Polițistul de frontieră doljean și braconierii pe care îi proteja, menținuți sub control judiciar

Magistraţii Tribunalului Dolj au menținut măsurile preventive față de polițistul de frontieră doljean și de braconierii pe care i-a protejat, respectiv controlul judiciar, cu interdicția de părăsire a teritoriului județului. Cei nouă inculpați din dosar sunt acuzați de constituire de grup infracțional organizat, luare de mită și braconaj, iar următorul termen de judecată în dosar este stabilit pentru 11 septembrie a.c..

Judecătorii de la Tribunalul Dolj au hotărât, pe 20 iulie a.c., să-i mențină sub control judiciar pe cinci din cei nouă inculpați judecați în procesul rețelei de braconieri doljeni protejați de polițiști de frontieră: „În baza art.362 alin.2 Cpp rap.la art.208 alin.4 C.p.p. Constată legalitatea şi temeinicia măsurii controlului judiciar. Menține măsura controlului judiciar dispusă prin Încheierea nr.256/18.10.2016 de judecătorul de drepturi şi libertăţi din cadrul Tribunalului Dolj cu privire la inculpaţii Şarlă Florin, Bărbulescu Cosmin Bogdan, Ozunu Alexandru Ovidiu. Menține măsura controlului judiciar dispusă prin Ordonanţa nr.303/P/2016 din 17.10.2016 a Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj cu privire la inculpatul Balaci Nicolae. Menține măsura controlului judiciar dispusă de instanţă prin Încheierea din 23.05.2017 cu privire la inculpatul Iovan Aurel. Respinge cererile formulate de inculpatii Ozunu Alexandru Ovidiu si Iovan Aurel privind modificarea obligației de a nu părăsi limita teritorială a județului Dolj cu obligația de a nu părăsi limita teritorială a României, ca neîntemeiate. Respinge cererea formulată de inculpatul Ozunu Alexandru Ovidiu privind acordarea permisiunii de a părăsi temporar, teritoriul Romaniei, în vederea efectuării concediului de odihnă, ca neîntemeiată. Cu drept de contestație în termen de 48 de ore de la comunicare. Pronunţată în ședință publică, azi, 20.07.2017, ora 12.45”, se arată în încheierea de ședință a instanței.

Reamintim că, ofiţerii Serviciului Judeţean Anticorupţie Dolj au anunţat trimiterea în judecată în acest dosar instrumentat sub coordonarea procurorilor Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj, a trei poliţişti din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră (SPF) Calafat, dar şi a altor şase doljeni, acuzaţi de braconaj, dare de mită, falsul în înscrisuri sau divulgarea secretelor de serviciu şi constituire de grup infracţional organizat. Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj au început cercetările în acest dosar în octombrie, anul trecut, când au destructurat gruparea de braconieri coordonată de agent poliţie de frontieră Aurel Iovan din cadrul SPF Calafat – Sectorul Poliţie de Frontieră Bistreţ. Anchetatorii au reţinut că, în perioada iunie – octombrie 2016, inculpaţii Florin Şarlă, Alexandru Ozunu, Cosmin Bărbulescu şi Nicolae Balaci „s-au deplasat în zona Bistreţ, judeţul Dolj, unde, pe timpul nopţii, au braconat prin împuşcare mistreţi şi iepuri, acest lucru întâmplându-se pe timpul executării serviciului de către agentul de poliţie Iovan Aurel, care avea în competenţă zona respectivă. Agentul de poliţie le facilita braconierilor accesul în perimetrul fondului cinegetic, iar după ce aceştia împuşcau animalele sălbatice, le asigura părăsirea în siguranţă a zonei, pentru aceste facilităţi Iovan Aurel primind ulterior foloase necuvenite, respectiv vânat braconat“. În urma cercetărilor s-a stabilit că agentul Iovan a primit de la braconieri vânat în valoare de aproximativ 2.500 de euro. În urma extinderii cercetărilor, procurorii au pus sub acuzare încă doi poliţişti de frontieră de la Bistreţ, dar şi alţi doi inculpaţi. Este vorba de agenţii de poliţie Cătălin Grecu şi Sorin Andrei, dar şi de Florin Tătoiu şi Gigi Bozgan. Primii doi sunt acuzaţi că au divulgat secrete de serviciu, pentru ca braconierii să nu fie prinşi în urma unor eventuale controale.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Iovan Aurel, folosindu-se tocmai de prerogativele funcţiei de agent de poliţie, le-a permis celorlalţi inculpaţi sau suspecţi din cauză să comită în mod repetat infracţiuni de braconaj cinegetic sau piscicol, cu complicitatea sa activă şi cu sprijinul agenţilor de poliţie Grecu Cătălin şi Andrei Sorin, prin oferirea de informaţii secrete de serviciu sau nepublice, pentru a nu fi depistaţi de alte organe abilitate ale statului cu atribuţii de constatare a infracţiunilor sau contravenţiilor“, au mai reţinut procurorii în rechizitoriu. Dosarul a ieșit din camera preliminară la Tribunalul Dolj, urmând să fie stabilit primul termen de judecată.

Populare

Recomandări

1,25 milioane lei – șpaga din portbagajul șefului CJ Vaslui

Şeful Consiliului Judeţean (CJ) Vaslui, Dumitru Buzatu, a fost...