vineri, martie 29, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Olt: 500 de familii asistate social au prejudiciat cu miliarde de lei bugetul de stat prin declaraţii false

500 de familii şi persoane singure din judeţul Olt au încasat ilegal sume reprezentând ajutoare sociale, alocaţii de susţinere a familiei sau alte prestaţii sociale, în valoare totală de peste trei miliarde de lei vechi.

Directorul executiv al Agenţiei Judeţene de Plăţi şi Inspecţie Socială (AJPIS) Olt, Ileana Ghiţă, a declarat că numărul oltenilor care trebuie să returneze banii statului se ridică la 522 persoane, iar valoarea acestor prestaţii este de 312.257 lei. Cele mai mari sume de recuperat sunt de la beneficiarii Legii nr.416/2001, privind prevenirea şi combaterea marginalizării sociale, mai exact cei care primesc venitul minim garantat. Numărul celor care au obţinut ilegal această subvenţie este de 219, iar valoarea prestaţiilor se ridică la 153.649 de lei. Alte 234 de familii au luat fără drept, de la stat, alocaţia de susţinere a familiei, a cărei valoare totală s-a ridicat la 55.375 lei.

De asemenea, 21 de mămici şi tătici au primit ilegal indemnizaţia de creştere a copilului şi stimulentul de inserţie. Şi asta întrucât persoanele în cauză nu au anunţat că s-au reîntors la muncă, continuând să primească indemnizaţia sau au realizat şi alte venituri din diverse activităţi în perioada de creştere a copilului, deşi legea nu le permite acest lucru. Debitele stabilite în aceste cazuri se ridică la 41.842 de lei. Nu în ultimul rând 15 familii au beneficiat de alocaţii de plasament în cuantum de 33.714 lei fără a avea acest drept, în timp ce 33 de familii au încasat ilegal alocaţii de stat pentru copii în sumă de 27.677 lei. „În evidenţele instituţiei, la începutul acestui an, figurau nu mai puţin de 522 debitori din întreg judeţul, suma pe care o datorează aceştia ridicându-se la valoarea totală de 312.257 lei”, a declarat Ileana Ghiţă, directorul executiv al AJPIS Olt.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Ilegalităţile au fost descoperite de reprezentanţii Agenţiei Judeţene pentru Plăţi şi Inspecţie Socială (AJPIS) Olt în urma unor verificări încrucişate în bazele de date ale mai multor instituţii, respectiv prin suprapunerea bazei de date a Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală privind veniturile obţinute de către fiecare beneficiar, cu cea deţinută de Agenţia pentru Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, dar şi prin verificările efectuate de Curtea de Conturi.

Vestea bună este că, potrivit unui act normativ aprobat de Executiv, intrat în vigoare la sfârşitul lunii iunie 2014, persoanele care au încasat banii aferenţi prestaţiilor sociale, deşi nu aveau acest drept, au la dispoziţie şase luni pentru a returna sumele provenite de la bugetul statului, timp în care nu vor plăti dobânzi şi penalităţi. „După împlinirea acestui termen, automat se începe calculul de dobânzi şi penalităţi şi se înaintează titlu executoriu la ANAF care începe executarea propriu-zisă”, a adăugat Ghiţă.

Politica