sâmbătă, aprilie 20, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Start-up Nation poticnit și prelungit

Programul Start-up Nation este un proiect guvernamental care se adresează celor care vor să intre în mediul de afaceri. Pe scurt, cine vrea, își înființează o firmă, vine cu o idee, face un plan de afaceri, depune documentația și primește bani pentru a-și susține afacerea. Condiția este ca firma să aibă un angajat timp de un an de zile și să nu vândă echipamentele cumpărate pe banii statului timp de doi ani de zile. Pare simplu până aici. Lucrurile sunt însă mult mai complicate, iar o vizită a Secretarului de Stat din Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Harry Ilan Laufer, nu a făcut decât să complice și mai tare lucrurile.

Vizita Secretatului de Stat la Craiova a venit după ce programul Start-UP Nation trebuia lansat pe data de 1 mai, însă acest lucru nu s-a făcut. Acesta a venit să le explice craiovenilor ce presupune programul, susținând că este unul dintre cele mai bine organizate proiecte ale actualei guvernări. A omis însă faptul că începând cu data de 1 ianuare, când acest program a fost anunțat, condițiile pentru finanțare au fost schimbate aproape zilnic. Un exemplu simplu este faptul că până ieri, pe această linie de finanțare se puteau cumpăra doar autoutilitare destinate trasportului de marfă. Ieri, Laufer a anunțat, în premieră, că se pot cumpăra și autoturime mici. În aceste condiții, nimeni nu știe cum să facă proiectul, ce să scrie și ce să ceară în el. Întrebat de reporterul „Jurnalul Olteniei” de ce se schimbă totuși ghidul atât de des, iar guvernanții nu reușesc, fiind atât de bine organizați, să decidă asupra formei finale, Laufer a dat cu stângul în dreptul și a spus că este certat de presă. „Eu nu știu de ce mă certați? Că puteți acum să cumpărați și mașină?”, a întrebat Laufer.

Fără ghid, proiect imposibil de făcut

Policlinica Buna Vestire Craiova

Problema pe care Laufer nu o înțelege, cu toate că acesta susține că a împrumutat ideea fondurilor europene, la care vrea să se raporteze, este aceea că ghidul, adică ce se cere și ce se oferă, este gata în varianta finală cu 30 de zile înainte de data de depunere a proiectelor. Astfel, cel care vrea să acceseze banii, are timp să își strângă actele, să le pună cap la cap, să scrie un plan de afaceri sau să găsească o firmă de consultanță care să îi facă proiectul. În condițiile în care perioada de depunere este de doar două săptămâni, proiectul trebuie să fie complet finalizat înainte ca linia de finanțare să fie deschisă, ca să se poată aduce eventuale reglementări în timp util. Nici această „lălăială” nu pare să fie însă o problemă pentru Laufer care susține că: „în primul rând, conform programului de guvernare, noi trebuia să dăm drumul la acest proiect abia în toamnă, dar am decis să îl deschidem mai devreme. În al doilea rând, facem ce este mai bine pentru cetățeni și apar schimbări la dezbaterile publice”, a mai spus Laufer. Dacă este să ne raportăm la aceleași fonduri europene, care sunt un exemplu pentru Secretarul de Stat, dezbaterile pe aceste proiecte au loc cu luni de zile înainte de apariția ghidului. Ghidul nu este publicat o dată și schimbat de o sută de ori, ci schimbat de o sută de ori și publicat o singură dată.

Depuneri on-line, șanse maxime de blocare a sistemelor

O altă problemă a acestui Start-UP Nation este aceea că se merge pe varianta de depunere on-line a proiectelor. Asta după ce, un alt proiect care s-a desfășurat prin Ministerul de Finanțe în urmă cu câțiva ani a avut un eșec răsunător, depunerile masive de proiecte reușind să dea jos cu serverele guvernamentale. Laufer susține că de această dată, lucrurile stau altfel. „Noi știm ce să le cerem celor la IT și ei o să facă. Nu are nimeni de ce să depună masiv, că e linia deschisă două săptămâni, e timp suficient ca să nu fie depuneri masive”, spune Laufer, fără să ia însă în calcul faptul că întreaga populație a României, care are peste 18 ani, este public țintă al acestui proiect.

Anamaria TURMACU

Politica