joi, aprilie 25, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Colocviile Brâncuși, la Târgu Jiu: „Brâncuși eternul”

Contribuția genială adusă de Constantin Brâncuși la înnoirea limbajului și viziunii plastice în sculptura modernă (începând cu anul 1907, când creează la Paris Sărutul) este un fapt unanim recunoscut. Influența sa a fost puternic resimțită nu numai în sculptura modernă și contemporană, dar în general în arta și arhitectura secolelor XX — XXI, așa cum se consideră astăzi.
La 60 de ani de la moartea creatorului sculpturii moderne, Centrul de Cercetare, Documentare și Promovare ‘Constantin Brâncuși’, Consiliul Local și Primăria Municipiului Târgu Jiu, în parteneriat cu Institutul Cultural Român, Uniunea Artiștilor Plastici din România și Filiala Târgu Jiu a U.A.P. din România, Centrul Național de Informare și Promovare Turistică ‘Constantin Brâncuși’, Muzeul Județean Gorj ‘Alexandru Ștefulescu’, Universitatea ‘Constantin Brâncuși’ și Liceului de Artă ‘Constantin Brăiloiu’ organizează la Târgu Jiu, în perioada 15-16 martie 2017, un amplu eveniment înscris sub genericul ‘Brâncuși eternul’, eveniment ce face parte din seria manifestărilor culturale desfășurate în cadrul ‘Colocviilor Brâncuși’.
Manifestările încep pe data de 15 martie 2017, ora 10.00, la cinematograful ‘Sergiu Nicolaescu’ din Târgu Jiu, cu prezentarea filmului ‘Brâncuși’, producție din anul 1996, în regia lui Cornel Mihalache. În aceeași zi, de la ora 17.00, la Galeriile Municipale de Artă va avea loc vernisajul expoziției ‘Desenul Post-Brâncuși’, eveniment al cărui director de proiect este pictorul Vasile Fuiorea, președintele Filialei Târgu Jiu al Uniunii Artiștilor Plastici din România, echipa curatorială fiind alcătuită din criticul de artă Pavel Șușară, care va și prezenta expoziția, alături de artiștii plastici Mihai Țopescu, Florin Gheorghiu și Zuzu Caratănase. Aflată la a doua ediție, expoziția reunește un număr impresionant de lucrări, fiind un omagiu adus lui Constantin Brâncuși de către artiștii plastici români. În cadrul aceluiași eveniment, de la orele 18.00, se vor lansa cărțile ‘Brâncuși’ de Ana Calina Garaș și ‘Coada dracului — Cartea înstrăinării’ de Bata Marianov.
Manifestările vor continua în data de 16 martie 2017, tot de la ora 10.00, cu conferința ‘Constantin Brâncuși — necesitatea înființării unui Muzeu Național de Artă Modernă’, susținută de Pavel Șușară în sala de conferințe a Universității ‘Constantin Brâncuși’ din Campusul studențesc ‘Debarcader’. Conferința va fi urmată de o dezbatere pe această temă. De asemenea, în program vor fi incluse discuții și prezentări făcute de arhitectul Dorin Ștefan, referitoare la stadiul proiectului de amenajare și modernizare a străzii ‘Calea Eroilor’, o succintă prezentare a rezultatelor obținute în urma cercetărilor efectuate în cadrul procesului de monitorizare a ansamblului brâncușian, iar directorul Institutului Național al Patrimoniului, domnul Ștefan Bâlici, va prezenta stadiul întocmirii dosarului de includere a Ansamblului Monumental ‘Calea Eroilor’ în Patrimoniul Mondial UNESCO.
La toate aceste evenimente sunt așteptați să participe ministrul Culturii și Identității Naționale, Ionuț Vulpescu, autorități publice locale, parlamentari, membrii consiliului științific al Centrului de Cercetare, Documentare și Promovare ‘Constantin Brâncuși’, critici și istorici de artă, o serie întreagă de oameni de cultură.
În după-amiaza aceleași zile, de la orele 14.00, va avea loc în Parcul Central, între Poarta sărutului și Masa tăcerii, vernisajul expoziției ‘Brâncușiana copiilor’, curator al acestui eveniment artistic dedicat tinerelor talente fiind Daria Haidău, directorul Liceului de Artă ‘Constantin Brăiloiu’.
La Universitatea ‘Constantin Brâncuși’ (Campus studențesc ‘Debarcader’), la orele 14.30, se va lansa cartea ‘Documente din arhivele naționale ale județelor Gorj și Dolj cu privire la Ansamblul sculptural brâncușian de la Târgu Jiu’, coordonată de dr. Sorin Lory Buliga și Adina Andrițoiu, consilieri în cadrul Centrului ‘Brâncuși’ (prezintă dr. S.L.Buliga).
Manifestările se vor încheia, la ora 17.00, cu vernisajul expoziției ‘Versant aleatoriu’ a sculptorului Nicolae Fleissig. Evenimentul ce se va desfășura la Muzeul Județean Gorj ‘Alexandru Ștefulescu’ va fi prezenta de criticul de artă Pavel Șușară.
Deși trăiește de ani buni în Franța, Nicolae Fleissig este un nume important în lumea artelor plastice românești, cu numeroase premii și expoziții naționale și internaționale, lucrările sale găsindu-se, astăzi, pe toate continentele lumii. Participant la ‘Atelierele Brâncuși’, ediția 2016, Nicolae Fleissig aduce prin expoziția organizată la Târgu Jiu, un omagiu deplin marelui sculptor Constantin Brâncuși.

Sursa: Agerpres

Politica