vineri, martie 29, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Cardul de sănătate va fi desființat. Cărțile de identitate vor fi înlocuite cu cărți electronice

La nici doi ani de la implementare, sistemul cardului de sănătate devine istorie. Până în anul 2020, datele românilor vor fi trecute pe o carte de identitate electronică, potrivit unui proiect de lege al Ministerului de Afaceri Interne. Conform proiectului, cartea de identitate electronică va fi prevăzută cu un cip care le va permite titularilor să se autentifice online, în sistemul bancar, fiscal sau educațional.Totodată, cartea de identitate va prelua și informațiile cuprinse în cardul de sănătate, astfel că, în momentul în care titularului i se va elibera cartea electronică de identitate, cardul de sănătate nu va mai fi valabil.

De asemenea, proiectul Ministerului de Interne mai prevede ca și cei mici să aibă buletin. Astfel, copiii mai mici de 14 ani, vor obține o carte de identitate la cererea părinților, pentru copiii cu vârsta între 0 și 14 ani, buletinul se va elibera cu valabilitate de doi ani, pentru persoanele între 14 și 18 ani, valabilitatea crește la patru ani, iar după implinirea vârstei de 18 ani, valabilitatea va fi de 10 ani.

Președintele Casei Naționale de Sănătate, a declarat că nu a aflat nimic de aceste prevederi, însă, promite că până în momentul în care acestea vor intra în vigoare, cardul de sănătate va funcționa fără probleme.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Sistemul cardului de sănătate, implementat în 2015 a costat aproape 200 de milioane de euro. Cu toate acestea, s-a întâmplat ca de nenumărate ori acesta să se blocheze și să creeze dificultăți medicilor și pacienților.

Cartea de identitate electronică nu va fi obligatorie, iar cei care nu sunt de acord cu ea vor putea rămâne cu vechile acte de identitate.

Proiectul cărților electronice de sănătate se află în dezbatere publică și a fost postat pe site-ul Ministerului Afacerilor Interne.

 

Politica