marți, aprilie 23, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Gimnaştii români, campioni la Europenele de la Cluj – Napoca

 

Gimnastul Marian Drăgulescu a devenit, sâmbătă, campion european la sol. Drăgulescu a adunat în palmares 10 titluri continentale, doborând recordul deţinut de Nadia Comăneci. Aur la Europenele organizate în Cluj-Napoca a obţinut şi Cătălina Ponor, iar gimnaştii români au părăsit cea mai importantă competiție de gimnastică pe care ţara noastră a găzduit-o în ultimii 60 de ani şi cu o medalie de argint şi una de bronz.

Gimnastul român Marian Drăgulescu a devenit, sâmbătă, campion european la sol, adunând în palmares 10 titluri continentale şi doborând astfel recordul deţinut de Nadia Comăneci, chiar în prezenţa multiplei campioane a României.

Sportivul român a fost notat cu 14,500 în finala de la sol, a Campionatului European de gimnastică, desfăşurat la Cluj-Napoca, notă care l-a clasat pe prima poziţie.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Pe podium au mai urcat rusul Dmitri Lankin notat cu 14,466 și israelianul Alexander Shatilov, cu 14,400.

Am avut o mare dorinţă, ca toată sala să cânte imnul odată cu mine. Ceea ce s-a şi întâmplat. Am avut emoţii, pentru că am fost al şaselea concurent în finală, iar cei dinaintea mea au avut evoluţii foarte bune. Dar sunt superfericit şi mulţumesc tuturor celor care au fost alături de mine şi m-au susţinut. (..) Mă gândesc la următorul campionat important de anul ăsta, mondialele din Canada. Am avut ceva probleme cu spatele în ultima perioadă şi de câte ori încercam să sar noua săritură Drăgulescu, îmi trebuiau vreo 4-5 zile să nu mai fac antrenament, voi găsi o soluţie. Acum, am ales ca strategie să merg pe execuţie, cât mai corect, şi a ieşit”, a declarat Marian Drăgulescu, după festivitatea de premiere.

Marian Drăgulescu împinește anul acesta 37 de ani. El are în palmares 10 titluri europene – patru la sol (în 2000, 2004, 2005 şi 2017), alte trei la sărituri (2002, 2004, 2006) două cu echipa (2002 și 2004) și unul la individual compus în anul 2004.

Duminică, gimnastul român a obţinut o nouă medalie: Argintul la concursul de sărituri.

El a fost devansat doar de rusul Artur Dalaloian, care a câștigat medalia de aur, bronzul revenind ucraineanului Oleg Verniaiev.
Aceasta a fost cea de-a 18-a medalie obţinută de sportivul român la Campionatele Europene.

Drăgulescu este unul dintre cei mai titrați gimnaști români, el debutând în competițiile majore internaționale la Campionatele Mondiale din 1999, găzduite de Tianjin, China.

Medalia de duminică a fost a 31-a din întreaga carieră a lui Marian Drăgulescu. El are în palmares 3 medalii la Jocurile Olimpice (1 de argint și 2 de bronz), 10 la Campionatele Mondiale (8 de aur și 2 de argint) și 18 la Campionatele Europene (10 de aur, 6 de argint și 2 de bronz), singura medalie care îi lipseşte fiind aurul la Jocurile Olimpice.

Aur şi bronz la bârnă

p-13-ponor-iordacheCătălina Ponor şi Larisa Iordache au urcat şi ele pe podium la Europenele de gimnastică de la Cluj-Napoca. Ponor a cucerit medalia de aur la concurs de la bârnă, probă la care Iordache a obţinut bronzul.

Cătălina Ponor a declarat, duminică, după ce a cucerit medalia de aur, că acest succes, pentru care a spus că a muncit în ultimii ani, reprezintă un început de drum pentru ea.

„M-am simţit extraordinar. E normal să am lacrimi în ochi pentru că am muncit enorm pentru această medalie, nu numai în ultimele şase luni, ci de mulţi ani. Ar fi fost păcat ca o secundă de neatenţie să îmi distrugă şansele de a câştiga această medalie. Le mulţumesc părinţilor, care au fost alături de mine, şi tuturor celor care au fost aici”, a spus Ponor, potrivit Mediafax.

Sursa citată mai arată că sportiva Larisa Iordache, a afirmat că se bucură că a încheiat ziua cu bine şi că a reuşit să îşi stăpânească emoţiile: „Mă bucur foarte tare că am încheiat ziua cu bine, că mi-am stăpânit emoţiile. Dar la coborâre am plecat cu foarte multă viteză şi am făcut mulţi paşi. Mă bucur că m-am simţit bine şi că n-am avut dureri. Şi mă bucur că am ajuns la acest campionat european”.

Cătălina Ponor, în vârstă de 29 de ani, multiplă medaliată olimpică, mondială şi europeană, a primit 14,566 de puncte şi a cucerit aurul, în timp ce Larisa Iordache, în vârstă de 20 de ani, a fost notată cu 13,966 de puncte. Medalia de argint a fost câştigată de Eythora Thorsdottir, din Olanda, cu 14,066 de puncte.

Delegaţia României a ajuns astfel la patru medalii câştigate la Campionatele Europene de gimnastică de la Cluj-Napoca, după ce sportivul Marian Drăgulescu a cucerit aurul la sol şi argintul la sărituri, sâmbătă, respectiv duminică.

Pe de altă parte, gimnastele Ioana Crișan și Olivia Cîmpian, primele sportive din delegația României care au evoluat într-o finală a Campionatelor Europene de la Cluj-Napoca, s-au clasat, vineri, pe locurile 18, respectiv 23 în concursul de individual compus, cu un total de 51,032 puncte, respectiv, 50,106 puncte.

La competiţia găzduită de Sala Polivalentă din Cluj-Napoca, în perioada 19-23 aprilie, au participat 274 de gimnaşti, dintre care 168 băieţi şi 106 fete, din 37 de federaţii.

România a fost reprezentată la Europene de 10 sportivi. Lotul feminin a fost format din Olivia Cîmpian, Ioana Crișan, Larisa Iordache și Cătălina Ponor, iar cel masculin din Marian Drăgulescu, Cristian Bățagă, Vlad Cotuna, Adelin Kotrong, Laurențiu Nistor și Andrei Ursache.

La ediția de anul trecut, de la Berna, România a cucerit două medalii de argint la masculin, ambele prin Marian Drăgulescu (sol și sărituri), și două de bronz la feminin, ambele prin Cătălina Ponor (sol și bârnă).

Politica