vineri, martie 29, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Protest în administrația locală

Proteste la Palatul Parlamentului, după ce legea salarizării bugetare a trecut de Comisii și Senat. Membrii sindicatelor din administrația locală spun că legea salarizarii unitare este o adevărată problemă pentru ei, întrucât grila salarială este decisă de consiliile locale și județene, dar și pentru că mulți vor lua bani mai puțini, dat fiind faptul că un salariu din administrația locală nu îl poate depăși, în cuantum, pe cel al viceprimarului din localitate.

Peste o mie de persoane s-au strâns, marți dimineața, în fața Palatului Parlamentului pentru a protesta împotriva legii salarizării unice. Sindicaliștii susțin că legea îi dezavantajează pe cei din administrația publică și cer ca aceasta să fie regândită. „Noi, cei din familia ocupaţională a administraţiei, mai exact administraţia publică locală, suntem singurii angajaţi bugetari care nu au grilă de salarizare. Practic n-am auzit nicăieri în lume ca un salariat de la buget să nu aibă grilă de salarizare. Toate celelalte familii ocupaţionale au grilă de salarizare. Lipsa grilei de salarizare încalcă Constituţia României, încalcă directive europene, încalcă chiar principiile legii şi nu asigură o predictibilitate a drepturilor salariale. Decizia va fi în totalitate a factorului politic. Anumiţi primari spuneau că au bani şi vor să dea mai mulţi bani. Noi am făcut un amendament prin care am prevăzut ca aceste salarii să fie reglementate în Consiliul Local, aşa cum vor ei, dar minimul să fie cel din grilă, ca să asiguri oamenilor predictibilitate. Văzând determinarea politicienilor, sunt convins că proiectul va trece aşa cum vor parlamentarii PSD. Şansa noastră se bazează pe Avocatul Poporului, pe demersurile preşedintelui României şi pe parlamentarii din opoziţie care vor să ne susţină prin demersuri făcute la CCR”, a declarat pentru News.ro Vasile Lincu, preşedintele Pro Lex.

Nu mai mult decât viceprimarul

Policlinica Buna Vestire Craiova

Ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, anunţă că proiectul Legii salarizării unitare nu prevede cuantumul salariilor din administraţia publică locală, fiind stabilită doar o grilă ce stabileşte raportul între salarii, cu precizarea că niciun angajat din administraţia locală nu va putea avea un salariu mai mare decât indemnizaţia pe care o primeşte viceprimarul. Grila anunţată pentru administraţia publică locală porneşte de la salariul minim pe economie şi poate creşte până la un maxim reprezentat de către indemnizaţia viceprimarului localităţii respective. Ea a explicat că, în urma unor discuţii cu aleşii locali, s-a ajuns la concluzia că primăriile din localităţile mici nu vor putea să asigure plata salariilor preconizate iniţial întrucât veniturile abia le permit plata salariilor la nivelul actual şi a utilităţilor.

Protestatari și din Dolj

La protestul de la Palatul Parlamentului au participat peste o sută de doljeni, membri ai sindicatului Forța legii. Aceștia au ajuns la București cu trei autocare. În cazul în care nu vor ajunge la niciun consens cu Ministrul Muncii, sindicaliștii amenință cu noi proteste pe data de 6 iunie, când legea ar urma să ajungă la vot în Camera Deputaților, for decizional. Dacă legea va trece, ea va intra în vigoare începând cu anul 2018.


Politica