vineri, aprilie 19, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

ALDE DOLJ: scăderea nivelului de încredere în justiție afectează statul de drept

Deputat Ion Cupă, președinte ALDE Dolj:” Este nevoie de o analiză serioasă la nivelul Parlamentului asupra sistemului de justiţie din România. Noi, cei de la ALDE am avertizat asupra acestei realităţi negative, confirmate acum de studii serioase din România dar și din afara ţării.”

Aproape jumătate dintre români  apreciază că mai degrabă nu au încredere în justiţie. 25% dintre români spun că şi-au pierdut încrederea în actul de justiţie în urma unor procese de natură penală sau civilă în care au fost direcţi implicaţi ei sau apropiaţi ai lor. Aceste cifre ilustrează o realitate care este departe de profilul unei societăţi europene, definită de un stat de drept autentic.

Cifrele studiului naţional realizat de CIADO România vorbesc despre o scădere cu 11%  a gradului de încredere al românilor în sistemul de justiţie. Aceste date nu fac decât să confirme tendinţa descendentă accentuată a gradului de încredere publică în justiție ”fotografiată” de Eurobarometrul din 2016 care evidenția deja o scădere a încrederii românilor în actul de justiție cu 13% față de 2015!

Policlinica Buna Vestire Craiova

Încrederea românilor în cei ”chemaţi” să servească legea şi dreptatea este pe un tobogan periculos pentru stabilitatea şi soliditatea statului de drept, fundamentul oricărei democraţii.

Este limpede că aici nu mai putem vorbi de acţiuni subiective ale unor politicieni care ar avea ”interese în delegitimarea actului de justiţie”.

Cetăţenii români, în număr tot mai mare, se lovesc de abuzuri ale sistemului de justiţie. Justiţia se pare că nu mai lucrează ”legată la ochi”, ceea ce afectează îngrijorator drepturile şi libertăţile fundamentale ale acestora.

Se impune o analiză serioasă, la nivelul Parlamentului României, obiectivată de argumente bazate pe fapte şi realităţi, a tuturor instituţiilor cu rol în asigurarea justiţiei în statul român, o analiză care să se finalizeze cu un Raport public.

Pentru a reconstrui încrederea pe care justiţia a pierdut-o în faţa românilor este nevoie de o astfel de dezbatere nepartizană care să determine resetarea sistemului de justiţie în România.

Politica