sâmbătă, aprilie 20, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Fiica lui Genică Boerică, condamnată la 4 ani de pușcărie pentru spălare de bani

Magistrații Curții de Apel Craiova au soluționat, marți, 18 aprilie a.c., procesul Cristinei Diana Boerică, fiica fugarului Genică Boerică. Femeia a fost condamnată la 4 ani de închisoare cu executare pentru spălare de bani în formă continuată, toate celelalte şapte persoane împreună cu care a fost trimisă în judecată pentru înşelăciune, evaziune fiscală, falsuri şi spălare de bani fiind condamnate la pedepse cuprinse între 3 și 5 ani de închisoare. Toate pedepsele sunt cu executare. Hotărârea Curții de Apel Craiova nu este definitivă, putând fi atacată cu apel.

Reamintim că procurorii Parchetului de pe lângă  Curtea de Apel Craiova au finalizat cercetările  şi au dispus, pe 21 noiembrie 2014, trimiterea în judecată a opt persoane acuzate de înşelăciune, evaziune fiscală, fals  şi spălare de bani. Este vorba despre Aurel Dorian Prie, Radu Constantin Drăgan, Ileana Moandă, Ionel Vlad (toţi patru în stare de arest preventiv la momentul respectiv), Elena Drăgan, Cristina Diana Boerică, Dorin Cojocinescu şi Dragoş Dan Dumitraşcu. Potrivit anchetatorilor, inculpaţii au obţinut de la CEC un credit de peste 8 milioane de lei, folosindu-se de documente false. Procurorii susţin că  cei opt au hotărât, în anul 2007, înfiinţarea S.C. MEDEIRA CONSTRUCT S.R.L., societate prin care s-a urmărit obţinerea, în mod ilicit, de creditare de la CEC Bank. Banii urmau să fie împărţiţi între cei implicaţi. În vederea obţinerii fondurilor, a fost atrasă în activitatea infracţională  şi inculpata Drăgan Elena, administrator la societatea de leasing S.C. IFN DH LEASING S.A.

„După ce S.C. IFN DH LEASING S.A. a obţinut, prin inducerea în eroare a CEC Bank, în baza facturii false nr. 6984553/04.04.2007, cu privire la utilaje, care nu existau în realitate, un credit bancar în sumă  de 8.425.867 lei, a virat în contul S.C. MEDEIRA CONSTRUCT S.R.L., deschis la FinansBank, la data de 12.04.2007, cu titlu de achitare a contravalorii facturii nr. 6984553/04.04.2007, suma de 9.912.786 lei, din care o parte a fost folosită la cumpărarea de terenuri şi alte bunuri, care apoi au fost înstrăinate către societăţile nou-înfiinţate de către inculpaţii Moandă  Ileana, Cojocinescu Dorin  şi Boerică Diana Cristina, care au achitat doar o mică parte din preţul acestor bunuri, o altă parte a fost virată în conturile S.C. BELETEI UTILAJE – AUTO SOCIETATE ÎN NUME COLECTIV  şi S.C. KIKI COM IMPEX S.R.L., cu titlu de achitare a unor facturi false, referitoare la achiziţionarea de utilaje de S.C. MEDEIRA CONSTRUCT S.R.L., de la aceste societăţi, iar o altă parte a fost virată în conturile S.C. IFN DH LEASING S.A., cu titlu de plată a unor rate de leasing pentru S.C. SKYNETS S.R.L., societate al cărei administrator neagă că ar fi participat la încheierea respectivelor contracte de leasing. Pentru a nu achita preţul bunurilor achiziţionate de la S.C. MEDEIRA CONSTRUCT S.R.L., înainte ca această societate să intre în procedura de insolvenţă, inculpaţii Moandă Ileana, Cojocinescu Dorin şi Boerică Diana Cristina au apelat la avocatul Dumitraşcu Dragoş Dan, din cadrul Baroului Mehedinţi, care a întocmit contracte false de cesiune de creanţă, în baza cărora, fie creanţele S.C. MEDEIRA CONSTRUCT S.R.L. împotriva S.C. LORD HOUSE GROUP S.R.L. şi S.C. DMB DE LUX CORPORATION S.R.L. au fost cedate unor societăţi comerciale inexistente – TRIMPLEX HOLDING INC  şi YANDEX MANAGEMENT INC – care figurau cu sediul în insule din Marea Caraibe – Troust House 112, Bonadine Street Kingston – Saint Vincenti, respectivul avocat atestând şi identitatea unor persoane care nu au participat la încheierea contractelor de cesiune, fie o a treia societate, care în realitate nu avea niciun drept de creanţă împotriva S.C. MEDEIRA CONSTRUCT S.R.L., ceda această creanţă către S.C. ROYAL HOLDING S.R.L., care compensa valoarea acestei creanţe cu valoarea creanţei pe care S.C. MEDEIRA CONSTRUCT S.R.L. o avea împotriva S.C. ROYAL HOLDING S.R.L.”, arată procurorii.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Avocatul Dumitraşcu Dragoş Dan, după preluarea părţilor sociale ale S.C. COHELIO S.R.L., societate căreia apoi i-a schimbat denumirea în S.C. NEW RIBON INCORPORATED S.R.L. şi pe care a înscris-o la Oficiul Naţional al Registrului Comerţului, în baza actelor care le întocmeşte, ca având asociat unic  şi administrator societatea comercială YANDEX MANAGEMENT INC. Acesta, în calitate de reprezentant şi director al S.C. YANDEX MANAGEMENT INC, a achiziţionat prin această societate, cu mult sub preţul pieţei, de la S.C. ROYAL HOLDING S.R.L., terenul cumpărat de această societate de la S.C. MEDEIRA CONSTRUCT S.R.L. şi al cărui preţ nu era achitat.

În plus, S.C. MEDEIRA CONSTRUCT S.R.L. nu a plătit taxe către stat, pentru tranzacţiile referitoare la vânzarea bunurilor achiziţionate cu banii obţinuţi prin inducerea în eroare a CEC Bank. În schimb au fost depuse declaraţii nereale cu privire la impozitul pe profit  şi TVA de plată, iar evidenţa contabilă  a acestei societăţi a dispărut odată cu cesionarea sa fictivă  către cetăţenii de origine irakiană Okla Wasim şi Amaar A. Ghanam. Rând pe rând, inculpaţii care se aflau după  gratii au obţinut punerea în libertate.

După mai bine de doi ani de proces, marți, 18 aprilie a.c., magistrații Curții de Apel Craiova au pronunțat sentința. Diana Cristina Boerică a primit 4 ani de închisoare, Elena Drăgan a primit 3 ani închisoare, Radu Constantin Drăgan, care este recidivist, a primit 4 ani închisoare, Aurel Dorian Prie, și recidivist, a primit 4 ani şi 4 luni închisoare, Ionel Vlad – 5 ani închisoare, avocatul Dan Dragoș Dumitrașcu a primit 4 ani de închisoare, Dorin Cojocinescu – 4 ani de închisoare, Ileana Moandă – 4 ani de închisoare. Societățile implicate în activitatea infracțională au fost și ele condamnate: S.C. IFN D.H. LEASING S.A. la pedeapsa amenzii de 18.000 de lei, S.C. ROYAL HOLDING S.R.L. amendă penală de 40.000 de lei și S.C. DMB DE LUX CORPORATION S.R.L. la 40.000 de lei, amendă penală.

În plus, instanța a dispus ca inculpații să achite peste 9 milioane de lei, acesta fiind doar o parte din reprejudiciul creat: „Obligă în solidar inculpaţii Drăgan Elena, Prie Aurel Dorian, Drăgan Radu Constantin şi S.C. D.H. Leasing S.R.L. la plata sumei de 9.006.165, 42 lei, către partea civilă C.E.C. Bank S.A.. În temeiul art. 397 alin.1 C.p.p. admite, în parte, acţiunea civilă formulată de partea civilă A.N.A.F.. prin Direcţia Generală Regională a Finanţelor Publice Craiova, Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Gorj. Obligă inculpatul Vlad Ionel la plata sumei de 457.095 lei (reprezentând impozit pe profit) şi la plata sumei de plata 873.576 lei (reprezentând TVA), la fiecare sumă urmând a se adăuga accesoriile conform Codului de Procedură Fiscală, de la data săvârşirii infracţiunii, până la data achitării integrale”, se arată în hotărârea instanței. Sentința nu este definitivă, putând fi atacată cu apel la Înalta Curte de Casație și Justiție.

În 2014, Genică Boerică a fost condamnat la 10 ani  şi 3 luni de închisoare, pentru obţinerea nelegală de restituire de TVA în valoare de peste 13,5 milioane de lei. Acesta a fugit din ţară cu câteva zile înaintea pronunţării Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi a fost dat în urmărire prin Interpol, nefiind găsit nici acum.

Politica