Conecteaza-te cu noi

Actualitate

Își dă recolta la porci pentru că n-o poate vinde!

Publicat

pe

Situație incredibilă într-un sat din sudul județului, acolo unde un producător agricol a ajuns să își dea mare parte din recolta de roșii și castraveți la animalele pe care le crește în gospodărie. Pentru că nu are unde să își vândă marfa, chiar și atunci când o dă aproape degeaba, Vasile Toma a recurs la un gest extrem, el fiind cel care săptămâna trecută dorea să inițieze un protest în fața Prefecturii Gorj pe această temă. Dorea să vină tocmai de la Crușeț pentru a-și spune nemulțumirile, în cele din urmă hotărând că mai bine dă sute de kilograme porcilor decât să stea degeaba prin fața Prefecturii, fiind convins că problemele nu i se vor rezolva.

El s-a înscris în programul guvernamental de subvenționare a celor care cultivă tomate autohtone și le vând pe piețele locale, numai că, atunci când a venit la Târgu-Jiu să depună documentele pentru a primi cei 3.000 euro oferiți de Ministerul Agriculturii, s-a încurcat în ștampilele firmelor sale. Pe actele pe care trebuia să le înainteze la Direcția Agricolă a pus o ștampilă triunghiulară, în loc de una rotundă. A încercat apoi să repare greșeala, dar actele nu mai puteau fi schimbate.

„Eu sunt țăran, stau toată ziua în solar, la căldură mare, nu pot fi atent întotdeauna la acte, am recunoscut că am greșit acolo, puteam repara, nu să mă excludă așa din prima. Acum am scos roșiile la vânzare cu 50 de bani kilogramul și chiar și așa nu le ia nimeni. Am ajuns să dau toată producția la porci ca să pot face ceva cu ea, totuși. Cei de la Minister au greșit când au dat subvenția doar pentru roșii, nu și pentru restul de legume. Au creat o supraproducție, pentru că toată lumea s-a dus pe roșii, iar acum piața e plină de ele”, a explicat bărbatul.

Șeful Direcției Agricole Gorj, Dan Tănăsescu, a explicat că a informat Ministerul Agriculturii despre situația lui Toma, motiv pentru care, vineri, Corpul de Control a venit la Târgu-Jiu pentru a vedea ce s-a întâmplat aici. Concluziile ar urma să fie făcute publice în cursul zilei de luni, până atunci Toma fiind un agricultor care mai are o problemă. Tot la sfârșitul săptămânii trecute, DNA l-a trimis în judecată împreună cu mai mulți membri ai familiei sale și cu alți funcționari publici, inclusiv un primar de prin Dolj. El a obținut subvenții de la APIA pentru că ar fi arendat suprafețe mari de teren în comuna doljeană, numai că actele erau falsificate, susțin anchetatorii. Toma, în schimb, spune că își va dovedi nevinovăția la instanță.

„Cred că e al șaptelea dosar ce mi se deschide. În loc să fiu ajutat, pentru că am investit 700.000 euro în solarii, un depozit și o fabrică de prelucrare a fructelor și legumelor, am numai controale și controale. Până acum, în trei dosare, mi-am dovedit nevinovăția. Nu cred că va fi vreo problemă în acesta. Oricum, o să plec în străinătate pentru că acolo ești respectat. În România, dacă faci ceva, ai parte numai de controale”, afirmă Vasile Toma.

gorjeanul.ro