vineri, martie 29, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

De la însămânțare, până la vânzare, pepenele de Dăbuleni, promovat pe facebook

Agricultorii doljeni din Dăbuleni au început deja să planteze, în câmp, răsadurile de lubeniță, iar unii dintre ei își pepeni-de-dabulenițin la curent cumpărătorii, cu întreg procesul, pe facebook.

Aceasta, în încercarea de a convinge cumpărătorii că pepenii sunt de Dăbuleni, sădiți, plantați, crescuți de mâna lor. Oamenii publică periodic fotografii și filmări cu munca lor, iar vara îi informează în ce piețe pot fi găsiți.

Unii au început deja să planteze. Noi avem răsadul la sere, urmează să plantăm, dar așteptăm după vreme. S-a mai anunțat brumă și ne e teamă. Dar le scoatem la câmp. Investiția este mare: semințe, folie termică, noi am și altoit răsadul cu tiugă și sămânța de tiugă e scumpă. Pe pământurile noastre se îmbolnăvesc foarte repede și am învățat și noi să altoim. Lubenița nu este rezistentă și o altoim cu tiugă, aceasta având rădăcina mai rezistentă. Fără altoire ar trebui să plantăm numai în locuri în care n-a mai fost plantată lubeniță. Și cum noi plantăm de ani de zile, altoirea este singura soluție”, spune Daniela Iancu, o doljeancă din Dăbuleni.

Policlinica Buna Vestire Craiova

După 15 iunie, cultivatorii de pepeni încep să ia drumul țării pentru a vinde roadele muncii lor.

Deși este marcă înregistrată, iar producătorii afișează certificatele la tarabe, vara, când ies cu marfa la piață, pepenele muncit de doljeni are concurență din afara granițelor țării.

Pepenii verzi sunt la mare căutare vara, însă agricultorii se plâng de faptul că le este tot mai dificil să scoată profit din munca lor. Cea mai mare problemă a lor este că în pieţe samsarii vând lubeniţe de import, pe post de produse autohtone, la prețuri mici.

Eu vând în Piața Sălăjan din București și am avut probleme cu samsarii. Chiar probleme. De când ajungeam pe piață trebuia să fac prețul ca și ei, iar clienții nu ne mai credeau că sunt de-ale noastre. Mă cunoșteau oamenii de ani de zile de când vând în piața aia și totuși ei credeau că iau marfă din altă parte. Anul trecut ne ziceau că le injectăm, ce-or fi văzut la televizor. Așa de mult mă bucuram că am fost prima în piață când m-am dus și mă așteptam să se bucure că au apărut pepenii de Dăbuleni și ei ziceau: Nu luăm, că nu suntem siguri că sunt de la Dăbuleni. Și zic: Păi cum domne, că mă cunoști. Păi eu îmi lăsam culturile mele pe câmp și mă duceam să cumpăr din altă parte?”, spune Daniela Iancu.

Femeia acuză și mass-media pentru că promovează doar partea negativă a muncii oamenilor.

Anul trecut au venit de la televiziuni, au filmat, le-am arătat lubenițele frumoase și ei au arătat niște lubenițe bătute de piatră și spuneau la televizor că la Dăbuleni e dezastru că nu mai sunt pepeni, că a bătut piatra. Și nu a fost așa. A fost prea puțin afectată cultura, nu că nu am mai făcut nimic. Și oamenii în piață ne ziceau apoi că nu avem pepeni de Dăbuleni că acolo a bătut piatra și nu mai avem nimic. Cu toate că aveam atestate de producător. Eram obligați de la piață să le afișăm acolo unde vindeam. Veneau oamenii, citeau, le arătam filmări cu pepenii în câmp, nu puteam să îi conving. De certificate ziceau că se dau ușor de la primărie. Numai clienții mei vechi, care știau cum muncim și țineam legătura cu ei, luau”, marturisește doljeanca.

Doljenii din Dăbuleni îi și învață pe cumpărători cum să aleagă un pepene bun.

Pentru a alege un pepene verde bun, caută pe cel care este greu pentru dimensiunea sa, fără pete vinete sau moi. Crusta ar trebui sa fie netedă și un capăt al pepenelui ar trebui sa aibă o culoare diferită de restul cojii: acesta este locul în care a fost așezat pe sol în timpul coacerii. Dacă acest marcaj lipsește de pe fruct înseamnă că recoltarea s-a făcut prematur și, prin urmare, nu va avea aroma optimă”, scriu agricultorii doljeni pe facebook.

Lubeniţa de Dăbuleni se deosebeşte prin câteva caracteristici de cea din import, însă gustul este cel care face cu adevărat diferenţa, spun cultivatorii din Dăbuleni.

Pepenele verde face parte din aceeași familie din care provine și pepenele galben, acesta atingând maturitatea în timpul lunilor fierbinți de vara, atunci când devin foarte dulci, suculenți și aromi, spun cultivatorii din Dolj. Cel mai întâlnit sortiment este cel cu textura roz la interior, dar sunt și soiuri cu textură galbenă. Pepenele este recunoscut pentru faptul că are mulți antioxidanți benefici organismului, precum licopenul, protector împotriva cancerului, sau vitaminele C și A.

Politica