vineri, martie 29, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Tatăl olimpicului agresat de mamă, supărat pe DGASPC: Mă trezesc că merg acasă şi nu mai am copil

Tatăl copilului de 13 ani, agresat de mamă, în Târgu Jiu, susţine că va acţiona DGASPC Gorj în instanţă, pentru că ar fi fost decăzut din drepturile părinteşti în mod ilegal, din cauză că soţia este cercetată pentru violenţă în familie, a declarat bărbatul în exclusivitate pentru MEDIAFAX.

Adrian, tatăl băiatului de 13 ani, care a ajuns, joi, la Unitatea de Primiri Urgenţe din Târgu Jiu, după ce a fost agresat de mama sa, medic în cadrul MAI, susţine că nu este divorţat, aşa cum s-a crezut, şi că locuieşte la Bucureşti, în interes de serviciu. Acesta este nemulţumit de ancheta desfăşurată de reprezentanţii Direcţiei Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Gorj care nu l-au întrebat nimic, decăzându-l din drepturile părinteşti. Tatăl olimpicului a declarat, sâmbătă, în exclusivitate pentru MEDIAFAX, că va sesiza ilegalitatea în faţa instanţei.

„Este o situaţie nefericită. Am fost decăzut din drepturi, fără să fiu parte în proces. Urmează să rejudecăm acest proces, ca să vedem eu ca părinte cu ce am greşit de nu mai am dreptul de a fi părinte? În 24 de ore s-a produs incidentul, o dispută familială, care nu este atât de violentă, aşa cum a fost prezentată, care s-a transformat în final prin decăderea mea din drepturi ca părinte. Şi soţia, la fel. Dacă a fost o dispută între soţie şi copil, întrebarea este ce am făcut eu? Eu sunt acum cu copilul, la Târgu Jiu. Cu ce am greşit de am fost decăzut din drepturi? Am fost decăzut din drepturi pentru că am fost trecut la instanţă de către DGASPC, cum că eu sunt despărţit de soţie. Ca să fiu despărţit de soţie ar trebui să îndeplinesc două condiţii: să plec de acasă, să părăsesc domiciliul conjugal, lucru care nu s-a întâmplat până acum şi noi să nu ne înţelegem. Nu s-a pus problema că nu ne înţelegem şi nu s-a pus problema că unul dintre soţi a plecat de acasă, indiferent dacă eu am domiciliul sau serviciul în Bucureşti şi soţia, prin prisma faptului că lucrează unde lucrează, în Poliţie, este mai greu să se mute în Bucureşti”, a declarat tatăl olimpicului agresat, care, sâmbătă, era acasă, cu soţia şi copilul.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Bărbatul spune că nu înţelege cum în 24 de ore s-au desfăşurat „toate anchetele posibile”, fără să se ia în calcul că acel copil are doi părinţi, deşi exista un certificat de căsătorie valabil.

„Dacă cineva are un soţ care pleacă cu vaporul doi ani înseamnă că el s-a despărţit în fapt de familie? Şi când se întoarce acasă, nu mai găseşte copilul acasă pentru că i l-a luat statul? Sunt absolut convins că cineva va trebui să dea nişte explicaţii. Au făcut acte cei de la DGASPC cum că eu aş fi despărţit în fapt de soţie, dar dacă tot au semnat şi s-au dus în instanţă cu această declaraţie pe care au semnat-o şi domnul director şi jurista, bănuiesc că vor avea şi probele prin care vor demonstra acest lucru, pentru că dacă nu vor avea probele avem cu toţii o problemă. Voi merge în instanţă. Eu sunt inginer. Mă trezesc că merg acasă şi nu mai am copil. În 24 de ore s-au făcut toate anchetele posibile, s-a trimis în instanţă şi s-a dat şi hotărârea, fără ca unul dintre părinţi să fie înştiinţat, pentru că se ştia că e divorţat. În aceasta a constat ancheta socială, prin faptul că un părinte nu există. Surpriză! Certificatul de căsătorie spune că există şi mai mult, nu există despărţire în fapt. Cineva va trebui să facă dovada”, a declarat corespondentului MEDIAFAX, Adrian, tatăl minorului de 13 ani.

De cealaltă parte, reprezentanţii DGASPC susţin că vor lămuri această situaţie în cursul zilei de luni, când atât mama, cât şi tatăl copilului vor fi invitaţi la sediul instituţiei din Târgu Jiu.

Vineri, judecătorii de la Tribunalul Gorj au dispus, pe o perioadă de cinci zile, plasament în regim de urgenţă, prin ordonanţă preşedinţială.

„Instanţa a dat o decizie. Am încercat să o punem în executare, dar copilul a refuzat să meargă cu noi, a zis că îşi doreşte să rămână acasă, alături de mamă. Urma să vină şi tatăl de la Bucureşti şi a refuzat să meargă cu noi. Sentinţa respectivă este dată pentru cinci zile, pentru că măsura de plasament în regim de urgenţă, conform legii, se reevaluează în cinci zile, ceea ce înseamnă marţi. Ea poate fi înlocuită, poate fi menţinută sau încetată de judecător, atunci când se introduce un nou dosar. Noi aşteptăm să vină luni părinţii la noi, o să încercăm să ascultăm şi opinia tatălui, pentru că este foarte important să ne comunice tatăl, dacă el ştia despre situaţia copilului, dacă i-a spus că ar fi fost sau nu abuzat de mamă şi să vedem în ce măsură doreşte şi el să se implice în creşterea şi îngrijirea copilului”, a declarat, sâmbătă, corespondentului MEDIAFAX, Corina Drăgan, purtătorul de cuvânt al DGASPC Gorj.

Potrivit acesteia, mama copilului ar fi spus că regretă fapta, însă DGASPC Gorj evaluează în continuare minorul pentru a vedea dacă din punct de vedere psihologic are nevoie de intervenţia speciliştilor.

„Copilul are pe certificatul medico-legal cinci-şase zile de îngrijiri medicale, nu i s-a pus viaţa în pericol. A fost zgâriat pe mânuţe şi pe gât. Mama spune că a fost reacţia ei de apărare, dar curios e faptul că ea nu are niciun fel de urmă pe corp. Copilul nu a vrut să participe la un proiect şcolar, la fizică, trebuia să susţină un proiect cu alţi colegi, făceau o echipă, trebuia să aibă o mică intervenţie, un discurs. Copilul nu s-a simţit pregătit, nu a vrut să o dezamăgească pe mamă şi atunci a ales să nu mai meargă la şcoală, dar mama a tot insistat să meargă, pentru că face parte din echipă. De aici au plecat conflictele şi au degenerat”, a explicat Drăgan modul în care a escaladat conflictul de joi după-amiaza.

Drăgan a mai spus că s-a considerat că pentru o perioadă de timp ar fi bine ca minorul să fie scos din familie, însă acest lucru nu a fost pe placul copilului, astfel că acesta a rămas acasă.

„Faptul că noi am eşuat în executarea acelei sentinţe nu face decât să regândim poate o nouă propunere către instanţă, pentru că este clar că un copil care este atât de ataşat de familie nu va aceepta să meargă într-un centru, dar este posibil ca el să îmbrăţişeze mult mai uşor ideea de a fi în compania tatălui, de a merge la tată, totul depinde de discuţia de luni, să vedem în ce măsură tatăl îşi doreşte să se ocupe de copil”, a mai spus Corina Drăgan.

Mama elevului de la Colegiul Naţional Tudor Vladimirescu este medic stomatolog la Centrul Medical Judeţean Gorj al Ministerului Afacerilor Interne. Aceasta este cercetată şi de poliţişti pentru violenţă în familie, după ce joi după-amiaza şi-a bătut copilul în scara blocului.

„Poliţişti din cadrul Poliţiei Municipiului Târgu Jiu au fost sesizaţi de o femeie, din localitate, despre faptul că o altă persoană, de sex feminin, în timp ce se afla în scara unui bloc de pe strada Theodor Aman, exercita acte de violenţă asupra unui minor. Din cercetările efectuate de poliţişti la faţa locului a reieşit faptul că femeia de 47 de ani exercita acte de violenţă asupra fiului său, de 13 ani, rezultând elemente constitutive ale infracţiunii de violenţă în familie. În cauză s-a întocmit dosar penal pentru violenţă în familie”, a declarat Miruna Prejbeanu, purtătorul de cuvânt al IPJ Gorj.

După ce i-au acordat primele îngrijiri, medicii Unităţii de Primiri Urgenţe Târgu Jiu au stabilit că minorul este „policontuzionat prin agresiune individuală, fără leziuni cu risc vital”, astfel că nu s-a impus ca minorul să fie internat.
Vecinii familiei susţin că certurile dintre mamă şi fiul său sunt la ordinea zilei, din cauza rezultatelor şcolare, deşi copilul este olimpic la mai multe materii.

Loredana Fîciu – Mediafax

Politica