joi, martie 28, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Trei ordine de ministru pentru manualele elevilor

Ministrul Educației a semnat documentele care ar urma să rezolve problema manualelor și programelor școlare. Pavel Năstase, actualul ministru al Educației a anunțat semnarea a trei ordine care reglementează înnoirea stocurilor de manuale existente, tipărirea noilor manuale de clasa a V-a, dar și reglementarea programelor școlare.

“În primul rând, vorbim despre manualele școlare care sunt deja folosite în momentul de față și aici aș dori să fac o mică paranteză – manualele școlare se găsesc într-un proces de reînnoire și s-au produs deja manuale școlare pentru clasele I-IV și acum suntem la manualele școlare pentru clasa a V-a. Vorbim despre manualele existente, pentru care trebuie să reîntregim stocurile respective, adică să achiziționăm în plus față de ceea ce a fost în anii precedenți. Asta înseamnă clasele I-IV și clasele VI-XII. Pentru clasa a V-a vorbim despre programe școlare noi și manuale noi. Am reușit într-un timp record să producem programe școlare pentru tot gimnaziul. Față de anii precedenți, am introdus în plus încă două verificări finale asupra acestor programe”, a spus Pavel Năstase.

Ministrul Educației a mai precizat că a convenit împreună cu editorii să se reducă perioda de depunere a ofertelor de la 6 luni la 100 de zile. De asemenea, acesta a mai spus că programele școlare au primit confirmarea unor surse externe importante cum ar fi Academia Română și cadrele didactice din București și Ilfov.

Policlinica Buna Vestire Craiova

“Ceea ce facem noi acum trebuia să se întâmple în luna noiembrie 2016 și lucrul acesta nu s-a întâmplat. A trebuit să recuperăm această întârziere foarte mare și am căzut de acord cu editurile să reducă acest termen. Am schimbat criteriile de calificare a lor, și anume: nu mai luăm în considerație prețul cel mai mic, ci luăm în considerare o combinație între calitate și preț”, a mai spus ministrul Educației.

Secretarul de stat Gabriel Liviu Ispas a afirmat, la rândul său, că pentru prima oară în ultimii 15 ani se poate discuta despre „o adevărată liberalizare” a pieței manualelor pentru clasa a V-a.

„Ministerul Educației, prin Centrul Național de Evaluare și Examinare, nu va mai selecta un număr limitat de manuale. Toate manualele care îndeplinesc criteriile de calitate — și anume minimum 85% din punctaj — și respectiv îndeplinesc un punctaj total de 77 din 100 vor fi selectate urmând ca profesorii să poată decide în cunoștință de cauză ce manual vor avea la catedră. Au fost înlocuite și îmbunătățite criteriile de selecție calitativă”, a mai spus secretarul de stat.

Politica