joi, aprilie 25, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Are șanse să nu cadă! Colegiul „Carol I”, scos la licitație

După luni întregi de chinuri administrative, municipalitatea craioveană a reușit, în cele din urmă, să nu mai greșească documentația de atribuire pentru reabilitarea Colegiului Național „Carol I”, astfel că, în noaptea de joi spre vineri, la ora 1:30, procedura de achiziție „s-a născut” în Sistemul Electronic de Achiziții Publice. Contractul se ridică la circa 6.000.000 de euro fără TVA și include și proiectarea tehnică, pe lângă execuție. În procedură s-a strecurat și o mică gafă. După cum aflăm din anunțul de participare, termenul de execuție este de 89 de luni, adică aproape 7 ani și jumătate. În caietul de sarcini, însă, acesta este mult mai mic.

Contractul vizează reabilitarea și consolidarea corpului central al Colegiului Național „Carol I” și a Operei Române Craiova, atât proiectarea, cât și execuția fiind cuprinse în contract. Conform estimărilor postate în programul de achiziții, acesta se ridică la valoarea de 27.284.744,15 lei fără TVA, 32.468.845,54 de lei cu TVA, adică echivalentul a 5.996.515,27 de euro fără TVA.

O „mică” gafă: termen de 89 de luni sau de 30?

Policlinica Buna Vestire Craiova

Conform SEAP, termenul-limită de depunere a ofertelor este 10 august, însă termenul de execuție este unul destul de vag, dacă se poate spune asta. În anunțul de participare, la rubrica „Durata contractului sau termenul de finalizare”, este notat „89 de luni de la data atribuirii contractului”, ceea ce ar fi înseamnat circa 7 ani și jumătate pentru finalizarea lucrărilor.

Însă la un studiu atent al caietului de sarcini vedem că este vorba, de fapt, despre 5 luni de proiectare, 24 de luni de execuție și o lună pentru obținerea autorizației de securitate la incendiu, la maxim o lună de la încheierea procesului-verbal de recepție a lucrărilor.

Și Primăria Craiova a emis un comunicat de presă, pentru a anunțat licitația mult-așteptată, la luni bune după ce tot a fost promisă cu diverse ocazii.

„Primăria Municipiului Craiova anunţă publicarea în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice a anunţului de participare nr. 176441/23.06.2017 pentru procedura de atribuire a contractului de achiziţie publică având ca obiect “Reabilitare și consolidare corp central Colegiul Național Carol I şi Opera Romană Craiova – (PT+executie)”. Astfel, cea mai veche unitate școlară din Craiova, și a doua ca vechime din România, urmează a fi reabilitată în perioada următoare. Între 1893-1895 se construiește actuala clădire a Colegiului Național „Carol I”, ce a costat peste un milion de lei și în fundația căreia regele Carol I a asezat personal un cilindru metalic cu documentul oficial al ctitoriei ce va deveni clădire de patrimoniu. Pictorul Francisc Tribalski a realizat frescele din bibliotecă și sala rotundă, iar clădirea nouă, cu cupola, a fost dotată cu mobilier luxos. În 1885, prin înalt Decret Regal, școala primește numele Liceul „Carol I”. Clădirea Colegiului Național „Carol I” este clasată pe lista monumentelor istorice din județul Dolj”, au transmis reprezentanții municipalității.

A treia a fost norocoasă

Se pare că, din cea de-a treia încercare, municipalitatea a reușit să elaboreze o documentație de atribuire conformă cu legislația în vigoare, astfel încât ea să ajungă în SEAP și să nu rămână doar un vis. Asta în condițiile în care, reamintim, documentația de atribuire pentru reabilitarea și consolidarea clădirii ce adăpostește Colegiul Carol I a fost respinsă de două ori de Agenția Națională pentru Achiziții Publice, o dată în luna mai și o dată în luna iunie, din motive de neconformitate în raport cu prevederile legale privind achizițiile publice.

Politica