vineri, martie 29, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Secetă peste Mehedinți

După o iarnă geroasă, cu zăpadă insuficientă, nici primăvara nu e darnică în precipitații, iar agricultorii mehedințeni se tem că vor avea pierderi în acest an.

În sudul județului Mehedinți s-a instalat seceta, iar cultivatorii de terenuri se plâng de faptul că pâmântul este uscat și tare, cu greu reușind să pregătească terenul pentru însămânțarea culturilor de primăvară.

„Deja a început să se instaleze seceta în sol. Dacă luna asta iese praful după tractor, dar lunile viitoare când or veni temperaturile ridicate… Dacă nu plouă or să fie probleme. Am pus floarea-soarelui, urmează porumbul, dar după Paști probabil. O ploaie dacă ne-ar da ar fi bine. A început cam secetos anul. Zăpadă nu a fost multă așa, dar să sperăm că ne-o da Dumnezeu!”, spun agricultorii mehedințeni.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Cum n-a plouat și culturile de grâu ar putea fi afectate
„Am auzit la televizor prognoza, că duminică ar fi dat ploaie în toată țara, dar la noi nicidecum și am așteptat până astăzi să semănăm și ploaie deloc. Iar pământul este foarte foarte secetos. Punem floarea-soarelui, dar foarte greu o să iasă, că nu e apă. Și pentru grâu este greu. Anul trecut pe timpul ăsta, grâul era foarte bun. Acum nu mai este. Iarna de anul acesta a fost foarte geroasă, zăpadă puțină. Ar fi nevoie de irigații. Numai dacă am pune două hectare de porumb, nu mai mult, și dacă le-am iriga am avea speranță să facem producție. Ne rugăm foarte mult să dea Dumnezeu o ploaie!”, spune o femeie din Mehedinți.

Cultivatorii se așteaptă deja la pierderi. Speră însă să poată accesa bani europeni pentru a reface sistemul de irigaţii.
„Avem un mare deficit de apă în sol. La momentul acesta, rapița care ar fi trebuit deja să dea butonul floral, la noi este în șase frunze, pentru că din toamnă am avut secetă, ce a răsărit nu a scăpat de ger, e foarte mică. Mă aștept la pierderi de patru miliarde de lei vechi. În momentul acesta am început semănatul la floarea-soarelui, porumb. Semănăm în teren uscat, abia se poate pregăti. Sperăm că vom avea în perioada următoare precipitații, dacă nu pentru noi, fermierii din sudul județului Mehedinți, se anunță un an catastrofal. Săptămâna aceasta, Ministerul Agriculturii a trimis în teritoriu un consilier să încercăm să refacem organziațiile pentru a accesa fonduri europene”, a declarat
Cornel Stroescu, președinte al Camerei Agricole Mehedinți.

Ultimele suprafeţe au fost irigate în Mehedinţi în urmă cu mai mult de cincisprezece ani, deşi în toată această perioadă fermierii au pierdut bani mulţi din cauza secetei.

Politica