vineri, martie 29, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Construcții ale Penitenciarului Craiova, demolate

Mai multe construcții aflate în administrarea Penitenciarului Craiova, din Ișalnița, ar urma să fie scoase din funcțiune și demolate, conform unui proiect de Hotărâre de Guvern aflat în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Justiției. Acestea nu mai pot fi folosite cu destinația pentru care au fost realizate și trebuie demolate, pentru a putea realiza obiectivul de investiții „Modernizare instalație interioară de distribuție apă potabilă și puț alimentare cu apă – secția exterioară Ișalnița”, dar și un pavilion nou pentru detenţie la secţia Ișalnița, cu o capacitate de 120 locuri.

Ministerul Justiției a lansat, în dezbatere publică, pe site-ul propriu, un proiect de Hotărâre de Guvern privind transmiterea din domeniul public al statului în domeniul privat al acestuia a unor construcții aflate în administrarea Penitenciarului Craiova din subordinea Administrației Naționale a Penitenciarelor, în vederea scoaterii din funcțiune și demolării.
Este vorba despre mai multe construcții realizate în anii 1960-1970 pentru o gospodărie agrozootehnică.

Pentru Penitenciarul Craiova a fost aprobat obiectivul de investiţii Modernizare instalaţie interioară de distribuţie apă potabilă şi puţ alimentare cu apă – secţia exterioară Işalniţa, la finalul anului 2015 fiind avizată documentaţia lucrărilor de intervenţie. În prezent canalizarea este asigurată prin intermediul SC Doljchim SA, iar obiectivul de investiţii include şi soluţii pentru asigurarea acestei componente, inclusiv realizarea unei staţii de epurare. Soluţia identificată în cadrul studiului de fezabilitate a ținut seama de respectarea tuturor cerinţelor de amplasare a componentelor obiectivului de investiţii”, se arată în nota de fundamentare a proiectului de hotărâre.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Astfel, soluția propusă a identificat o singură locaţie ce îndeplineşte condiţiile de amplasare a puţului de apă, a rezervorului de apă, a staţiei de potabilizare etc, în zona de dispunere a fânarelor (număr cadastral C8 și C9) , a grajdului de porci (număr cadastral C3), a anexei crescătorie porci (număr cadastral C4) şi a celor 3 locații de depozitare a porumbului, acestea din urmă nefiind incluse în planul cadastral deoarece sunt atașate de platforma de beton din zonă, dar nu au fundaţie de sine stătătoare.

Aceste construcţii au fost preluate de la Centrul de Detenţie Craiova care, la rândul său, le-a preluat de la S.C. Craiova în anul 1996, sunt realizate în anii 1960 – 1970 şi nu mai pot fi folosite cu destinaţia pentru care au fost realizate, respectiv pentru o gospodărie agrozootehnică. Având în vedere aspectele mai sus enunțate, este necesară demararea procedurii de scoatere din funcțiune şi demolare a amplasamentelor mai sus menționate, pentru a da posibilitatea realizării obiectivului de investiții. În aceeaşi situaţie se află şi cele două imobile din cadrul secţiei exterioare Ișalnița – grajd porci şi anexa crescătorie porci, pe amplasamentul cărora se va realiza obiectivul Pavilion nou detenţie secţia Ișalnița, cu o capacitate de 120 locuri, pentru care Administraţia Naţională a Penitenciarelor a avizat Nota de fundamentare nr. 18/13.07.2016 şi Tema de proiectare nr. 32/07.12.2016. Construcţiile nominalizate în anexa la prezentul proiect de hotărâre a Guvernului nu prezintă siguranță în exploatare, având grave deformații structurale şi de detaliu, apărute ca urmare a uzurii produse în timp asupra elementelor de construcţii componente”, mai este menționat în nota de fundamentare.

Propunerile, sugestiile şi opiniile cu valoare de recomandare privind proiectul de act normativ supus dezbaterii pot fi transmise în scris pe adresa Ministerului Justiţiei, str. Apolodor, nr.17, sector 5, Bucureşti, pe fax, la nr. 037.204.1195, sau la adresa de e-mail [email protected].

Politica