vineri, martie 29, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

AJOFM DOLJ: Luna mai – luna promovării economiei sociale

 

Luna mai este luna promovării economiei sociale și este dedicată organizării unor evenimente  și acțiuni de mediatizare a acestui domeniu. În cadrul campaniei de promovare a economiei sociale Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Dolj a organizat o masă rotundă cu tema ”Bariere în dezvoltarea sectorului economiei sociale”. La eveniment au participat reprezentanți ai întreprinderilor sociale atestate la nivelul județului nostru, precum și reprezentanți ai altor entități interesate de domeniul economiei sociale.

Reglementată prin Legea 219/2019, economia socială este definită ca ansamblul activităților organizate independent de sectorul public,al căror scop este să servească interesul general,interesele unei colectivități și/sau interesele personale nepatrimoniale prin:

– creșterea gradului de ocupare a persoanelor aparținând grupului vulnerabil;
– producerea și furnizarea de bunuri;
– prestarea de servicii;
– execuția de lucrări.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Scopul principal al economiei sociale, în comparație cu economia de piață, nu este obținerea de profit, ci îmbunătățirea condițiilor de viață și oferirea de noi oportunități pentru persoanele dezavantajate sau care fac parte din grupuri vulnerabile.Aceasta contribuie la dezvoltarea comunităților locale, crearea de locuri de muncă, implicarea persoanelor aparținând grupului vulnerabil în activități cu caracter social și/sau activități economice, facilitând accesul acestora la resursele și serviciile comunității.

Economia socială se derulează prin întreprinderi sociale (orice persoană juridică de drept privat care desfășoară activități în domeniul economiei sociale) sau prin întreprinderi sociale de inserție (întreprinderea socială care are permanentcel puțin 30% din personalul angajat aparținând grupului vulnerabil,astfel încât timpul de lucru cumulat al acestor angajați sa reprezinte cel puțin 30% din totalul timpului de lucru al tuturor angajaților).

Atestarea întreprinderilor sociale și certificarea întreprinderilor sociale de inserție se realizează gratuit de către Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă prin agențiile județene pentru ocuparea forței de muncă. Până în prezent, la nivelul județului Dolj, au fost acordate atestate pentru patru întreprinderi sociale.

Pentru mai multe informații despre felul în care funcționează economia socială, pot fi accesate link-urile:

http://www.mmuncii.ro/j33/index.php/ro/2014-domenii/munca/economia-sociala

http://www.anofm.ro/informatii-utile-privind-economia-sociala-0

 

Politica