vineri, martie 29, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Conferința Internațională “Politică. Diplomație. Cultură.”

Mâine, 8 iunie, se vor deschide lucrările celei de-a patra ediții a Conferinței Științifice Internaționale “Politică. Diplomație. Cultură”.

Timp de două zile, joi și vineri, 8 și 9 iunie, un număr de peste 80 de profesori și specialiști din țară și străinătate vor dezbate, la Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman”, la Muzeul de Artă din Craiova și la Centrul de Restaurare al Facultății de Teologie din Craiova, subiecte științifice de actualitate, teme și direcții noi în cercetare, cultură și educație. Participanții, profesori și cercetători, specialiști și doctoranzi în domeniile științelor umaniste, științelor sociale sau studiilor culturale s-au înscris în cadrul conferinței cu titluri dintre cele mai interesante. Toate informațiile privind desfășurarea conferinței, detaliile despre autori, prezentările personale ale tuturor participanților, programul manifestării și rezumatele tuturor comunicărilor înregistrate, au fost reunite în Aman’s Book of Abstracts, un suport științific disponibil spre consultare și descărcare pe site-ul web al conferinței. Între participanții ediției din acest an se regăsesc specialiști în domeniile științelor politice, relații internaționale, sociologie, teologie, istorie și diplomație.

Astfel, deschiderea evenimentului va fi prefațată printr-o serie de alocuțiuni pe care le vor rosti invivați de seamă precum: E.S. Marcin Wilczek, Ambasadorul Republicii Polonia la București, Cristian-Ioan Videscu, Secretar de Stat în cadrul Guvernului României, la Departamentul “Centenar”, Ion Prioteasa, președintele Consiliului Județean Dolj, Adrian Cosman, Primarul interimar al Municipiului Craiova, și Lucian Dindirică, managerul Bibliotecii Județene “Alexandru și Aristia Aman” și gazdă a evenimentului. Cu aceeași ocazie, din partea Universității din Craiova, principalul colaborator al Bibliotecii Județene “Alexandru și Aristia Aman”,  vor rosti cuvinte de salut prof.univ.dr. Cezar Ionuț Spânu, Rectorul Universității, respectiv prof.univ.habil.dr. Sorin Liviu Damean, Decanul Facultății de Științe Sociale.

Policlinica Buna Vestire Craiova

În premieră absolută, în cadrul acestei ediții va fi organizată o secțiune dedicată relațiilor româno-polone din prima jumătate a secolului XX. Reunite sub titlul “1918: Polonia și România – Destine Paralele”, comunicările planificate pentru această secțiune vor fi susținute de universitari din Polonia, precum și de profesori și cercetători din România.

Alături de secțiunile deja tradiționale ale Conferinței, politica, diplomația, istoria, relațiile internaționale și studiile europene, sociologia, respectiv studiile culturale, în cadrul conferinței au fost incluse trei paneluri distincte.

După deschiderea oficială de la Muzeul de Artă din Craiova, conferința va continua la Biblioteca Aman cu prelegerea intitulată „Transdisciplinaritatea şi noua barbarie – panterorismul, anthropocenul şi transumanismul”, comunicare pe care o va susține acad. Basarab Nicolescu. În cadrul celorlalte două secțiuni se vor aborda chestiuni din sfera comunismului și postcomunismului, respectiv ordinea regională actuală în Eurasia.

De asemenea, pentru programul general al conferinței, s-a decis menținerea evenimentelor editoriale – lansările de carte. Nu mai puțin de 10 cărți vor fi lansate în cele două zile ale conferinței și, tot în premieră, în curtea bibliotecii, vor fi vernisate, alternativ, două expoziții de postere. Prima dintre ele, “Mircea Eliade în corespondență inedită cu Vintilă Horia”, cuprinde o serie de documente inedite provenind din colecția scriitorului Vintilă Horia, intrate recent în posesia bibliotecii, iar cea de-a doua, “Craiova în Primul Război Mondial”, reunește documente de arhivă, cărți și articole privitoare la perioada ocupației germane a orașului nostru (noiembrie 1916 – noiembrie 1918).

Cu greu s-ar mai putea spune lucruri noi despre conferințele organizate de biblioteca Aman. Fapt este că, la nivelul întregii Oltenii, nu avem un corespondent serios în ceea ce privește organizarea de conferințe științifice internaționale. Ne pregătim, așadar, să deschidem cea de-a patra ediție a Conferinței Științifice Interanționale “Politică.Diplomație.Cultură”. Ceea ce începea oarecum timid în anul 2013, a dobândit, cu trecerea anilor, o fizionomie și structură proprii, devenind astăzi cel mai complex și căutat forum științific din zona noastră. În cele două zile ale conferinței, se vor susține comunicări pe diferite teme de interes științific. Vom avea prilejul, în baza unei colaborări fructuoase stabilite cu Ambasada Republicii Polone la București, să organizăm două secțiuni în care vor fi evocate dramele experimentate de România și Polonia la începutul secolului XX, dar și diferitele puncte de sprijin, raporturile de colaborare și prietenie care au caracterizat dinamica relațiilor româno-polone în epocă. De asemenea, pentru a face cunoscute publicului din Craiova diferitele cărți proaspăt ieșite de sub tipar, am inclus în programul conferinței un maraton al lansărilor de carte. Fără deosebire, cărțile pe care le vom prezenta în cadrul conferinței prezintă interes pentru toți aceia preocupați de domenii precum: istoria, diplomația, studiile culturale și teologia”, a declarat Lucian Dindirică, managerul Bibliotecii Județene „Alexandru și Aristia Aman”.

 “Numărul serios de doctoranzi și tineri cercetători care s-au înscris la ediția  de față este un real motiv de satisfacție. Conferința “Politică. Diplomație. Cultură este un prilej excepțional pentru ei. Ne bucurăm, deci, că au înțeles să-l valorifice. Conferința noastră, prin program ca și prin efortul de răspândire a materialelor rezultate din desfășurarea ei, beneficiază de o vizibilitate însemnată. Aman’s Book of Abstracts și Journal of Humanities, Culture and Social Sciences vor fi expediate către toate bibliotecile din țară și către alte 50 de biblioteci din U.E., respectiv Federația Rusă, Canada și America. Le urez tuturor participanților și invitaților noștri succes în desfășurarea lucrărilor, a declarat prof. univ. dr. habil. Sorin Liviu Damean, decanul al Facultății de Științe Sociale din Craiova.

2

Cea de-a patra ediție a Conferinței “Politică. Diplomație. Cultură.” este organizată de Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman” și Fundația „Alexandru și Aristia Aman” în parteneriat cu Ambasada Republicii Polone la București, Academia Oamenilor de Știință din România, Secția de Științe Arheologice și Istorice și Universitatea din Craiova, Facultățile de Științe Sociale și Teologie Ortodoxă.

Politica