sâmbătă, aprilie 20, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Polițiștii locali nu au dreptul să amendeze șoferii în trafic. Şeful Poliţiei Locale Slatina: „Nu e bine deloc”

Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) a decis, luni, că doar polițiștii rutieri au competența să aplice sancțiuni contravenționale șoferilor. Prin urmare, polițiștii locali nu pot exercita aceste atribuții, neavând dreptul să-i ceară anumite documente șoferului, a considerat Curtea. Directorul Poliţiei Locale Slatina, Adrian Pop, a declarat, pentru Jurnalul Olteniei, că decizia este una nefericită, poliţiştii locali acoperind multe situaţii operative pe care cei de la Rutieră nu pot.

Polițiștii locali nu au voie să dea amenzi șoferilor în trafic și nu le pot cere documente din care să reiasă cine le-a încredințat pentru conducere mașinile, potrivit unei decizii pronunțate, luni, de ÎCCJ, în completul pentru soluționarea recursurilor în interesul legii. Potrivit avocatnet.ro, decizia a fost pronunțată în contextul în care Avocatul Poporului a cerut Curții lămurirea acestei chestiuni, însă aceasta va deveni obligatorie pentru instanțele de judecată numai de la data publicării sale în Monitorul Oficial. „În interpretarea şi aplicarea dispoziţiilor art. 39, art. 102 alin. (1) pct. 14 şi art. 105 pct. 10 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice (…) prin raportare la dispoziţiile art. 7 lit. h) din Legea poliţiei locale nr. 155/2010, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, doar agentul constatator din cadrul poliţiei rutiere are competenţa de a solicita proprietarului sau deţinătorului mandatat al unui vehicul comunicarea identităţii persoanei căreia i-a încredinţat vehiculul pentru a fi condus pe drumurile publice, precum şi de a aplica sancţiunile contravenţionale prevăzute de lege, în cazul necomunicării relaţiilor solicitate”, scrie în comunicatul de presă al ÎCCJ cu privire la decizia dată luni.

Directorul Poliţiei Locale Slatina, Adrian Pop, a declarat pentru Jurnalul Olteniei că trebuie văzut conţinutul hotărârii, în urma publicării ei în Monitorul Oficial. El a adăugat că „nu e bine deloc” că s-a luat această decizie. „Am văzut nişte ştiri, dar trebuie văzut ce conţine hotărârea, trebuie să aşteptăm publicarea ei în Monitorul Oficial. Apoi, vom acţiona în consecinţă. Dacă lucrurile stau chiar aşa, că Poliţia Locală este descărcată de atribuţii în ceea ce priveşte circulaţia pe drumurile publice, nu e bine, nu e bine deloc pentru că sunt o mulţime de situaţii pe care nu le pot acoperi cei de la Poliţia Naţională, lucruri care s-a reuşit deja să fie puse foarte bine în practică de către Poliţia Locală. Încă din 2011 a fost o prevedere legală ca, timp de un an, să lucrăm în cooperare şi însoţiţi de poliţişti de la Rutieră, de la Poliţia Naţională. Noi am continuat şi, timp de mai mulţi ani, am avut patrulare în sistem integrat”, a declarat, pentru Jurnalul Olteniei, Adrian Pop.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Potrivit avocatnet.ro, chestiunea trebuia lămurită pentru că, așa cum arată Avocatul Poporului în actul de sesizare a ÎCCJ, au existat instanțe care au desființat procesele-verbale de contravenție făcute de polițiștii locali, în timp ce altele au considerat că acestea sunt perfect legale. De altfel, în textele de lege respective, sunt referiri exprese numai la poliția rutieră, iar nu și la cea locală.

Singurii care au competență pe Codul rutier în privința faptelor din trafic sunt polițiștii rutieri, referirile făcându-se doar la aceștia. Acest lucru ar putea să se schimbe însă, în viitor, deoarece la Parlament se află în dezbatere un proiect de lege care vizează tocmai acest lucru: acordarea de competențe în zona faptelor contravenționale comise de șoferi și celor de la poliția locală. La ora actuală, în baza Legii poliției locale nr. 155/2010, cei de la locală ar avea competențe în acest domeniu, dar ele nu se regăsesc și în Codul rutier.

Dacă proiectul va intra în vigoare, șoferii vor fi obligați să respecte indicațiile polițistului local, la fel ca pe cele ale polițistului rutier, vor putea fi opriți de către acesta dintâi, vor fi obligați să-i înmâneze documentele cerute și vor putea fi amendați de către acesta (mai multe detalii, aici). Totuși, poliția locală poate da amenzi pentru parcatul neregulamentar și poate să dispună în legătură cu ridicarea mașinilor.

Politica