozitatea gestului său de a lăsa casa în care a locuit comunității locale pentru a funcționa aici Biblioteca de Artă.

 

Politica