joi, aprilie 25, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Craiova, un imens târg de mașini

Proprietarii de mașini care doresc să vândă aceste bunuri mobile se pot folosi la liber de domeniul public al municipiului Craiova. Asta pentru că, la nivel local, nu s-a impus nicio taxă pentru cei care afișează, în geamurile mașinilor, semnul „de vânzare”. În Slatina, spre exemplu, taxa zilnică pentru cei care își lasă mașina pe domeniul public pentru a face cunoscut faptul că o vând este de 56,25 lei.

Cine vrea să își vândă mașina în municipiul Craiova, la vedere, pe domeniul public, este liber să facă asta. În Bănie nu se aplică nicio taxă pentru propietarii mașinilor care își afișează, în geam, semnul „de vânzare”. Practic, ei pot desfășura acest tip de comerț la liber, pe domeniul public, care este al tuturor craiovenilor, fără să plătească vreo taxă.

Conform unui răspuns transmis de către reprezentanții municipalității la o solicitare făcută de Jurnalul Olteniei, „în cazul particular prezentat de dumneavoastră, respectiv pentru mașinile care poartă în geam semnul „de vânzare”, nu se datorează taxa pentru afișaj în scop de reclamă și publicitate, în conformitate cu prevederile art. 479 alin (5) din legea 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare: „(5) Nu se datorează taxă pentru folosirea mijloacelor de reclamă și publicitate pentru afișajul efectuat pe mijloacele de transport care nu sunt destinate, prin construcția lor, realizării de reclamă și publicitate””, se arată în răspunsul transmis.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Reprezentanții Primăriei Craiova au mai transmis, totuși, că este în vigoare o taxă pentru afișaj în scop de reclamă și publicitate, chiar dacă aceasta nu se aplică pentru cazul particular la care facem referire.

Pentru anul 2017, cuantumul taxei este stabilit prin HCL 170/2016 privind aprobarea impozitelor și taxelor locale, hotărâre ce poate fi consultată pe site-ul Primăriei Municipiului Craiova. Astfel, potrivit pct. V din HCL 170/2016 privind aprobarea impozitelor și taxelor locale, pentru anul 2017: „V. Taxa pentru afișaj în scop de reclamă și publicitate a) în cazul unui afișaj situat în locul în care persoana derulează o activitate economică, suma este de 32 de lei b) în cazul oricărui alt panou, afișaj sau oricărei alte structuri de afișaj pentru reclamă și publicitate, suma este de 23 de lei”, se arată în răspunsul transmis de reprezentanții Primăriei.

Dacă îmi scot o tarabă în stradă, să vând lucruri, trebuie să plătesc taxă”

Părerile craiovenilor în legătură cu acest aspect sunt diferite. Unii consideră că acesta este un „serviciu” făcut de municipalitate pentru cei care își vând mașinile și care, într-o eventualitate, au de câștigat din această „afacere”, pentru care nu dau nimic în schimb.

Nu mi se pare normal să se întâmple asta. Vorbim despre domeniul public al nostru, al tuturor, pe care unii îl „iau” și îl folosesc cum vreau. Așa putem ieși cu toții să punem diverse lucruri la vânzare în stradă și să nu plătim nimic și să mai și câștigăm din asta. Nu este corect și nici civilizat”, consideră Adrian.

Eu nu sunt de acord cu aceste apucături ale noastre, de a folosi un spațiu comun ca și cum ar fi al tău, să faci ce vrei pe el. Dacă îmi scot o tarabă în stradă, să vând lucruri, trebuie să plătesc taxă pentru ocuparea domeniului public. Dar dacă e doar o mașină care stă, de vânzare, pe un loc de parcare, e în regulă? Nu e deloc corect”, a explicat Mariana.

Pe de altă parte, alții spun că e o activitate care nu ar trebui taxată.

Și așa ni se percep destule taxe. Nu cred că ar mai fi nevoie de încă una. Măcar atât să primească înapoi oamenii care plătesc taxe și impozite”, consideră Emil.

Slatina: Taxă de circa 57 de lei pentru mașinile „de vânzare”

La Slatina, lucrurile sunt la polul opus. Municipalitatea s-a gândit să ia o măsură de intrare în normalitate și să îi taxeze pe cei care își pun mașinile de vânzare pe domeniul public, în parcări sau pe stradă. Aceștia trebuie să achite o taxă zilnică Primăriei, în valoare de 56,25 lei, calculată la valoarea de 4,5 lei/mp/zi, un loc de parcare fiind de 12,5 metri pătraţi.
„Taxa care trebuie plătită se asimilează unui loc de parcare, care este de 12,5 metri pătraţi, ori 4,50 lei pe metru pătrat, pe zi, care este taxa locală, adaptată după Codul Fiscal, cu privire la activităţile de comercializare pe domeniul public şi privat. Taxa se va achita la Direcţia Venituri din cadrul Direcţiei de Patrimoniu. Era nevoie de o astfel de prevedere pentru faptul că orice activitate care implică folosirea domeniului public şi privat trebuie taxată, pentru că domeniul este al tuturor cetăţenilor, al Slatinei”, spunea viceprimarul Slatinei, Claudiu Stănciou, la începutul lunii mai.
În municipiul Slatina, cei care continuă să afişeze semnul „de vânzare” în parbrizele autoturismelor, fără a avea taxa achitată, se pot alege cu amenzi de până la o mie de lei. „Constituie contravenţie ocuparea domeniului public sau privat al municipiului Slatina cu vehicule/autovehicule scoase la vânzare fără a deţine acord de ocupare temporară a domeniului public sau fără ca acesta să fie afişat la loc vizibil şi se sancţionează cu amendă de la 500 lei la 1.000 lei”, stipulează reglementarea.

Politica