vineri, martie 29, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Casa Dianu, șlefuită cu fonduri europene

Bijuteria Casa Dianu, de pe strada 24 Ianuarie din Craiova, monument istoric ce datează de la 1900-1905, ar urma să fie consolidată și restaurată pentru a fi transformată într-un Muzeu al Cărții și Exilului Românesc. Consiliul Județean Dolj a pregătit deja un proiect pentru accesarea de fonduri europene, care a trecut de etapele de eligibilitate și a cărui variantă finală urmează să fie supusă votului consilierilor județeni la ședința extraordinară de astăzi, pentru a trece, mai apoi, prin evaluarea finală. Bijuteria arhitecturală de secol XX ar urma să fie readusă la viață cu un proiect de peste 20 de milioane de lei, recăpătându-și astfel strălucirea pe care o avea altădată.

Primele proiecte pe fonduri europene ale Consiliului Județean Dolj încep să prindă contur, iar unul dintre ele este cel de restaurare și consolidare a Casei Dianu, din strada 24 Ianuarie.

Casa, împreună cu alte două corpuri de clădire, se află într-o curte de 1.300 de metri pătrați. Imobilul are un regim de înălțime pe trei niveluri (demisol, parter, mansardă) cu trei căi de acces. Intrarea principală prezintă un șir de trepte exterioare, acoperite de o marchiză, și unul de trepte interioare care dau într-un vestibul ce asigură accesul și la demisolul clădirii. Sfârşitul secolului al XIX-lea şi începutul secolului al XX-lea, perioada din care datează edificiul, corespunde perioadei în care oraşul Craiova a trecut prin profunde transformări edilitare: sistematizarea reţelei stradale, amenajarea şi modernizarea unor grădini publice importante, construirea şi consolidarea unor edificii publice şi particulare, mărturii ce atestă atmosfera şi efervescenţa creatoare a anilor 1900.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Ce a fost…

Edificiul a fost, bineînțeles, locuința familiei Dianu, un neam de moșieri numeros și binecunoscut în Craiova începutului de secol XX, care a dat însă și o serie de intelectuali (magistrați, profesori și scriitori – frații Constantin N. Dianu și Dumitru N. Dianu, Costel Dianu, Romulus Dianu), dar și comercianți (Ioan Dianu). Ulterior, clădirea a fost sediul Școlii de Artă „Cornetti”, iar în prezent se află în proprietatea Consiliului Județean Dolj, sub administrarea Bibliotecii Județene “Alexandru și Aristia Aman”, deci în domeniul public al județului Dolj. Din păcate, ea nu este parte a circuitului public, din cauza stării de degradare în care se regăsește, ceea ce duce, într-un fel, la pierderea potențialului său, mai ales în contextul în care Craiova a devenit un oraș destul de atractiv în ultima perioadă.

… și ce i se pregătește

Consiliul Județean Dolj a gândit un proiect de restaurare și consolidare pentru Casa Dianu, și unul de introducere a acesteia în circuitul turistic. Aceasta ar urma să devină un Muzeu al Cărții și Exilului Românesc, unde ar urma să fie introduse colecțiile donate de către Academician Dan Berindei și de Academician Dinu C. Giurescu, colecții unice și care nu pot fi oferite prin împrumut de carte publicului cititor, precum și donația Exilul Românesc la Paris – Colecția Basarab Nicolescu.

A obținut un punctaj, de asemenea, foarte bun, la vizita pe teren, Casa Dianu din Craiova, cea pe care o știți. A fost, altădată, Școala Populară de Artă, lângă Biserica Adventistă, lângă Mitropolie. O casă boierească extraordinară, monument, și ea cu încăperi ca la Muzeul de Artă din Craiova și, într-un moment în care va fi această casă gata și o vom vedea muzeu, vizitatorii, pe lângă ceea ce este expus, vor vedea ce au însemnat oamenii din această zonă. Noi spunem, și nu ne lăudăm, că aici au fost oamenii cei mai bogați de pe vremea Craioveștilor și în continuare. Câmpia Băileștiului a produs foarte mulți bani și bine că i-au băgat în case și și-au dus copiii la Paris, care au învațat și au venit de acolo și cu arhitecții francezi, cum a fost și în acest caz. Aici, sigur, vom avea probabil cabinetele și pentru acad. Berindei, și pentru acad. Giurescu și, așa cum știți, Biblioteca a intrat și în posesia unui număr destul de mare de cărți de la scriitoarea Ileana Vulpescu și de la defunctul ei soț, scriitorul respectat pe care îl știm”, a spus Ion Prioteasa despre acest proiect.

Peste 20 de milioane de lei, cu termen de execuție de doi ani

Proiectul se ridică, în forma sa finală, la o valoare totală de 20.625.177,11 lei, din care contribuția CJ Dolj este de 806.804,74 de lei, reprezentând cofinanțare și contribuție la cheltuieli neeligibile. În cadrul proiectului, urmează să fie asigurate și dotările necesare. Suprafața pe care ar urma să se intervină pentru consolidare și restaurare este de 1.179 de metri pătrați, iar lucrările de execuție ar urma să dureze 24 de luni. Momentan, proiectul a trecut de etapele de eligibilitate și urmează să treacă prin evaluarea finală, după ce varianta sa ultimă va trece de votul consilierilor județeni, la ședința extraordinară de astăzi. Important de menționat este că obiectivul are deja realizate studiul de fezabilitate și proiectul tehnic, astfel că, dacă va trece de evaluarea finală, se poate trece direct la execuția propriu-zisă. Rezultatele evaluării finale ar urma să fie anunțate în cursul acestei primăveri.

Politica