joi, martie 28, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

141 de proiecte, finanțate prin PNDL în Dolj. Patru drumuri județene au primit alocare

Consiliul Județean Dolj a prezentat, miercuri, într-o coferință de presă, proiectele pentru care a obținut aprobare prin Programul Național de Dezvoltare Locală, cât și o sinteză a tuturor proiectelor aprobate la nivelul județului. CJ Dolj are în plan 4 proiecte ce constă în reabilitarea de tronsoane de drumuri județene, în valoare totală de 30 de milioane de euro. La nivel de județ, totalul alocat este de 180 de milioane de euro.

Președintele CJ Dolj, Ion Prioteasa, a prezentat, miercuri, proiectele pentru care au fost alocați bani la nivelul CJ Dolj. Este vorba despre patru proiecte importante pentru județ, mai exact patru tronsoane de drumuri.

Avem câteva obiective care, însumate, se ridică, cumva, la suma de aproape 30 de milioane de euro. O sumă importantă, aproape că plictisim cu milioanele de euro care intră în județul Dolj, sunt lucruri foarte importante. Am avut în vedere rezolvarea unei probleme din zona Murgași, unde a fost o alunecare de teren – am și niște fotografii aici – și unde primim aproape un milion de euro, 735.000 de euro, pentru rezolvarea unei alunecări care pune în pericol viața oamenilor, a locuințelor, dar în primul rând deblocarea drumului. Am avut o tentativă de a rezolva această problemă pe banii noștri, eram pregătiți să facem acest lucru, dar firma care a câștigat licitația a avut probleme și nu a putut să continue. E foarte bine că facem cu acești bani. Banii pe care îi aveam noi pentru acest proiect o să îi dăm către SCLDP-ul nostru, care să îi folosească tot pentru infrastructură, în alte părți”, a explicat Ion Prioteasa.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Drumul către cule, refăcut

Un alt proiect despre care a primit fonduri prin PNDL este un drum de 4,7 kilometri din zona Gogoșu. În acea zonă sunt și ultimele 2 cule din județul Dolj, pentru care administrația județeană pregătește proiecte pe fonduri europene pentru consolidare și restaurare.

Sunt două vestigii care, cu siguranță, vor fi vizitate de turiști, vor fi trecute în toate ghidurile și, bineînțeles că, în momentul în care vor fi gata, le vom da Muzeului Olteniei care se va ocupa în mod special de ele. Pentru acest drum, avem 3,4 milioane de euro, deci nu e o simplă asfaltare, e o abordare cu toată forța. Se rezolvă și cu podețe de acces în curți, și cu rigole, și cu 14 poduri și podețe, în fine, foarte multe, e vorba de 3,5 milioane de euro, deci din acești bani se rezolvă foarte multe lucruri în zonă”, a precizat președintele CJ Dolj.

Cel de-al treilea proiect se referă la circa 8 kilometri din drumul județean DJ 643 D, zona Bulzești.

Partea asta de 8 kilometri pe care îi reabilităm acum au fost serios zdruncinați de mașinile foarte încărcate care au trecut în această zonă. În felul acesta, rezolvăm și o altă chestiune care ne-a stat pe suflet. În fond, este vorba despre comuna lui Marin Sorescu, să sperăm că într-o perioadă de timp cât mai scurtă vom avea o casă memorială, în condițiile în care moștenitorii se vor pune de acord cu ce e de făcut acolo. Sunt foarte multe lucruri de făcut în această zonă colinară”, a spus Ion Prioteasa.

17 milioane de lei pentru „drumul lubenițelor”

Ultimul proiect prezentat se referă la unul de 17 milioane de euro, pentru modernizarea DJ 542, de la limita județului Olt și până la Dăbuleni.

O zonă în care, să îi zicem „drumul lubenițelor”, va trece foarte simplu în județul Olt și va ajunge la Caracal și, de acolo, mai aproape spre București. Rezolvă probleme speciale pentru cei aproape 20.000 de locuitori care sunt în această zonă, rezolvă parapeți metalici pe o distanță de peste un kilometru, 38 de poduri și podețe, 106 porțiuni de acces la curți, trotuare în localitățile pe unde trece, pe o porțiune de 5,7 kilometri, deci lucruri absolut speciale care se vor petrece în această zonă”, a mai completat președintele CJ Dolj. Acesta a spus că se dorește conexarea acestui drum cu zona comunei Leu, spre Craiova.

Zeci de drumuri, grădinițe și sisteme de alimentare cu apă, printre proiecte

La rândul său, vicepreședintele CJ Dolj, Cosmin Vasile, a prezentat o sinteză a proiectelor cu alocare prin PNDL, la nivel de județ.

Dacă ne uităm pe sinteza investițiilor, vedem că, în primul rând, este vorba despre o completare a ceea ce însemnă și programele de investiții pe fonduri europene. Erau localități care nu puteau avea acces pe fonduri europene pe diverse obiective și erau destul de multe probleme care ar fi rămas nerezolvate în acele localități. Sunt, într-adevăr, alocate 812 milioane de lei, undeva la 180 de milioane de euro în județul Dolj, pe 141 de proiecte de investiții”, a spus vicepreședintele CJ Dolj.

Vorbim despre 30 de drumuri sau străzi municipale, orășenești, comunale, cu o valoare totală de 228 de milioane de lei; patru poduri și podețe, cu 7.511.000 de lei; 28 de sisteme de alimentare cu apă, care valorează 202 milioane de lei; 13 stații de canalizare și de epurare, cu 171 milioane de lei; 43 de școli și grădinițe, reabilitate și modernizate, la 53 milioane de lei; 14 dispensare umane reabilitate – 12.538.000 de lei; două sedii de primărie, cu 2 milioane de lei și trei proiecte de reabilitare a iluminatului public.

Vor fi zeci de firme care vor avea de lucru și care vor angaja mulți oameni, iar toate acestea vor aduce un plus valoare și localităților, și județului. Sunt, până la urmă, 180 de milioane de euro care intră în județul Dolj, în această etapă”, a conchis Cosmin Vasile.

Politica