joi, martie 28, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Extinderea terminalelor Aeroportului Craiova, în linie dreaptă

Aeroportul Internațional Craiova are în desfășurare, la momentul actual, licitația ce vizează pregătirea documentației necesare pentru extinderea terminalelor de plecări și sosiri ale instituției. Contractul are o valoare estimată de circa 450.000 de lei fără TVA, iar astăzi este ultima zi de depunere a ofertelor. Extinderea celor două terminale este doar una dintre investițiile anunțate atât de conducerea aeroportului, cât și de Consiliul Județean Dolj, pentru acest an.

Aeroportul Internațional Craiova a demarat, în urmă cu câteva săptămâni, procedura de achiziție pentru un contract ce include documentația necesară extinderii terminalelor de plecări și sosiri. Conform caietului de sarcini, este vorba despre documentația de avizare a lucrărilor de intervenție – piese scrise și piese desenate –, analiza cost-beneficiu, analiza instituțională, evaluarea asupra mediului, expertiza tehnică, studiul geotehnic, măsurători WGS 84, precum și acorduri și avize conforme cu Certificatul de urbanism, inclusiv proiectul pentru autorizarea executării lucrărilor (DTAC).

Pentru adaptarea capacității de procesare a aeroportului – aflată deja aproape de limită – precum și pentru absorbirea eficientă și oportună a presiunilor fără precedent venite din piața de profil referitoare la necesitatea de a suplimenta în cel mai scurt timp capacitățile de îmbarcare – debarcare, se impune inițierea imediată a demersurilor tehnico-financiare necesare pentru extinderea terminalelor”, se mai arată în caietul de sarcini.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Cum vor fi noile terminale?

Terminalul de plecări ar urma să aibă, la parter, o sală de așteptare pentru pasageri și însoțitori, grupuri sanitare (femei/bărbați/persoane cu dizabilități), spații „check-in”, plus o extindere și reamenajare a zonei de constrol de securitate pentru bagajele de cală. La parterul extinderii se propune realizarea accesului și legăturii între zona publică de plecări deja existentă și cea propusă, în vederea asigurării fluxurilor de îmbarbcare și circuitelor funcționale, conform legislației europene în vigoare. În ceea ce prrivește etajul, aici vor fi spații pentru activități ale companiei aeriene.

Terminalul de sosiri va avea, la etaj, o zonă administrativă destinată personalului Aeroportului Craiova, creându-se, în același timp, un acces către coridorul aflat la etajul corpului propus și zona administrativă existentă. La parter, conform caietului de sarcini, noua construcție va avea realizată o legătură la terminalul de sosiri existent, situat în zona de securitate aeroportuară, rezultând un spațiu cu acces propriu, distinct față de cel existent.

Noile construcții ar urma să aibă un regim de înălțime P+1, iar ambele terminale vor avea funcțiuni pentru preluarea unui număr de 650 de pasageri/oră și 4 aeronave simultan.

Data limită de depunere a ofertelor este astăzi, iar contractul are o valoare estimată de 453.781 de lei fără TVA.

Extinderea terminalelor, doar una dintre investiții

Investiția a fost anunțată încă din primele luni ale anului, atunci când Consiliul Județean Dolj a prezentat planul de investiții pentru 2017, inclusiv cele pentru Aeroportul Internațional Craiova.

Vorbim despre extinderea celor două săli, zona publică de la terminalul plecări, și una dintre sălile de la terminalul de sosiri. De asemenea, intenționăm să mai depunem două proiecte pe fonduri europene care se referă la un buzunar de întoarcere la fiecare capăt al pistei și un drum tehnologic perimetral cu iluminat și supraveghere video. De asemenea, restul investițiilor se canalizează pe tot ceea ce înseamnă echipamente strict necesare pentru operarea a trei aeronave simultan”, a explicat, atunci, directorul Aeroportului Craiova, Mircea Dumitru.

Intervenții ar mai urma să fie făcute la partea de etaj a actualei săli de plecări, unde să se facă scări care să meargă direct în zona de platformă a aeroportului. În investiții este prevăzută și o scară de urcare/coborâre pentru pasageri, de un degivror, de cărucioare de bagaje, de o bandă de transportare nouă și de alte echipamente. În plus, la aeroport ar urma să fie realizată o nouă unitate de pompieri, printr-o colaborare transfrontalieră cu bulgarii.

Aeroportul Internațional Craiova a avut, în 2016, un număr de 222.320 de pasageri. Previziunea de pasageri care vor tranzita Aeroportul Craiova în acest an este situată între 375.000 și 400.000 de pasageri, conform conducerii.

Politica