vineri, martie 29, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Distrigaz Sud Reţele, investigată de Consiliul Concurenței

Consiliul Concurenţei are în derulare o investigaţie privind un posibil abuz de poziţie dominantă al Distrigaz Sud Reţele, arată reprezentanții Consiliului.

Abuzul de poziție dominantă se manifestă prin impunerea unor tarife majorate/inechitabile pentru prestarea serviciilor de avizare tehnică a proiectelor, recepţie şi punere în funcţiune a instalaţiilor de utilizare a gazelor naturale consumatorilor care s-au racordat la sistemul de alimentare cu gaze naturale în localităţile şi zonele geografice pentru care întreprinderea deţine licenţa de distribuţi”, după cum se arată într-un comunicat de presă al Consiliului Concurenţei în care se mai precizează și că s-au desfăşurat inspecţii inopinate la Distrigaz Sud Reţele SRL şi la punctele de lucru ale acesteia din Sfântu Gheorghe, Braşov, Târgovişte, Blejoi (Prahova), Galaţi, Piteşti, Craiova.

Potrivit aceluiași document, Consiliul Concurenţei a aplicat în judeţul Dolj, ultimii cinci ani, amenzi în valoare totală de 5.015.662 lei (aproximativ 1.114.596 euro).

Policlinica Buna Vestire Craiova

Cea mai mare amendă din judeţ, 3.910.477 lei, a fost aplicată companiei FORAJ SONDE SA Craiova, în urma investigaţiei privind o posibilă înţelegere între 4 companii pentru participarea cu oferte trucate la licitațiile organizate de către S.N.G.N. ROMGAZ S.A. în vederea atribuirii unor lucrări de foraj pentru petrol şi gaze naturale din România. În acelaşi caz, au mai fost sancţionate DAFORA S.A.: 3.970.208 lei, FORAJ SONDE S.A. Târgu Mureş: 3.730.788 lei, UPETROM 1 MAI S.A. (pentru activitatea desfăşurată de AQUAFOR INTERNAŢIONAL S.R.L.): 1.356.825 lei .

Cele mai multe sancţiuni din judeţul Dolj au fost aplicate pentru înţelegeri între producători şi distribuitori pentru fixarea de vânzare şi revânzare: 549.981 lei pe piaţa lacurilor şi vopselor; 54.977 lei pe piaţa distributiei centralelor termice, cazanelor, boilerelor (şi accesoriilor pentru acestea) şi a aparatelor de aer condiţionat; 441.751 lei pe piaţa distribuţiei de uşi; 58.476 lei pe piaţa distribuţiei şi comercializării jantelor de oţel şi de aluminiu”, potrivit comunicatului Consiliului Concurenței

O investigaţie privind un posibil abuz de poziţie dominantă a fost efectuată și cu privire la compania CEZ Distribuţie Craiova.

Investigaţia a fost finalizată în anul 2014, Consiliul Concurenţei acceptând de angajametele propuse de CEZ (respectiv un set de măsuri) pentru a elimia îngrijorările de natură concurenţială ce au condus la declanşarea investigaţiei, CEZ Distribuţie Craiova propunând o procedură pentru a evita deconectarea abuzivă a consumatorilor.

Un alt caz cu impact în judeţul Dolj este preluarea magazinelor Real de către Auchan. În urma analizei Autoritatea de Concurenţă a autorizat această tranzacţie cu condiţia respectării unor angajamente pentru zonele Târgu Mureș și Craiova.

Astfel, Auchan şi-a luat angajamentul de a nu creşte preţurile de vânzare cu mai mult de 5 % faţă de media preţurilor altor magazine din reţea, pentru o perioadă de 3 ani. De asemenea, acesta şi-a asumat obligaţia de a nu deschide noi magazine pe cele două pieţe relevante, pentru o perioadă de 5 ani.

În urma monitorizării magazinelor Auchan din Craiova, Consiliul Concurenţei a constatat că angajamentele sunt respectate, în sensul că nu au mai fost deschise magazine noi de către Auchan și nu s-au înregistrat depășiri ale limitelor de prețuri asumate prin angajamente.

Anul 2017 este ultimul an în care se mai menține condiţia referitoare la nedeschiderea de magazine, iar obligația de plafonare a prețurilor, a expirat în anul 2016”, mai arată reprezentanții Consiliului Concurenței.

Politica