vineri, martie 29, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Apel amânat pentru fosta șefă a Tribunalului Olt care l-a eliberat pe Bercea Mondial

Magistrații Înaltei Curți de Casație și Justiție au amânat, pentru 29 iunie a.c., soluționarea apelului declarat de fosta şefă a Tribunalului Olt, Carmen Eugenia Marinescu, împotriva sentinței prin care a fost condamnată la opt ani de închisoare cu executare pentru infracțiuni de corupție. În același dosar soţul acesteia a primit 3 ani de închisoare, iar avocatul Dumitru Cismaru a fost condamnat la 3 ani şi 6 luni de închisoare. Judecătoarea Carmen Marinescu a fost condamnată de Curtea de Apel Craiova după ce a luat şpagă 200.000 euro pentru eliberarea lui Sandu Anghel, zis Bercea Mondial, din închisoare, în anul 2011.
Reamintim c
ă pe 5 mai 2015 s-a înregistrat la Curtea de Apel Craiova dosarul în care procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Craiova au dispus trimiterea în judecată a preşedintei (suspendate prin hotărârea CSM) a Tribunalului Olt, Eugenia Carmen Marinescu, la data faptelor magistrat judecător în cadrul Tribunalului Olt – Secţia Penală, acuzată de luare de mită, trafic de influenţă, spălare de bani, în formă continuată (5 acte materiale) şi fals în declaraţii în formă continuată (4 acte materiale). În acelaşi dosar au mai fost deferiţi justiţiei soţul ei, Iuliu Severus Marinescu, în sarcina căruia s-a reţinut săvârşirea infracţiunii de spălare de bani, în formă continuată (5 acte materiale), avocatul Dumitru Cismaru, din cadrul Baroului Olt, acuzat de complicitate la luare de mită, trafic de influenţă şi complicitate la spălare de bani, în formă continuată (4 acte materiale), dar şi Ilie Bucă acuzat de trafic de influenţă. Judecătoarea este acuzată că a primit, prin intermediari, 200.000 de euro de la membri ai familiei lui Sandu Anghel, zis Bercea Mondial, pentru eliberarea acestuia.
Potrivit DNA, Carmen Marinescu a pretins
şi a primit, prin intermediul inculpatului Cismaru Dumitru- avocat în cadrul Baroului Olt, de la o persoană denunţătoare, suma de 200.000 de euro, pentru a dispune cercetarea unui inculpat din familia denunţătorului în stare de libertate şi pentru a pronunţa o soluţie pe fond favorabilă acestuia, respectiv de achitare sau de condamnare la o pedeapsă neprivativă de libertate, dar şi pentru a interveni, în acelaşi scop, pe lângă ceilalţi judecători care urmau să judece cauza. Este vorba despre eliberarea interlopului oltean Sandu Anghel, zis Bercea Mondial, şi cei care au denunţat-o pe judecătoare sunt doi membri ai familiei sale. Suma de bani menţionată a fost primită de avocatul Cismaru Dumitru în două tranşe: 150.000 de euro, înaintea termenului de judecată din data de 31.08.2011, când s-a dispus pentru prima oară înlocuirea măsurii arestului prevenit cu măsura obligării de a nu părăsi localitatea; 50.000 de euro, în data de 20.09.2011, judecătorul Marinescu Eugenia Carmen amânând pronunţarea asupra cererii de înlocuire a măsurii arestării preventive cu măsura preventivă a obligării de a nu părăsi localitatea ori ţara pentru data de 22.09.2011, când a şi admis cererea formulată de inculpat, înlocuind măsura arestului preventiv cu măsura obligării de a nu părăsi localitatea. Din cei 200.000 de euro şpagă, judecătoarea şi soţul ei şi-au cumpărat terenuri şi o casă. După primirea sumei de 200.000 de euro, la 3 luni de la pronunţarea încheierii din data de 22.09.2011, respectiv în intervalul14-22.12.2011, Marinescu Eugenia-Carmen şi Marinescu Iuliu-Severus (soţul acesteia) au achiziţionat trei suprafeţe de teren şi o casă, două dintre aceste achiziţii nefiind menţionate în declaraţiile de avere ale magistratului. Atât soţul judecătoarei Marinescu cât  şi avocatul Cismaru au fost arestaţi preventiv încă de pe 21 martie 2015, Carmen Marinescu ajungând în arest pe 24 martie. Pe 3 iulie 2015, după analizarea în procedura de cameră  preliminară  a dosarului, judecătorii Curţii de Apel Craiova au constatat legalitatea sesizării instanţei cu rechizitoriul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Craiova prin care au fost trimişi în judecată  inculpaţii, aceștia fiind ulterior eliberați sub control judiciar.

Pe   23 septembrie 2016 magistraţii Curţii de Apel Craiova au găsit-o vinovată de toate infracţiunile reţinute în sarcina sa şi au condamnat-o la o pedeapsă totală de 8 ani închisoare cu executare. Soţul judecătoarei, Iuliu Severus Marinescu, a primit o pedeapsă de 3 ani închisoare cu executare, iar avocatul Dumitru Cismaru a primit 3 ani şi 6 luni închisoare, tot cu executare. Atât inculpații, cât și procurorii DNA Craiova au făcut apel, aflat pe rolul Înaltei Curți de Casație și Justiție. Pe 4 mai a.c., ÎCCJ a prelungit măsura controlului judiciar față de inculpați pentru o perioadă de 60 de zile, iar săptămâna trecută cauza a fost amânată, următorul termen de judecată fiind stabilit pentru 29 iunie a.c.

Politica