joi, aprilie 25, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Ultimele două săptămâni de păsuire. Vom avea cartier de locuințe chinezesc sau românesc?

Două săptămâni ne mai despart de termenul de 31 mai, atunci când craiovenii vor afla ce se va întâmpla, concret, cu santierul cartierului de locuințe. Va rămâne el la firma chineză de stat care dorește să cumpere Shandong Ningjian România, care nu a putut să încheie construcția, sau va trece la Primăria Craiova? În acest ultim caz, va fi finanțată continuarea investiției din bani publici? În orice caz, după cum au recunoscut reprezentanții primăriei, nu se va mai apela la o nouă procedură de concesiune.

Craiovenii vor afla, pe 31 mai, ce se va întâmpla cu cartierul de locuințe de pe strada Caracal, lucrare începută de firma Shandong Ningjian Construction Group România. Firma a fost păsuită până la data de 31 mai pentru a face dovada că are banii necesari pentru a finaliza investiția, după ce lucrările mai mult au stagnat decât să avanseze.

Primarul interimar al municipiului, Mihail Genoiu, anunța, în urmă cu câteva luni, că o firmă de stat chineză dorește să preia toate acțiunile Shandong Ningjian România, pentru a încheia lucrările la cartier. De curând, Genoiu a explicat pentru Jurnalul Olteniei că firma din China este aproape de preluarea firmei din România, dar că procedura este foarte greoaie.

Policlinica Buna Vestire Craiova

„Din câte am înțeles de la ei, pentru că ne-au mai trimis câteva informații, procedura este în curs. Ei sunt în continuare foarte aproape de a finaliza această preluare a firmei din Craiova, însă procedurile se pare că sunt foarte greoaie. Firma care ar trebui să preia este una guvernamentală și nu este prea ușor față de tot ceea ce înseamnă birocrație – am trecut și noi prin anii aceia ai comunismului -, însă un lucru este cert: 31 mai este data limită”, a spus primarul interimar.

„Nu vom mai apela la o altă procedură de concesionare”

Chiar dacă procedura de preluare a firmei nu se va încheia și nu se va face dovada, prin extras de cont, că există banii necesari pentru încheierea investiției, municipalitatea nu va apela la o altă procedură de concesionare, prin care să găsească o altă societate doritoare să lucreze pe șantier.

„Dacă nu se întâmplă nimic până atunci, opțiunile sunt ireversibile. Totul trece în proprietatea noastră, vom face formele la Oficiul de Cadastru, de a ne intabula tot ce este acolo, și, probabil că, așa cum am mai spus în alte rânduri, o să preluăm noi șantierul și o să ni-l derulăm singuri. Juriștii și cei de la Patrimoniu lucrează deja, se informează vizavi de ce procedură ar trebui să parcurgem pentru a ni le duce singuri la capăt. Nu vom mai apela la o altă procedură de concesionare”, a conchis Mihail Genoiu.

Reamintim că Shandong Ningjian a primit, în luna ianuarie, o păsuire de la primărie până la finele lunii mai, pentru a face dovada că are posibilitatea financiară de a continua proiectul. În caz contrar, toată lucrarea deja construită va rămâne la primărie, împreună cu studiul de fezabilitate, proiectul tehnic, detaliile de execuție, precum și cu autorizația de construire. Până acum, din întreaga lucrare, s-a realizat doar 10%. Lucările la cartier au început în luna martie 2015, iar până în luna ianuarie a acestui an, 2.028 de persoane depuseseră cereri pentru a cumpăra o locuință aici.

Proiectul are 23 de blocuri, cu circa 1.800 garsoniere şi apartamente. De asemenea, cartierul mai are prevăzute grădiniţă, magazine, farmacie, cabinete medicale, sală de fitness, dar şi piscină.

Politica