Apelul DNA în cazul achitării fostului primar al Craiovei, Antonie Solomon, amânat la ÎCCJ

Înalta Curte de Casație și Justiție a amânat, pentru luna viitoare, soluționarea apelului declarat de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Craiova împotriva hotărârii prin care Curtea de Apel Craiova l-a achitat pe fostul primar al Craiovei, Antonie Solomon, dar  şi pe secretara Craiovei, Nicoleta Miulescu  şi Carmen Liana Grigorie, la data faptelor consilier juridic la Direcţia Contencios Juridic  şi Asistenţă  de Specialitate din cadrul Primăriei municipiului Craiova pentru abuz în serviciu. Cei trei au fost trimişi în judecată  de procurorii DNA pentru că ar fi emis nelegal o dispoziţie de restituire în natură  a unui imobil din Craiova.

 

Magistrații Înaltei Curți de Casație și Justiție au decis, marți, 16 mai a.c., să amâne soluționarea apelului declarat de procurorii DNA Craiova în dosarul în care fostul primar al Craiovei, Antonie Solomon, a fost achitat pentru infracțiunea de abuz în serviciu. Următorul termen a fost stabilit pentru 27 iunie a.c.

Reamintim că, DNA Craiova anunța, în decembrie 2014, trimiterea în judecată  a fostului primar al Craiovei, Antonie Solomon, proaspăt eliberat condiționat după  ce executase o parte dintr-o pedeapsă  de 3 ani de detenție primită  pentru luare de mită. Potrivit rechizitoriului DNA Craiova,  “în cursul anului 2007, inculpatul Solomon Antonie, în calitate de primar al municipiul Craiova  şi preşedinte al comisiei de aplicare a prevederilor Legii nr.10/2001, împreună  cu cele două  inculpate,  şi-au exercitat în mod necorespunzător atribuţiile de serviciu cu prilejul emiterii unei dispoziţii de restituire în natură  a unui imobil compus din teren în suprafaţă  de 1.310 m.p.  şi clădire în suprafaţă  de 330 m.p., situat în municipiul Craiova. Acest document a fost întocmit de către inculpata Grigorie Carmen Liana fără  a  ţine seama că  actele prezentate de persoana notificatoare nu cuprindeau motivele de fapt pe care se întemeiază  cererile de restituire  şi erau contradictorii, întrucât prezentau aspecte diferite, nefiind apte să  demonstreze calitatea de moştenitor legal sau testamentar al acesteia, existenţa unui act de deposedare abuzivă  sau să  stabilească  caracterul abuziv al preluării imobilului  şi fără  ca notificarea să  fi fost examinată  pe fondul ei  şi să  fi primit o propunere de soluţionare din partea comisiei interne de aplicare a prevederilor Legii nr. 10/2001. Mai mult, inculpata Grigorie Carmen Liana a atestat faptul neadevărat că  imobilul ar fi fost naţionalizat în baza Decretului nr. 92/1950, deşi era donat autorităţii publice locale prin act autentic”.

Procurorii au mai susţinut că  prin aceste demersuri, s-a produs o pagubă  în dauna Primăriei Craiova în valoare de 2.064.216 lei, echivalentul a 660.000 euro,  şi au dispus  “luarea măsurii asigurătorii prin instituirea sechestrului asupra mai multor imobile ce aparţin inculpaţilor Solomon Antonie  şi Miulescu Nicoleta”. Dosarul a fost trimis spre judecare la Curtea de Apel Craiova, cu propunere de a se menţine măsurile preventive  şi asigurătorii dispuse în cauză.

În acest dosar, Primăria Craiova s-a constituit ca parte civilă:  În vederea fundamentării cererii de constituire ca parte civilă  a fost întocmit un raport de evaluare care determină  valoarea de piaţă  la data de 2.12.2014 de 411.500 euro. Prin actul de vânzare cumpărare nr. 4370/10.12.2007 autentificat la Birou Notarial Public Dana Tomiţă  contravaloarea bunului – imobil tranzacţionat a fost de 660.000 euro. Dat fiind faptul că valoarea determinată  prin raportul de evaluare este mai mică  decât valoarea ce a constituit preţul vânzării propunem ca suma de 660.000 euro să  constituie contravaloarea prejudiciului suferit de către autoritatea locală  şi cu această  sumă  Municipiul Craiova să  se constituie parte civilă  în dosarul nr. 154/P/2013. Precizăm faptul că  valoarea prejudiciului a fost estimată  provizoriu în raport de valoarea de vânzare a imobilului la nivelul anului 2007, urmând a fi determinată  în mod cert pe baza unui raport de expertiză  ce se va efectua în etapa judiciară  a procesului penal.

După  doi ani de proces, pe 21 decembrie 2016, Curtea de Apel Craiova i-a achitat pe cei trei inculpați:  „Achită  pe inculpata Grigorie Carmen Liana pentru infracţiunea de abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave. Achită  pe inculpata Miulescu Nicoleta pentru infracţiunea de abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave. Achită pe inculpatul Solomon Antonie pentru infracţiunea de abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave. Menţine măsurile asiguratorii dispuse prin ordonanţele nr.154/P/2013 din 12.12.2014  şi nr.154/P/2013 emise de DNA Serviciul Teritorial Craiova asupra bunurilor inculpaţilor Solomon Antonie, Miulescu Nicoleta şi părţii responsabile civilmente Cernăzeanu Mihaela. Aceste măsuri încetează  de drept dacă  persoana vătămată  nu introduce acţiune în faţa instanţei civile în termen de 30 de zile de la rămânerea definitivă  a hotărârii. Disjungerea cererii formulată  de DNA Serviciul Teritorial Craiova având ca obiect constatarea nulităţii absolute a contractului de asistenţă  juridică  nr.21/06.10.2005 încheiat între Cabinetul Individual de Avocatură  Stănică  Constantin respectiv Câmpeanu Gabriela  şi declinarea competenţei în favoarea Judecătoriei Târgu Jiu”.

Procurorii anticorupție au declarat apel, înregistrat la Înalta Curte de Casație  şi Justiție pe 28 februarie a.c., iar hotărârea care va fi luată aici va fi definitivă.

Populare

Recomandări