vineri, aprilie 19, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Militarii craioveni și polonezi se pregătesc pentru „ce este mai rău”

225 de militari polonezi se instruiesc împreună cu militarii craioveni din Brigada Multinațională Sud-Est, iar joi la sediul Batalionului 26 Infanterie „Neagoe Basarab” a avut loc ceremonia transferului de autoritate al contingentului militar polonez dislocat timp de aproape șase luni în România.

img_8798

Polonia participă și cu 47 de mijloace tehnice în compunerea Batalionului 26 Infanterie “Neagoe Basarab” din cadrul Brigăzii Multinaţionale Sud-Est.

„Acest eveniment reflectă determinarea României și a Poloniei de a implementa deciziile summitului NATO din iunie 2016, de la Varșovia și demonstrează unitatea, solidaritatea și determinarea tuturor membrilor Alianței pentru realizarea măsurilor de descurajare și apărare a flancului estic al Alianței. Data de 6 iulie 2017 este și va fi o dată de referință istorică pentru relațiile dintre România și Polonia. După evenimentele din 2014 privind anexarea peninsulei Crimeea și declanșarea războiului din estul Ucrainei, armata română s-a adaptat la noile amenințări și condiții de securitate prin inițiativele comandamentul diviziei multinaționale din sud-est prezența înainte consolidată din care face parte acest nou comandament al Brigăzii Multinaționale dar și unitatea de integrare a forțelor NATO în România”, a declarat general – maior Marius Harabagiu, Șeful Statului Major al Forțelor Terestre.

Policlinica Buna Vestire Craiova

img_8875

Întrebat dacă armata română dispune de logistica necesară pentru a-și îndeplini misiunile, șeful Statului Major al Forțelor Terestre a precizat că „întotdeauna există nevoie de mai mult, de mai bine”, dar că echipamentele actuale permit îndeplinirea misiunilor.

„Deocamdată avem un program, lansat anul trecut, aprobat în CSAT, privind înzestrarea armatei – Armata României 2026 – la ora asta armata României are cu ce să-și îndeplinească misiunea și așteptăm ca echipamentele noi care vor intra în înzestrare să ne ofere mai multe capabilități și capacități pentru a proteja și apărare suveranitatea și integritatea teritorială a României și în același timp să putem participa la efortul aliat al NATO dacă va fi nevoie”, a afirmat general – maior Marius Harabagiu, Șeful Statului Major al Forțelor Terestre

Pregătiți pentru „ce este mai rău”

Prezent la Craiova, locțiitorul comandantului Comandamentului Operațional Întrunit al Forțelor Armate poloneze, generalul de brigadă Tadeusz Mikutel a precizat că țara sa este pregătită pentru „ce este mai rău”.

img_8864„Prezența noastră, aici, în Craiova, la fel ca prezența românilor în Polonia, este o parte a angajamentului luat în 2016. Situația s-a schimbat în decursul anilor și poate vom avea în continuare pace în Europa, dar trebuie să fim pregătiți pentru ce este mai rău, indiferent când se întâmplă, trebuie să fim pregătiți. Iar ceremonia de astăzi ne arată ce putem face împreună. Ne antrenăm împreună, vom lupta împreună pentru a ne proteja libertatea, bunăstarea, familiile, țările. Independența nu este bun dat și trebuie să fim pregătiți să protejăm, să luptăm pentru libertatea noastră, pentru cea a țărilor vecine, a țărilor aliate, a partenerilor.

Vrem să arătăm oricui atentează la libertatea noastră și la binele nostru că suntem pregătiți să luptăm, să ne protejăm, nu doar ca o singură națiune, ci ca o întreagă alianță. Pentru noi, pentru Forțele Armate Poloneze, pentru guvernământ, pentru Ministerul Apărării este foarte important să arătăm abilitatea de a ne mișca în toată Europa, în tot spațiul NATO, să aratăm steagul polonez și capabilitățile noastre.

Avem aici doar o companie, dar în caz de nevoie putem disloca mai multe forțe pentru a proteja flancul de la Marea Neagră”, a apreciat locțiitorul comandantului Comandamentului Operațional Întrunit al Forțelor Armate poloneze.

Dacă până acum misiuni de tipul celei care se desfășoară în prezent la Craiova erau antrenamente, de data aceasta sunt operațiuni militare, a mai spus generalul de brigadă polonez.

„Situația este complicată acum. Până acum trei ani, până la invazia din Crimea am considerat că în Europa este pace. Bineînțeles au fost unele conflicte în anii ’90, dar după aceea în Europa a fost relativ bine, fiecare lucra pentru el însuși, multe dintre țările noastre s-au alăturat NATO și UE, așa că totul mergea bine și se schimba în mai bine. Dar invazia din Crimeea a schimbat aproape totul. Acum considerăm că nu mai putem aștepta. Trebuie să fim pregătiți să ne protejăm țările, economiile noastre.

Nu e același continent, aceeași Europă. Cred că suntem pregătiți pentru că acum recunoaștem necesitatea (n.r. – de a fi pregătiți). Până acum trei ani era doar un antrenament. Acum nu mai este doar atât. Este o operațiune, nu doar un atrenament”, a conchis generalul de brigadă Tadeusz Mikutel, locțiitorul comandantului Comandamentului Operațional Întrunit al Forțelor Armate poloneze.

Polonia participă cu un contingent format din 225 de militari şi 47 de mijloace tehnice în compunerea Batalionului 26 Infanterie “Neagoe Basarab” din cadrul Brigăzii Multinaţionale Sud-Est.

Primii militari polonezi, din Batalionul 3 al Brigăzii 17 Mecanizate, au ajuns la Craiova pe 1 iunie. Militarii polonezi se vor instrui în comun cu militarii Brigăzii Multinaţionale Sud-Est, în cadrul prezenţei aliate întărite pe flancul de estic al Alianței (tailored Forward Presence).

În același timp armata României participă la o unitate de integrare a forțelor NATO și la prezența înainte consolidată în Polonia cu ofițeri și subofițeri de stat major dar și cu detașamentul de apărare antiaeriană din grupul de luptă condus de SUA.

120 de militari ai Brigăzii 2 Infanterie „Rovine” au plecat în urmă cu trei luni, în Polonia, pentru a lua parte la misiunea de apărare antiaeriană.

Politica