vineri, martie 29, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Scandalul gunoaielor la Orșova, în faza paranormalului

Scandalul gunoaielor din municipiul Orșova, județul Mehedinți, intră pe un teren și mai mocirlos și se complică și mai rău, în loc să înceteze. Tribunalul Mehedinţi a admis ordonanţa preşedinţială prin care fostul operator este obligat să strângă deşeurile menajere de pe raza municipiului Orşova, până la 90 de zile, aşa cum prevede legea. Aşadar, fostul operator Floricola are obligaţia, printr-o sentinţă dată de magistraţii Tribunalului Mehedinţi ieri, să presteze în continuare serviciile de salubritate, până la 90 de zile de la data rezilierii contractului. În această perioadă, municipalitatea va obţine licenţele necesare pentru serviciul propriu de salubritate şi utilităţi publice din cadrul Primăriei Orşova. Practic, pe data de 17 februarie 2017, pe rolul Tribunalului Mehedinți, a fost înregistrat dosarul 694/101/2017, în care primarul municipiului Orșova și Consiliul Local Orșova cerea instanței să oblige operatorul de salubritate FLORICOLA SA să ridice gunoiul, conform mai multor articole de contractul de concesiune a serviciului de salubritate nr. 10/2006, precum și plata unei penalități în cuantum de 0,1 la sută pe zi. Pe data de 20 februarie 2017, Tribunalul Mehedinți a admis cererea. Pe data de 22 februarie 2017, primarul și Consiliul Local cer Tribunalului Mehedinți, în dosarul 788/101/2017, prin ordonanță președințială, reluarea de îndată a prestării serviciului public de salubritate, suspendat abuziv de către FLORICOLA SA. Pe data de 13 martie 2017, cererea a fost admisă, operatorul fiind obligat să ridice gunoiul. Iată ce arată dispozitivul sentinței: „Soluția pe scurt: Admite cererea. Obligă pârâta la reluarea serviciului public de salubritate în condiţiile stipulate în contractul de concesiune, până la soluţionarea definitivă a cauzei nr. 694/101/2017. Fără somaţie sau trecerea vreunui termen. Cu apel în 5 zile de la pronunţare. Pronunţată în şedinţă publică azi 13.03.2017. Document: Hotărâre 495/2017 13.03.2017”.

Consilierul Chircu: ,,Suntem în zona paranormalului”

Obligația de a face, impusă de instanță, ar putea intra acum în contradicție cu decizia de reziliere a contractului de salubrizare. „Suntem chiar la Orșova în zona paranormalului. S-a votat în Consiliul Local intenția de reziliere, este de fapt primul pas în procedura de reziliere, așadar la momentul la care vorbim contractul nu se consideră a fi reziliat. Pe de altă parte, în contract este stipulat că operatorul este obligat, 90 de zile, să presteze serviciul respectiv. Acțiunile Primăriei Orșova sunt cumva, sau cel puțin așa se văd până la momentul motivării, contradictorii. Pe de o parte demarezi procedura, ceri sprijinul consilierilor, îi chemi să voteze, votează intenția de reziliere, îți dă posibilitatea să demarezi procedura, se votează hotărâre de înființare a unui serviciu public, te adresezi ANRSC, solicitând suspendarea licenței, iar pe de altă parte te adresezi instanței cu obligația de a face”, este de părere consilierul local Doinița Mariana Chircu. Din punct de vedere juridic, specialiștii spun că FLORICOLA ar trebui să înceapă ridicarea gunoiului imediat ce instanța s-a pronunțat. Avocatul Elena Boțilă spune că executarea se face fără somație și fără trecerea unui termen. Prestarea serviciului se face la tariful aprobat în acest moment. Mai mult, chiar dacă operatorul ar face apel, acesta nu suspendă executarea.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Constantin Popescu, patronul FLORICOLA, a declarat că nu comentează decizia instanței, până când nu vede exact despre ce e vorba, deocamdată el neprimind nicio comunicare în acest sens.

Politica