miercuri, aprilie 24, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Mehedinți: Țăranilor li se mai pune o talpă în calea fondurilor APIA

Mulți țărani vor rămâne cu ochii în soare pentru că România își pune singură piedică în calea cheltuirii fondurilor APIA. Începând cu acest an, au fost introduse reguli mai drastice pentru fermierii care vor să primească subvenția pe terenuri. Concret, primăriile nu mai eliberează adeverințe persoanelor, țăranilor, fermierilor, care nu dețin acte de proprietate pe terenurile cultivate.

Cu alte cuvinte, fermierilor li se mai pune o talpă. Căci mulți dintre ei n-au mai făcut succesiunea ori au cumpărat terenurile cu chitanțe de mână. Aceștia nu mai pot primi adeverințe de la primării cu terenurile cultivate. Ei bine, în aceste condiții se preconizează că, față de anul trecut, campania APIA va fi un eșec total. În acest an se pare că abia jumătate dintre fermieri vor putea depune cererile pentru plata subvenției pe terenuri la APIA. Restul vor rămâne cu ochii în soare. Motivul? Guvernul ar fi introdus aceste condiții riguroase. Iar primăriile nu pot să le încalce și să dea adeverințe pe terenuri fermierilor care nu au acte de proprietate. Chiar dacă pământul e al lor, îl muncesc de ani de zile și nu se suprapune cu al nimănui.

„Dacă la pământul tău muncit de ani de zile ai doar chitanță de mână și nu titlu de proprietate, primăriile nu mai pot elibera adeverințe pentru ca să-ți soliciți subvenția de la APIA. Până acum s-a putut așa ceva, dar de acum încolo nu se mai poate. Păi, în aceste condiții mulți, foarte mulți țărani nu vor putea să solicite acești bani de la APIA. Multă lume nu are acte pe numele lor, pe pământ. Păcat, cică sunt noi reguli acum ce nu pot fi încălcate. Or fi, dar noi rămânem fără acești bani”, ne-a spus, supărat, un țăran din Mehedinți

Policlinica Buna Vestire Craiova

Doar 5.024 de cereri înregistrate la APIA Mehedinți

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează că până la acest moment au fost depuse, în cadrul Campaniei de primire a cererilor unice de plată în anul 2017, un număr de 160.352 cereri, pentru o suprafaţă de 597.860,78 hectare. Reamintim că în conformitate cu art. 1 lit. a) din Ordinul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) nr. 18/03.02.2017 privind stabilirea modalităţii de coordonare a implementării schemelor de plăţi directe şi a Ajutoarelor Naţionale Tranzitorii care se aplică în agricultură, la nivelul MADR şi al APIA, cererile unice de plată se depun în intervalul 1 martie – 15 mai 2017. Sprijinul financiar este finanţat din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA), din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR) şi de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

La nivelul Centrului Judetean Mehedinti, pana la data de 17.03.2017, au fost depuse un numar de 5024 cereri pentru suprafata de 17.545,54 ha.

Politica