sâmbătă, aprilie 20, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Continuă telenovela chinezească

Majoritatea consilierilor locali au aprobat, în ședința de joi, prelungirea cu 60 de zile a termenului de 31 mai, stabilit inițial pentru ca societatea Shandong Ningjian, cea care s-a angajat să ridice cartierul de locuințe din Craiova, să facă dovada financiară că poate încheia investiția. Brusc, în urmă cu câteva zile, societatea a cerut o păsuire de încă două luni pentru ca firma de stat chineză care dorește să o cumpere să poată încheia toată procedura. Primăria Craiova s-a conformat și a supus solicitarea votului consilierilor locali. În ciuda tuturor discuțiilor de la acest punct, proiectul de hotărâre a fost aprobat, cu șase voturi împotrivă. Așadar, putem visa la un cartier de locuințe prin anul 2019.

Discuții prelungite în ședința de consiliu local de joi, între consilierii opoziției și executiv, pe marginea prelungirii termenului de păsuire pentru firma Shandong Ningjian, care în 2014 a concesionat terenul de pe strada Caracal pentru a construi cartierul de locuințe.

Consilierul PNL Marian Vasile a spus că povestea cartierului chinezesc este o telenovelă care durează de prea multă vreme, nefiind în avantajul craiovenilor, având în vedere că peste 2.000 de persoane au depus dosare pentru o locuință în acest cartier și așteaptă vești concrete.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Ne solicitați să prelungim cu 60 de zile înțelegerea care nu este înțelegere. Nu. Înțelegerea a fost să ne arate banii, înțelegerea nu a fost să caute, să-și vândă proiectul și să facă profit. Din adresele pe care le avem, Shandong Ningjian, adică partenerul chinez numărul 1, ca să înțeleagă craiovenii, cel cu care am semnat contractul în 2014, ne spune prin adresă că partenerul 2, chinezul numărul 2 sau chinezul B, cum vreți să spuneți, China Railway, va termina proiectul în 22 de luni. Nu ne spune China Railway că va termina proiectul în 22 de luni. Atenție. China Railway transmite craiovenilor că intenționează să cumpere Shandong Ningjian. Domn‘le, ascultați-mă, această telenovelă durează de prea mult timp și nu este deloc în avantajul craiovenilor. Ei, cu care discutați dumneavoastră, și cu care discut și eu, și-au pus mari speranțe în acest proiect”, a spus Marian Vasile, propunând ca șantierul cu pricina să rămână la primărie, care să scoată la licitație lucrarea, pe loturi, pentru a o încheia.

Și colegul său, Marinel Florescu, consideră că acest contract ar trebui încheiat.

„Aș dori să justific votul meu împotrivă la acest punct, și anume de peste 3 ani această firmă chinezească sau ce-o fi ea, din București, vinde iluzii craiovenilor, joacă ping-pong cu bugetul Craiovei, cu Consiliul Local Municipal, cu craiovenii, cu idealurile oamenilor care speră să se mute în apartamente noi. Este momentul să luăm o decizie și trebuie respectată decizia pe care, de fapt, am și luat-o: să încheiem acest contract”, a spus Florescu.

Ne găsim în aceeași și aceeași situație”

Încă un consilier PNL a luat apoi cuvântul, în persoana lui Flavius Sirop. Acesta s-a declarat dezamăgit de declarațiile fostului primar interimar, Mihail Genoiu, acum candidatul PSD pentru fotoliul de primar, care spunea că, dacă Shandong Ningjian nu face dovada financiară, până la 31 mai, că poate finaliza investiția, totul se încheie.

În calitate de consilier și coleg al dumneavoastră, și până acum ceva timp și al domnului Genoiu, vă spun decât că nu mai am încredere în cuvântul dumnealui deloc, pentru că eu am fost cel care i-a adresat la ședința de acum două luni, insistent, rugămintea să tranșăm odată această problemă. Am primit un răspuns de genul „da, domnule, dacă nu vin până la 31 mai cu ce trebuie să vină, atunci intrăm în posesia proprietăților, conform contractului, și nu o să mai cerem nicio prelungire”. Iată că ne găsim în aceeași și aceeași situație și vă întreb: când vreodată putem să discutăm ca niște oameni onești, care stăm la masă, ne strângem mâna și lucrăm în interesul craiovenilor?”, s-a întrebat, mai mult retoric, Sirop.

Nu în ultimul rând, consilierul PNL Laurențiu Diaconu a spus: „Aș vrea să întreb dacă această firmă a plătit, până în momentul de față, vreo penalitate”.

Cererea Shandong, însoțită de un certificat bancar al China Railway

Explicațiile la nelămuririle opoziției, care s-au contrat în mai multe rânduri cu președintele de ședință, consilierul Radu Marinescu, au venit de la șeful Direcției Patrimoniu din cadrul Primăriei Craiova, Ionuț Gâlea.

„În luna ianuarie a acestui an s-a supus aprobării Consiliului Local încheierea unui act adițional la contractul de concesiune în care părțile erau Primăria Craiova și Shandong Ningjian România, contract de concesiune având ca obiect terenul situat în strada Caracal, nr. 132, pe care urma să fie construit de către concesionar un cartier de locuințe, în număr de 1.800. Acel act adițional prevedea la articolul 1 ca până la data de 31 mai, concesionarul să facă dovada sumelor necesare continuării investiției. În caz contrar, în celelalte clauze ale actului adițional, se prevedea ca întreaga investiție să fie preluată în patrimoniul municipalității”, a explicat, într-un preambul, Ionuț Gâlea.

Acesta a explicat că cererea Shandong Ningjian are atașate o scrisoare de intenție din partea celeilalte firme, China Railway, cât și un certificat bancar al acesteia și un acord al acesteia cu Shandong Ningjian.

„Cererea depusă de către concesionar este însoțită atât de o scrisoare de intenție formulată de către China Railway, o firmă a statului chinez, care depune și un certificat bancar în care face dovada disponibilității unui depozit de 127 de milioane de euro, cât și un acord încheiat între China Railway și Shandong Ningjian, concesionarul nostru, în care erau stabiliți toți pașii procedurali ce urmau a fi îndepliniți de cele două societăți astfel încât firma statului chinez să preia firma Shandong România și să continue întreaga investiție, obligându-se ca în 22 de luni de la încheierea tranzacției de preluare a societății Shandong să finalizeze investiția privind cartierul de locuințe”, a mai precizat directorul Direcției Patrimoniu din cadrul Primăriei.

Proiectul a trecut, în cele din urmă, cu 6 voturi împotrivă, ale consilierilor PNL. Astfel, firma de stat chineză China Railway are la dispoziție 60 de zile să cumpere firma Shandong Ningjian România. Apoi, poate începe lucrările și, printr-o minune, poate va reuși să le încheie în termenul de 22 de luni. Așteptăm, astfel, cartierul de locuințe în anul 2019.

Politica