sâmbătă, aprilie 20, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Craiova, fără iepurași și ouă de Paști

Municipalitatea craioveană a decis ca, și în acest an, să renunțe la decorațiunile de Paști, cele care erau scoase în fiecare an îndeosebi în zona centrală a orașului. Primarul interimar a explicat, pentru Jurnalul Olteniei, că s-a considerat că Târgul de Paști care urmează să fie organizat pe esplanada Teatrului Național „Marin Sorescu”, în Piața „William Shakespeare”, este suficient. Mai mult, a explicat acesta, ornamentele nu mai erau atât de aspectuoase pentru a fi scoase în fața publicului. Chiar dacă nu vor există astfel de decorațiuni mobile, conducerea Regiei Autonome de Administrare a Domeniului Public și Fondului Locativ Craiova a explicat că în perioada Paștilor vor înflori 130.000 de lalele plantate de angajații regiei, astfel că orașul va fi înfrumusețat prin acestea.

Craiova nu va mai avea decorațiuni de Paști, cel puțin în acest an. Municipalitatea din Bănie a renunțat la această idee și a decis să nu mai scoată în stradă iepurașii, ouăle și celelalte decorațiuni care împânzeau spațiile din zona centrală, cât și stâlpii de iluminat public ori semafoarele.

Nu vom mai scoate decorațiunile de Paști în oraș. O să facem doar un Târg de Paști, cu obiecte tradiționale, de artizanat și hand made. Am considerat că decorațiunile nu sunt suficient de aspectuoase pentru a le readuce în fața oamenilor. Paștile este o sărbătoare de suflet, mai discretă”, a explicat, pentru Jurnalul Olteniei, primarul interimar al Craiovei, Mihail Genoiu.

Policlinica Buna Vestire Craiova

S-a exagerat cu varietatea ornamentelor”

Mulți dintre craioveni rezonează cu această idee, considerând că, uneori, decorațiunile erau prea multe și că felul în care arătau lăsa de dorit. Iată ce au spus câțiva dintre ei.

În primul rând, ca și pe cele de Crăciun, le puneau prea devreme și le strângeau prea târziu. Ar merge făcut ceva simplu, tematic, care să țină doar în perioada respectivă, nu o mie de ornamente pe stâlpi. Toate orașele se bat în kitschuri, lumini”, consideră un craiovean.

La rândul său, o mămică este de părere că, poate, copiii vor suferi din această cauză, dar că nu este un capăt de țară.

Pentru mine, personal, decorațiunile de Paști nu aveau nicio valoare și nu îmi stârneau nicio emoție, poate și pentru că erau de foarte prost gust, iepurași și ouă cu beculețe… Pe copii, însă, îi încântau luminițele. Nu cred, totuși, că o să le simtă lipsa”, a spus femeia.

Nu în ultimul rând, o altă craioveancă consideră că decizia luată de municipalitate este una bună.

„Sunt mai mult decât mulțumită, pentru că s-a exagerat cu varietatea ornamentelor, cu locul de amplasare, acestea fiind mult prea aglomerate în spațiile respective”, a spus tânăra.

130.000 de lalele vor înflori în perioada Paștilor

Chiar dacă nu vor exista ornamente montate în oraș de Paști, alt fel de decorațiuni vor fi prezente în municipiu în această perioadă.

În perioada Sărbătorilor Pascale vom avea, ca ornamente, covoarele florale. Avem 130.000 de fire de lalele care vor înflori de Paști în întreg municipiul, lalele care au, la bază, pansele și bănuței. Va fi un colorit frumos”, a spus directorul RAADPFL Craiova, Aurelia Filip.

Se caută comercianți pentru Târgul de Paști

În lipsa ornamentelor, Primăria Craiova intenționează să organizeze, în intervalul 10-15 aprilie, Târgul de Paşti. Acesta va fi amenajat pe esplanada din Piața William Shakespeare, iar vizitatorii târgului vor descoperi produse tradiționale, de artizanat și hand made specifice sărbătorilor pascale. Agenţii economici care doresc să participe la Târgul de Paşti pot depune cerere la Centrul de Informare pentru Cetățeni, din str. Al.I. Cuza nr. 6, însoțită de următoarele documente: cerere tip pentru acord în vederea ocupării temporară a domeniului public; schiţa amplasamentului solicitat; planşă foto; copie certificat de înregistrare emis de Oficiul Registrului Comerţului/Certificat producător; copie BI/CI administrator/ împuternicit al titularului certificatului de producător ori membru înscris în acesta; împuternicire (după caz).

Ornamente de Paști nu vor fi nici în municipiul Slatina, care nu a avut nici în anii trecuți astfel de planuri pentru decorarea orașului, în această perioadă a anului. Mai mult, în Slatina s-a întârziat cu demontarea ornamentelor de Crăciun, care încă erau prezente pe străzi în jurul datei de 15 martie, chiar dacă nu le mai aprindea nimeni.

Politica