vineri, martie 29, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Alro subvenţionează o clasă de învăţământ profesional dual, la CT Metalurgic Slatina

În anul şcolar 2017-2018, la Colegiul Tehnic Metalurgic Slatina, va funcţiona o clasă de învăţământ dual cu 20 de locuri, specializarea Mecanic utilaje şi instalaţii în industrie. Potrivit unui comunicat al ISJ Olt, clasa a fost înfiinţată la solicitarea şi cu sprijinul SC Alro SA.

Reprezentanţii ISJ Olt spun că Alro este un operator economic ce îndeplineşte condiţiile asocierii cu Colegiul Tehnic Metalurgic Slatina în vederea înfiinţării unei clase de învăţământ dual. „SC Alro SA este cel mai important operator economic de la nivelul municipiului Slatina, care îndeplineşte următoarele condiţii: are interesul şi capacitatea juridică de a angaja forţă de muncă pe bază de contract individual de muncă şi de a încheia contracte pentru practică elevilor din învăţământul dual; are interesul de a angaja forţă de muncă, cu prioritate, absolvenţi pe care i-a format în baza contractelor de practică, în conformitate cu nivelul de pregătire şi competenţele certificate sau, în situaţia în care nu-i poate angaja în cel mult 2 luni de la susţinerea cu succes a examenului de certificare a calificării, de a-i sprijini activ pentru tranziţia la un loc de muncă”, se arată în comunicatul de presă citat.
Studii recente arată că România a intrat într-o criză acută de forţă de muncă, atât din punct de vedere cantitativ, cât şi calitativ, oferta nereuşind să mai satisfacă cererea, spun reprezentanţii ISJ. Aceştia susţin că o posibilă soluţie identificată de angajatori şi sprijinită de autorităţi prin emiterea legislaţiei specifice o poate constitui învăţământul profesional dual.
Învăţământul dual este o formă de organizare a învăţământului profesional şi tehnic cu următoarele caracteristici specifice: este organizat la iniţiativa operatorilor economici interesaţi, în calitate de potenţiali angajatori şi parteneri de practică; asigură oportunităţi sporite de educaţie şi formare profesională pe baza unui contract de parteneriat şi a unor contracte individuale de pregătire practică, prin pregătirea practică organizată în răspunderea principală a operatorilor economici; operatorii economici asigura pregătirea practică a elevilor, bursă la nivelul celei acordate din fonduri publice şi alte cheltuieli pentru formarea de calitate a elevilor; facilitează implicarea operatorilor economici în mecanismele decizionale la nivelul unităţii de învăţământ partenere.

Politica